Costel Alexe face o „Cântare a României” de 170.000 de lei, cu 60 de oameni de la TVR veniți pe bani, cazare și masă

Data:

* În contract, Consiliul Județean cere Televiziunii Române să asigure spectacolului o audiență de minim 5.000 de telespectatori, tot atât cât faci cu o postare pe Facebook filmată cu telefonul
* Iuliana Tudor va fi plătită cu 2.000 de euro, plus avion dus-întors
* Echipa gigant de la TVR va sta 4 zile la Iași pentru un spectacol de muzică populară de o oră și 40 de minute
* Costel Alexe visează la muzică populară ca formă de promovare a Iașului de Ziua Unirii – 24 Ianuarie. Spectacolul are un nume demn de anii ’80: „Unire-n gând și-n veșnicie”, frate Bălcescu!
* Cheltuielile sunt aiuritoare: la ținta de audiență propusă revin 7 euro/telespectator. Comparativ, la un show PRO TV, chetuielile pentru o ediție, la 500.000 audiență, sunt de 7 cenți/telespectator

La început de an, Consiliul Județean (CJ) Iași a alocat o sumă uriașă pentru un concert de muzică populară care ar urma să aibă loc pe 23 ianuarie. În bugetul evenimentului sunt 172.525 de lei, iar cea mai mare sumă revine echipei TVR de 60 de oameni care ar urma să aibă o transmisie de 100 de minute de la Iași: 102.900 de lei.

Consiliul Județean are propriul ansamblu folcloric, cu zeci de oameni, înființat de fostul președinte Maricel Popa. Costel Alexe, noul șef de la Județ, nu l-a tăiat de la finanțare

Sunt bani pentru cazarea celor 60 de oameni, pentru plata prezentatoarei Iuliana Tudor, pentru autocar, avion și cheltuieli de producție.

Tot pentru spectacol mai sunt alocați bani pentru închirierea Casei Studenților pentru două zile, închirierea unor ecrane LED, alte onorarii pentru actori și soliști.

Cei mai puțini bani sunt pentru orchestra invitată – „Mugurel” de la Chișinău: 14.400 de lei pentru 36 de oameni care stau două zile la Iași, iar orchestra CJ nu este remunetară suplimentar față de  salarii.

„Cea mai mare sumă merge către TVR. Știam asta de la colegi din țară. Acestea sunt costurile ca să transmită televiziunea publică și nu ar fi fost mai mici nici cu o televiziune de muzică populară comercială. Aceste prețuri ne-au fost comunicate de la TVR București, oricum urma o negociere”, ne-a spus Petru Șușu, managerul Ansamblului Artistic Profesionist „Constantin Arvinte”, al CJ Iași.
Suma oricum a fost aprobată de președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.

Audiența propusă prin proiect este infimă, 5.000 de telespectatori, atâția câți aduni cu o simplă postare pe Facebook

Iuliana Tudor are onorariu de mare vedetă

Consilierii județeni au aprobat alocarea a 172.525 de lei pentru organizarea unui spectacol pentru sărbătorirea a 163 de ani de la Unirea Principatelor Romane. Proiectul „Unire-n gând și-n veșnicie” a fost realizat de Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” al Consiliului Județean Iași și este pentru un spectacol de muzică populară transmis de TVR în ziua de 23 ianuarie.

Ar urma să participe două orchestre: cea a Consiliului Județean și „Mugurel” din Chișinău. Concertul ar urma să fie la Casa Studenților din Iași, care va fi închiriată pentru două zile, cu 9.000 de lei.
„Sunt necesare două zile pentru organizare. Avem de făcut repetiții, probe, trebuie montate ecranele închiriate, sunt etape care se fac într-o perioadă mai mare de timp”, a precizat Petru Șușu, directorul Ansamblului „Constantin Arvinte”.

În proiect era prevăzut un concert de 120-150 de minute, dar a fost restrâns la 100 de minute în două calupuri de câte 50 de minute, în aceeași seară, pe TVR.

Transmisia la postul public de televiziune este și cea mai costisitoare componentă a proiectului: 102.900 de lei strict către echipa postului și pentru cheltuielile de producție. 9.000 de lei este onorariul Iulianei Tudor, producătoare de emisiuni folclorice la postul public național. Onorariul ei este la nivelul celorlalte vedete naționale – Dan Negru (1.500 de euro), Răzvan și Dani (câte 1.500 de euro fiecare), Cătălin Măruță (2.000 de euro) sau Andi Moisescu (care este și cel mai scump din piață, cu 3.000 de euro).

Pentru prezentatoare se adaugă și cheltuielile de deplasare: 1.500 de lei avionul.

Articolul poate fi citit integral pe REPORTERIS.RO.

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tudorel Toader a pierdut funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Tudorel Toader a pierdut funcția de rector al Universității...

Cine este doctorul Cîrstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei

Cine este doctorul Cîrstoiu, candidatul pe care coaliția PSD-PNL...

România a pierdut procesul pe certificatele verzi. Datorează 42 milioane de euro plus dobânzi

România a pierdut procesul pe certificatele verzi, la Tribunalul...