Miza nu e numai războiul din Ucraina și Putin, ci prăbușirea Rusiei ca stat puternic, ca putere mondială.

Data:

spot_img

Cinic vorbind, cu cât continuă războiul din Ucraina mai mult sunt șanse mai mari ca prăbușirea Rusiei să fie mai puternică.

Iar prăbușirea Rusiei ar putea însemna eliminarea definitivă a pericolului pentru alte țări din jurul ei, dar și mai îndepărtate, fie că sunt în Europa sau Asia ori chiar prin Orientul Mijlociu ori Africa pe unde și-a băgat coada și interesele. Cine crede că doar Putin e răul și fără el Rusia ar fi un stat democratic se amăgește.

Ca un exemplu elocvent spun că chiar și mediatizatul opozant Navalnîi a fost de acord cu anexarea Crimeei și susține ideea supremației Rusiei în lumea din jurul ei.De fapt, Putin este doar o personificare malefică a multor ruși care se vor imperiu, sondajele arătând că ei vor nu numai Ucraina, ci și atacarea Poloniei, a țărilor baltice și chiar a României (40%).

În opinia multor ruși, românii sunt fasciști, în memoria lor colectivă fiind că s-au luptat cu armata română în “marele război pentru apărarea patriei” și că armata română fascistă a făcut masacrul de la Odesa, ceea ce e parțial adevărat. Pentru ruși, românii rămân dușmanii fasciști, așa cum pentru noi în mentalul colectiv soldații ruși sunt asupritori, violatori și hoți.

De aceea, nici propaganda rusă nu are succes la noi și temele lor de aburit românii sunt mai mult antioccidentale decât proruse.Relațiile politice și economice între România și Rusia au fost și sunt minime, rezumându-se în general la importuri și exporturi de materii prime și mărfuri alimentare, așa că vom fi printre cei mai puțin afectați de o eventuală prăbușire a Rusiei.

Ba chiar am putea avea profit în unele domenii, cum sunt exploatarea și exportul de materii prime ca metalele și cerealele, dacă am fi deștepți, ceea ce ar compensa pierderile din alte domenii care lucrează direct cu rușii. Nici dependența energetică a României de Rusia nu e atât de mare ca a altor state și tot cu inteligență am putea rezolva și această problemă în viitor.

Energia nucleară în primul rând, dar și cea solară și eoliană, precum și importul de gaze prin Bulgaria din Azerbaidjan ar fi soluții pentru acoperirea necesarului energetic pe timp de iarnă. La energie electrică suntem deja exportatori în anumite perioade, iar necesarul maxim de gaze de import doar iarna e de 15-20%. Oricum, tot Occidentul discută acum eliminarea dependenței de gazul rusesc, cel târziu în 2027.

Așa că după mine ca o constatare miza e acum prăbușirea definitivă a Rusiei ca putere mondială, că deja prăbușirea ca putere economică începuse cu mult înaintea războiului, după 2014, dacă vă uitați pe statistici.

Ca putere economică Rusia a ajuns sub Coreea de Sud, cam cât Spania. Culmea e că mare parte din avuția și banii Rusiei au luat drumul străinătății, tocmai prin oligarhii cultivați de Putin. De fapt, miza lui Putin e ascunderea prăbușirii economice față de ruși și redobândirea puterii mondiale prin război și noi teritorii, așa că noi care suntem adversari istorici și ireconciliabili ar trebui să avem exact obiectivul opus.

Poate așa se termină definitiv cu comunismul rus de rit nou național-socialist, coafat cu oligarhi, corupție și spoit cu bani occidentali din petrol si gaze. Poate scăpăm definitiv de pericolul istoric de la est numit Rusia.

spot_imgspot_img
Cristi Dimitriu
Cristi Dimitriu
Cristi Dimitru a fost redactor-șef, în perioada 2004-2007, apoi director general Mediafax și ulterior la Agenția de presă News.ro până în 2017. A îndrumat din punct de vedere editorial produse media ale grupului Mediafax în perioada 2011-2015. Astăzi este director fondator al companiei de PR Plurivox.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Omul rețelelor

Începe o nouă etapă în istoria și mai ales...

Turul 2 care n-a fost

„Anul Nou care n-a fost” („The New Year That...

Suspendarea lui Iohannis, un joc împotriva României?

Rămânând la Cotroceni, Iohannis strânge ura și nemulțumirile oamenilor,...

O strategie îndoielnică

Ce vedem acum este o clasă politică amorțită, parcă...