Cristian Preda, propunerea USR pentru șefia Autorității Electorale Permanente

Data:

USR îl propune pentru funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP) pe Cristian Preda, profesor de știință politică și decanul Facultății de Științe Politice a Universității București.

USR a depus astăzi dosarul de candidatură a domnului Cristian Preda, candidatură care să facă din AEP o instituție democratică, așa cum trebuie să fie instituția care garantează alegerile într-o țară europeană. PSD și PNL își împart România ca pe o pradă, zi de zi. În cazul AEP, sub presiunea opiniei publice și a USR, au făcut un pas înapoi și fostul secretar general al Guvernului Dăncilă nu a fost instalat la conducerea acestei instituții atât de importante. Fac un apel la toate forțele democratice din Parlament, care înțeleg importanța acestei instituții și a unor alegeri asupra cărora să nu planeze niciun fel de suspiciune, să-l susțină pe Cristian Preda pentru funcția de președinte al AEP”, declară Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR.

Nu voi ezita să suspend, în condițiile legale, finanțarea pentru partidele care încalcă dreptul la informare al cetățenilor

Cristian Preda este autorul mai multor lucrări în materia legislației electorale și de peste 20 de ani predă studenților cursuri despre sistemele electorale, incluzând alegerile organizate în România din 1831 până în prezent. A participat la 15 misiuni electorale pe trei continente și a condus patru misiuni de observare electorală ale Uniunii Europene în țări aflate în criză – Coasta de Fildeș (2010), Guineea (2013), Sri Lanka (2015) și Madagascar (2018).

Citește și Cristian Ghinea: PNRR nu se blochează, dar reformele nefăcute vor costa bani. Guvernul trebuie să se trezească înainte să pierdem miliarde

Așa cum am precizat și în scrisoarea de intenție depusă la dosarul de candidatură, consider că trebuie luate 16 măsuri la nivelul AEP, începând cu amenajarea, clară și previzibilă, cu mult timp înainte, a anului electoral 2024, cel mai complex an electoral cunoscut de România. De la 1831 până astăzi, nu am avut niciodată patru alegeri în același an și de aceea trebuie să știm din vreme ce trebuie făcut pentru a organiza în condiții excelente acestea alegeri. Un alt obiectiv se referă la monitorizarea finanțării activității partidelor. Este o responsabilitate foarte mare încredințată AEP și cred că trebuie o monitorizare atentă pentru a răspunde interesului public sau, mai precis, dreptului la informare a cetățenilor. Dacă voi fi susținut pentru funcția de președinte al AEP, nu voi ezita să suspend, în condițiile legale, finanțarea pentru partidele care încalcă dreptul la informare al cetățenilor”, precizează Cristian Preda.

„AEP să fie pusă exclusiv în slujba interesului public, nu a unuia de partid“

Printre obiectivele lui Cristian Preda, în cazul validării la șefia AEP, se mai numără:

  • Îmbunătățirea semnificativă a Registrului Electoral, în condițiile în care o comparație între datele ultimului recensământ și datele Registrului Electoral arată că riscăm să avem pe listele electorale mai multe persoane decât cetățenii înregistrați la recensământ.
  • Organizarea unor secții noi de vot, mai ales în străinătate, pentru a putea include în procesul electoral orice cetățean român, indiferent de domiciliu.
  • Gestionarea cu responsabilitate a resurselor AEP, inclusiv resursele umane, cu organizarea în condiții de neutralitate deplină a recrutării și promovării personalului de specialitate, pentru ca AEP să fie o instituție pusă exclusiv în slujba interesului public, nu a unuia de partid.

Autoritatea Electorală Permanentă, instituție cheie pentru buna desfășurare a alegerilor și pentru tot ce înseamnă controlul finanțării partidelor politice, nu trebuie să fie sub papucul PSD, partid care a arătat de-a lungul anilor că nu dă doi bani pe democrație.

Poziția REPER cu privire la propunerea pentru conducerea AEP a domnului profesor Cristian Preda

În anul 2024 vom avea în România patru rânduri de alegeri în interval de mai puțin de 6 luni. Va fi o imensă provocare logistică pe care statul român este obligat să o depășească folosind profesioniști integri.

În acest context, REPER îl va susține pe profesorul Cristian Preda pentru preluarea funcției de Președinte al Autorității Electorale Permanente. Experiența sa în domeniul științelor politice și a proceselor electorale, cunoașterea legislației incidente și, cel mai important, echidistanța politică ne oferă suficiente garanții cu privire la capacitatea sa de a conduce instituția cu cele mai importante competențe în organizarea alegerilor din 2024.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

FOTO: Facebook Cristian Preda

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img
spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Limba română, serbată și de Ziua Unirii Basarabiei

Pe 27 martie, la Chișinău, sărbătorim împreună limba și...

Cetate din Transilvania, reconstruită ca în urmă cu 1.200 de ani

Primăria comunei Biharia, județul Bihor, a obţinut o finanţare...

PEEK&CLOPPENBURG redeschide magazinul din Băneasa Shopping City. Noul concept revitalizat și-a întâmpinat deja primii vizitatori

Renumitul retailer multi-brand din industria fashion Peek&Cloppenburg a sărbătorit...