CSM a cerut și Predoiu a acceptat ca magistrații să-și aleagă anchetatorii

Data:

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a cedat presiunilor din partea taberei conservatoare din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și a acceptat să schimbe proiectul legii de desființare a SIIJ. Astfel, procurorii care vor ancheta magistrați vor fi aleși de Plenul CSM, nu de procurorul general cum era în proiectul inițial.

Într-un răspuns transmis de minister către CSM se arată că Predoiu acceptă o serie de amendamente la proiectul de lege. Printre ele, prevederea ca „pentru infracțiunile prevăzute la alin (1) și (2), urmărirea penală se efectuează de procurori anume desemnați de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la propunerea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, pentru o perioadă de patru ani”, se arată în proiectul acceptat de Predoiu.

Aceasta este o concesie pentru ca în ședința de mâine a Consiliului, ministru Predoiu să obțină aviz pozitiv pentru a merge cu proiectul pentru a fi votat de Parlament.

Citește și: 6 întrebări pentru ministrul Justiției despre desființarea SIIJ: Dacă DNA și DIICOT fac abuzuri, de ce nu sunt prezentate clar?

Numiți și revocați de CSM

În același timp, procurorii viitoarei structuri vor fi revocați tot de CSM, dacă Plenul consideră că nu-și fac treaba. Altfel spus, sistemul judiciar urmează să-și aleagă anchetatorii în caz că se ajunge la acuzații penale.

Noile date schimbă esențial proiectul pus în dezbatere publică și analizat cu câteva asociații ale magistraților și cu reprezentanții societății civile.

Aviz consulativ, dar obligatoriu pozitiv cerut de PSD

Urmează ca mâine CSM să dea aviz, pozitiv sau negativ pe proiectul de desființare a SIIJ, după care votul din Parlament. Menționăm că avizul CSM este consultativ și nu conform. Cu toate acestea, Predoiu a insistat pentru a obține un aviz pozitiv după ce a discutat în Coaliția de guvernare pe această temă.

Citește și: EXCLUSIV Cum desființează Ministerul Justiției Secția Specială: a dat răgaz doar câteva ore CSM să vină cu observații la proiect

Indiferent de rezultatul de mâine din CSM și de votul din parlament, legea poate fi atacată la Curtea Constituțională pe motiv că nu respectă recomandările MCV și mai multe decizii ale Curții de Justiție a Uniunii Europene care au cerut în mod repetat desființarea necondiționată a secției speciale de anchetare a magistraților.

În plus, în martie este așteptat răspunsul Comisiei de la Veneția pe această temă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie au început deja să înflorească. Pot fi admirați în Rezervaţia Botanică

Bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) din Rezervaţia Botanică de...

Parchetul Bihor, pe primul loc în țară la dosare economice și la prejudicii recuperate

Parchetul Bihor şi poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii...

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC pentru a candida la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu...