CSM taie accesul procurorilor la ECRIS, baza de date cu dosare penale

Data:

Judecătorii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) doresc să interzică procurorilor accesul în baza de date a instanțelor judecătorești. Aplicația ECRIS este administrată de ministerul Justiției.

Deși mai au doar două săptămâni de mandat, judecătorii din CSM au pus pe ordinea de zi din 22 decembrie aprobarea Regulamentului de ordine interioară a instanțelor.

Articolul 177 al noului regulament care este de așteptat să treacă de majoritatea din Secția pentru judecători a CSM spune că „este interzisă accesarea aplicației ECRIS de către orice altă entitate decât instanțele judecătorești, Consiliul Superior al Magistraturii, Inspecția Judiciară și compartimentul de specialitate informatică din cadrul Ministerului Justiţiei, al căror acces este permis în exercitarea atribuțiilor specific”.

Fără procurori în baza de date

Asta înseamnă că Parchetele nu mai au acces la aplicație. „ECRIS e foarte util și procurorilor care fac urmărire penală ca să-și urmărească dosarele în instanță. Este util pentru a folosi hotărârile judecătorești pronunțate nu doar de secția penala, ci și de secția civilă, contencios, insolvențe etc. De exemplu, în dosarele de evaziune, e foarte important să verificăm dacă secția contencios a pronunțat hotărâri ce au legătură cu fapta sesizată de ANAF”, ne-a declarat un procuror.

El mai arată că cei mai afectați de această măsură ar fi procurorii de ședință. „ECRIS e un instrument necesar procurorilor care intră pe ședință. La instanța supremă s-a interzis accesul de o lună. Având acces la aplicație, eu văd cererile și excepțiile invocate de inculpați. La fel și procurorul de ședință. În caz contrar, procurorul de ședință va avea acces la cereri și excepții doar după studierea fizică a dosarului”, mai arată magistratul.

ECRIS este o aplicație folosită la nivelul instanţelor judecătoreşti pentru managementul electronic al dosarelor, fiind o aplicație unică la nivel național, care are 237 instalări – câte una în fiecare instanţă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție....

Soția procurorului general, detașată încă 3 ani la CSM

Soția procurorului general va continua să fie detașată la...