Cuba a decis, în primele zile ale pandemiei de COVID, să producă unui vaccin. Decizia a fost surprinzătoare, în condițiile în care, fără o forță financiară mare, dezvoltarea unui vaccin durează ani, chiar decenii, pentru a da roade.
Cuba nu a vrut să se bazeze pe capriciile guvernelor străine sau ale companiilor farmaceutice internaționale pentru a-și imuniza oamenii, scrie NPR. Țara nici măcar nu s-a înscris în programul COVAX, susținut de Organizația Mondială a Sănătății, care permite națiunilor mai sărace să primească doze de vaccin donate de țările care și-au permit să le cumpere în primul val.
Cuba a pariat că ar putea dezvolta un vaccin înainte ca virusul să se extindă pe insulă.
„Nu-mi place cuvântul «joc de noroc»”, a declarat virologul cubanez Amilcar Pérez Riverol despre strategia națiunii sale. „Prefer cuvântul «riscant»”.
Pérez Riverol a părăsit Cuba în 2013 și acum lucrează ca cercetător la Fundația de Cercetare a Universității de Stat din São Paulo, Brazilia. Dar el scrie în mod regulat despre situația COVID din Cuba pe pagina sa de Facebook și în alte părți. Obișnuia să lucreze în laboratoarele din Havana, unde aveau exact sarcina de a dezvolta vaccinuri.
Pérez Riverol a avut încredere că oamenii de știință cubanezi ar putea câștiga această cursă împotriva virusului.
„Am fost acolo, am lucrat acolo. Cunosc oamenii care lucrează acolo, spiritul pe care îl au, instituția pe care o au”, a declarat pentru NPR. „Da, pot face asta”.
Efortul de dezvoltare a vaccinurilor din Cuba nu a fost doar riscant din perspectiva sănătății. Din punct de vedere politic, dacă restul lumii a primit vaccin mult mai devreme decât Cuba, ar fi fost o lovitură uriașă pentru guvern ca cercetătorii locali să nu reușească. Pérez Riverol spune că obținerea unui vaccin cubanez a devenit un proiect de implicare a tuturor resurselor țării.
„A devenit prioritatea de top pentru întreaga țară, nu doar pentru comunitatea științifică sau pentru autoritățile sanitare”, spune el. Acum, Cuba are cinci vaccinuri în diferite stadii.
Trei dintre acestea, Soberana 1, Soberana 2 și Soberna Plus, au fost dezvoltate la Institutul Finlay din Havana. Celelalte două, Abdala și Mambisa, au venit din Centrul de Inginerie Genetică și Biotehnologie din Cuba.
Soberana 2, Soberana Plus și Abdala sunt autorizate de autoritățile cubaneze pentru utilizare și export, în timp ce celelalte două (dintre care unul este un spray nazal) sunt încă în studii clinice. Niciunul nu a fost încă autorizat de Organizația Mondială a Sănătății sau de orice alt organism internațional important de reglementare.
Dar au permis Cubei să se laude cu una dintre cele mai mari rate de vaccinare împotriva COVID-19 din lume. Peste 85% din națiunea insulară este pe deplin imunizată împotriva virusului – o rată de vaccinare mult mai mare decât SUA și chiar decât toate țările din Europa, cu excepția Portugaliei. Cuba imunizează inclusiv copiii de 2 ani.
Într-o perioadă în care multe alte țări cu venituri mici și medii continuă să se lupte pentru a obține suficiente doze de Pfizer, Moderna sau Johnson&Johnson, Cuba exportă vaccin în Iran, Venezuela, Mexic, Nicaragua și Vietnam.
Pérez Riverol spune că Cuba a reușit să realizeze această performanță farmaceutică din mai multe motive.
În primul rând, Cuba avea deja un sector robust de producție de vaccinuri. Țara cu 11 milioane de locuitori produce doze pentru programul său de imunizare de rutină a copiilor, vizând boli precum febra galbenă, tusea convulsivă, difteria, tetanosul.
„Au toată infrastructura”, a declarat Pérez Riverol. „Lucrează la vaccinuri de mai bine de 30 de ani”.
În al doilea rând, nu au încercat să reinventeze roata. Au luat vaccinuri existente pentru alte boli și le-au modificat adăugând o parte din virusul SARS-CoV-2.
Toate vaccinurile COVID dezvoltate în Cuba sunt cunoscute sub denumirea de vaccinuri conjugate cu subunități proteice.
„Aceasta este o tehnologie pe care o avem de ceva vreme”, spune Amira Roess, profesor de sănătate globală și epidemiologie la Universitatea George Mason și cercetător nerezident la Institutul din Orientul Mijlociu, potrivit NPR.
Acest tip de vaccin „este ceva cu care multe companii și multe țări au o mulțime de experiență”.
Sunt precumn coupe-urile robuste Ford Fairlane din anii 1950, care încă zboară pe străzile Havanei. Prin comparație, noile vaccinuri spectaculoase ARNm COVID de la Pfizer și Moderna ar fi Tesla de înaltă tehnologie.
Dar Roess afirmă că funcționează la fel de bine împotriva coronavirusului. Datele publicate de guvernul cubanez în octombrie 2021, înainte de valul Omicron, au arătat că vaccinurile dezvoltate în Havana sunt eficiente cu până la 92% împotriva SARS-CoV2.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!