​Culoarul Bătrânelor Doamne, trotuarul acoperit construit în Evul Mediu, galerie de artă la Festivalul Sighişoara Medievală

Data:

spot_img

Culoarul Bătrânelor Doamne sau Galeria Bătrânelor Doamne, un trotuar acoperit construit în Evul Mediu pentru asigurarea accesului pietonal în Cetatea Medievală dinspre oraşul de jos către Turnul cu Ceas, a fost transformat în galerie de artă pe parcursul celei de-a 28-a ediţii a Festivalului Sighişoara Medievală.

Galeria Bătrânelor Doamne, cu o lungime de circa 50 de metri, care a fost restaurată recent şi redată circuitului turistic, adăposteşte pe parcursul festivalului expoziţia de pictură „Sighişoara Medievală şi pictură în Evul Mediu”, în cadrul căreia artiştii sighişoreni, în frunte cu toboşarul Cetăţii, Dorin Stanciu, au pictat Sighişoara în diferite ipostaze, pe baza datelor istorice şi a viziunii lor artistice.

Citește și: 10 salarii pentru copii sau adulţi abuzaţi. O lege care nu e folosită

Galeria Bătrânelor Doamne este una dintre construcţiile moderne în oraş, datând din anul 1844, fiind practic un trotuar acoperit, menit să ajute în special vârstnicii să urce în cetate, în zona cu cel mai dificil acces, de sub Turnul cu Ceas, care a fost prevăzută, în momentul construcţiei, cu material antiderapant.

Culoarul Bătrânelor Doamne, care îmbină acum istoria cu arta plastică, face parte din vechiul sistem de fortificaţii şi se găseşte în barbacana medievală de sub Turnul cu Ceas, care implică prezenţa unor curţi interioare (trei porţi şi două curţi) care protejau în Evul Mediu în cazul unui atac.

Citește și: Șefa Comisiei Europene: Trebuie să ne pregătim pentru o întrerupere chiar completă a aprovizionării cu gaze rusești

„Sub Turnul cu Ceas tot timpul au fost probleme de acces şi, pentru a uşura accesul în cetate, în Evul Mediu s-a decis să se pună nişte bârne de stejar. Fiind un acces greu mai ales iarna, în 1844, municipalitatea a decis ca în prima curte interioară de la lângă Turnul cu Ceas să realizeze un coridor acoperit care să ajute la accesul pietonal în Cetate. Practic, s-a construit un zid, s-a acoperit, iar în partea interioară avea nisip, care avea un rol antiderapant.

În momentul în care se depăşea zona de acces a culoarului Doamnelor Bătrâne, omul avea antiderapant pe papuci. În perioada comunistă, zona cu nisip a fost pavată”, a precizat, pentru Agerpres, directorul Muzeului de Istorie din Sighişoara, Nicolae Teşculă.

În ultima zi a Festivalului Sighişoara Medievală, pe lângă expoziţiile de pictură, turiştii se pot bucura de demonstraţiile de duel ale cavalerilor, de teatru interactiv pentru copii cu Marian Râlea şi Abracadabra, de dansuri, vrăji şi descântece cu Zânele SILVANE, de târgurile de robi, iar la finalul zilei, de concertul trupei Cargo şi de un foc de artificii.

Pe parcursul ultimei zile a Sighişoarei Medievale, turiştii sunt introduşi în atmosfera Evului Mediu prin spectacole de teatru, dans şi magie, pot învăţa cum se confecţionau în acea perioadă diferite obiecte din pielărie, sticlă, care erau tehnicile de pictură şi, de asemenea, pot învăţa să mânuiască armele cavalerilor.

Citește și: Rectorul SNSPA: România are nevoie de un nou ministru al educației care să nu fie tributar imposturii

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Facebook / Dorin Stanciu)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related