Ea şefă de bancă, el executor judecătoresc. Ambii deţin pârghii ce pot deveni exagerat de importante pentru viaţa oamenilor. Sunt personajele unei povești neliniştitor de adevărate din istoria noastră recentă, care, la prima vedere, nu are nimic neobişnuit.
Doamna, şefă de bancă oferă un credit şi se asigură că firma de executor judecătoresc a soţului, cu care banca, nu şefa băncii, are un contract de colaborare. Atunci când debitorul nu mai este solvabil, şefa apelează la instituţia numită executor judecătoresc, nu la soţul iubitor, şi îşi recuperează creditul prin vânzarea/ executarea forţată a bunului garant.
Urmează povestea de pe versantul opus, acolo unde regulile nu sunt la fel de rigide, ba uneori pot fi de-a dreptul impredictibile. Un cuplu oarecare – ea româncă, el italian – contractează un credit de la banca ce este condusă de doamna şefa de filială. Cuplul îşi construieşte o casă frumoasă, care devine garanţia creditului. Dar în istoria cuplurilor, mult mai mult decât în cea a băncilor, se întâmplă uneori să intervină neprevăzutul. Deşi părinţii şi cei doi copii par fericiţi în noua casă, italianul abandonează totul de dragul unei tinere. Soţia, disperată, nu mai poate achita creditul. Aici banca recurge la executorul judecătoresc. Restanţa este de 70 de mii de euro, în vreme ce casa valorează peste 350 de mii. Femeia bătută de soartă încearcă să se salveze, dar din păcate nu reuşeşte. În acest moment, cuplul format din şefa băncii şi executorul judecătoresc se rinocerizează, executând-o pe debitoare, mamă a doi copii, pentru suma restantă.
Continuarea, în Ziarul de Iași!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea