VIDEO Cum a fost posibil ca fostul premier Shinzo Abe să fie asasinat

Data:

Mulți oameni s-au întrebat cum a reușit un bărbat înarmat să se apropie suficient de mult de Shinzo Abe, aflat la un miting electoral, pentru a-l ucide. Trupul fostului premier a fost dus sâmbătă la domiciliul său din Tokyo.

Asasinarea lui Shinzo Abe, cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei, a atras atenția internațională asupra Nara, vechea capitală a țării și un oraș cunoscut mai mult pentru templele, sanctuarele și numărul mare de căprioare decât pentru politică.

Aproape o treime din populație are 65 de ani sau mai mult, iar Nara este un bastion pentru Partidul Liberal Democrat, condus de domnul Abe timp de aproape opt ani.

Fostul premier japonez Shinzo Abe a fost ucis vineri, într-un atac cu armă în timp ce participa la un eveniment de campanie de la Nara, lângă Osaka, potrivit postului public NHK. Avea 67 de ani.

Omagiu de la sute de japonezi

Sute de oameni s-au aliniat sâmbătă pentru a aduce un omagiu premierului care a oprit căderea economică a Japoniei, la un memorial improvizat amenajat la locul din apropierea gării Yamato Saidaiji, unde a fost asasinat cu o zi mai devreme.

Au pus flori, fotografii și felicitări, împreună cu pachete de gustări și cutii de bere și suc pe mesele așezate sub un cort alb, a scris The New York Times.

Ofițerii de poliție au controlat traficul în timp ce oamenii s-au revărsat de pe trotuar pe stradă și au instalat cutii de carton pentru a colecta buchetele revărsate. Chiar dacă ploaia a căzut în mijlocul după-amiezii, vizitatorii de toate vârstele au stat la coadă.

Citește și: Cine a fost Shinzo Abe, fostul lider japonez asasinat în timpul unui discurs electoral

Asasinul a trecut pe lângă forțele de ordine

La o zi după ce fostul prim-ministru Shinzo Abe a fost împușcat, o națiune uluită se întreabă cum a reușit bărbatul înarmat să se apropie de unul dintre cei mai proeminenți politicieni ai Japoniei și să tragă două focuri de la mică distanță fără ca securitatea să intervină, arată jurnaliștii americani.

The New York Times notează că la televiziune și rețelele de socializare există numeroase videoclipuri cu bărbatul înarmat trecând, fără ca cineva să-l oprească, pe lângă oamenii de securitate, înainte de a îndrepta o armă mare, făcută manual, în direcția lui Shinzo Abe.

Prima împușcătură a părut să-l sperie pe fostul lider și, câteva secunde mai târziu, s-a tras un al doilea glonte. Iar politicianul s-a prăbușit la pământ.

În acel moment, un grup de bărbați care păreau să facă parte din echipa sa de securitate l-a atacat pe bărbatul înarmat și l-au trântit pământ.

Imaginile de la fața locului ridică semne de întrebare cu privire la modul în care bărbatul înarmat a putut să se apropie din spatele platformei de unde vorbea Shinzo Abe și cum, după prima împușcătură, a putut să tragă o a doua, înainte ca ofițerii de securitate să-l oprească.

Momentul capturării asasinului lui Shinzo Abe. Captură video
Momentul capturării asasinului lui Shinzo Abe. Captură video

Cum de a ajuns asasinul prin spatele premierului

Toshio Tamogami, șeful de stat major al Forțelor Aeriene din Japonia, a pus întrebarea care pare să fie în mintea populației.

„Cum se poate ca poliția, dispozitivul de protecție și alte persoane din echipa de securitate nu l-au observat pe criminalul care s-a apropiat cu o armă, din spate?” a scris pe Twitter.

Agenția Națională de Poliție a declarat că nu a existat nicio problemă cu securitatea premierului Abe, potrivit agenției de știri Jiji, citată de The New York Times și că la fața locului s-a aflat și un ofițer înarmat, de la Poliția de Securitate din Japonia. Aceasta este o divizie a Departamentului de Poliție Metropolitană din Tokyo și are un rol similar cu Serviciul Secret din Statele Unite. Un purtător de cuvânt al agenției nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

YouTube video

Agenția a afirmat că acest ofițer de la eveniment l-ar fi văzut pe atacator, dar nu a putut opri împușcătura, potrivit Jiji. Departamentul local de poliție din Nara a precizat că erau în zonă ofițeri care îl pazeau pe politician, deși instituția a refuzat să ofere detalii despre câți agenți a avut efectiv.

Citește și: Victimele societății, victimele justiției. Cum sunt audiați minorii care comit infracțiuni și cei abuzați

Violențe rare în Japonia

Danny Russel, vicepreședinte al Institutului de Politică pentru Societatea Asiatică și fost secretar de stat adjunct care a călătorit mult cu președintele Barack Obama, a declarat jurnaliștilor americani că a fost uimit de lipsa de protecție a fostului premier Abe în timpul mintingului electoral de vineri.

„E de înțeles cum ar fi putut fi acolo agenți de securitate, dar nu doar că au permis cuiva să se apropie de Abe cu o armă de casă, dar au fost două împușcături în câteva secunde”, a explicat Danny Russel. „De ce nimeni nu și-a pus corpul său în fața atacatorului sau de ce nu l-a trântit pe Abe la pământ?”

Securitatea relaxată din jurul lui Shinzo Abe este un produs secundar al siguranței relative care există în Japonia, unde crimele violente și tulburările majore la mitingurile politice sunt rare.

Au mai fost evenimente la care a participat politicianul și securitatea nu era copleșitoare, deși era prim-ministru la acea vreme. El a menționat că erau în jur de șase până la 12 ofițeri de poliție de securitate care îl păzeau, dar că nivelul de securitate nu s-a apropiat de cel al unui președinte american.

Oricine putea participa la evenimentele de partid la care Shinzo Abe era prezent cu câteva sute de politicieni, consilieri și alte persoane afiliate, fără a trece printr-o verificare a antecedentelor, o poartă de verificare sau un detector de metale.

„Nu mi-a trecut niciodată prin minte că ai avea nevoie vreodată de mai multă securitate”, a menționat Paul Nadeau, fost consilier al Partidului Liberal Democratic, condus de Shinzo Abe, între 2015 și 2018.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Poliția de Frontieră a primit două drone pentru combaterea traficului de țigări | Ordinea.ro

Poliția de Frontieră a primit două drone pentru combaterea...

Un document secret al rușilor a ajuns pe mâna occidentalilor. Ce scrie în el? | Aktual24

Un document secret al rușilor a ajuns pe mâna...

Transplantul hepatic se va putea face și la Cluj | Monitorul de Cluj

Transplantul hepatic se va putea face și la Cluj,...

Unde aleg românii să călătorească de Paște | Monitorul de Cluj

Unde aleg românii să călătorească de Paște, 1 Mai...