Automobile Bavaria, firma condusă de Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis, nu a fost singura interesată să participe la licitația pentru cele 600 de BMW-uri ale Politiei. Și în cazul licitației de anul trecut, anulată din lipsă de participanți, și în cazul celei din acest an la care s-a prezentat doar un distribuitor, au existat firme interesate care au cerut însă o serie de modificări minore la dotările cerute pentru mașini. Poliția nu a făcut nicio concesie. Datele sunt publice și apar în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
Ce nu a spus Poliția când s-a apărat cu privire la achiziția celor 600 de BMW-uri
După scandalul iscat de achiziția a sute de mașini de la Automobile Bavaria, Poliția Română s-a apărat susținând că o procedură similară a avut loc anul trecut, e drept pentru doar 300 de mașini, dar având aceleași specificații tehnice.
„Prima procedură de achiziție a fost inițiată în anul 2021, pentru 300 de autovehicule de poliție rutieră, termenul de depunere a ofertelor fiind stabilit pentru data de 25 noiembrie 2021, astfel încât, la data de 26 noiembrie 2021, procedura a fost anulată ca urmare a faptului că nu a fost înregistrată nicio ofertă, deși pe piață existau 4 producători auto, care respectau specificațiile tehnice prevăzute.”, a comunicat Poliția.
Citește și: Paradoxul românesc: pro-NATO, pro-UE, dar binevoitori cu Rusia și China
Ce nu a spus Poliția este că la licitația anulată anul trecut au existat posibili ofertanți care au cerut anumite ajustări, dar Poliția nu a vrut să facă nicio concesie, după cum arată datele din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
Spre exemplu, cineva a întrebat dacă este posibil ca Poliția să accepte modificarea specificațiilor tehnice la mașinile cerute astfel încât mașinile să aibă o lungime de 4.919 mm în loc de maxim 4.800 mm, sau o înălțime de 1.455 mm în loc de maxim 1.450 mm.
În locul proiectoarelor de ceață, posibilul ofertant a propus un autovehicul cu un sistem de iluminare performant cu tehnologie LED integrală care ar fi distribuit fasciculul luminos în funcție de direcția de deplasare și l-ar fi adaptat la condițiile de drum.
Poliția nu a acceptat modificarea acestor cerințe tehnice din documentația de licitație.
Continuarea pe HOTNEWS.RO.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!