Întâlnirea dintre George Simion, liderul AUR cu poziții antisemite, și ambasadorul Israelului la București, Reuven Azar, a surprins opinia publică românească. Inclusiv presa de la Tel Aviv a relatat despre moment și dezvăluit un discurs dublu al politicianului român în chestiunea implicării României în Holocaust.
Campanie de susținere printre partidele de extremă dreapta
Întâlnirea – aprobată de ministrul de externe israelian Eli Cohen – a avut loc la biroul de la Parlament al președintelui AUR. A participat și Yossi Dagan, un lider proeminent al coloniștilor evrei din Cisiordania, membru al partidului de guvernământ Likud și șef al Consiliului Regional Samaria.
Yossi Dagan derulează o campanie prin care dorește să obțină sprijinul partidelor de extremă dreapta din Europa pentru coloniile israeliene din Cisiordania, potrivit The Times of Israel.
Politica premierul Benyamin Netanyahu de a extinde coloniile în teritoriul palestinian a fost criticată de către ONU în repetate rânduri.
Simion și-a nuanțat poziția despre Holocaust
De când a devenit liderul AUR, George Simion a declarat că Holocaustul este o temă minoră și nu a acceptat implicarea României în uciderea evreilor în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Mai mult, Sorin Lavric, dar și alți reprezentanți ai partidului au elogiat personalități legionare sau pe Ion Antonescu.
Deși anul trecut Ambasada Israelului a reacționat când AUR a contestat introducerea în școală a disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaust”, acum noul ambasador a acceptat întâlnirea cu George Simion.
Dar pentru asta, liderul AUR și-a schimbat poziția și a recunoscut public rolul României în Holocaust și s-a angajat să combată antisemitismul.
Politicianul a precizat că „astfel de orori nu trebuie să se mai întâmple niciodată evreilor, românilor, românilor sau altor națiuni ale lumii”.
În plus, Simion și-a exprimat sprijinul fără echivoc pentru dreptul istoric al poporului evreu de a „locui și construi așezări în Iudeea și Samaria, regiuni cu rădăcini istorice evreiești profunde”, potrivit unei declarații din partea lui Dagan, scrie The Jerusalem Post.
Jurnaliștii israelieni notează că eforturile lui Dagan în această diplomație transformatoare au fost evidente, începând cu o întâlnire informală între el și Simion în ianuarie. Discuțiile au culminat acum în această declarație oficială, după mai mult de șase luni de deliberări, toate întreprinse cu aprobarea ministrului de externe Eli Cohen.
The Jerusalem Post remarcă faptul că liderul AUR nu și-a schimbat poziția cu privire la introducerea studierii obligatorii a Holocaustului în școli.
Totuși Dagan l-a invitat pe Simion și delegația AUR să viziteze Ierusalimul, Iudeea și Samaria. Politicianul român a acceptat cu amabilitate, exprimându-și nerăbdarea de a vizita aceste regiuni semnificative.
Iudeea and Samaria sunt denumirile biblice pentru actualul teritoriu palestinian Cisiordania.
Citește și: Fiul soților decedați la Crevedia confirmă că mama a depus sesizări privind stația GPL
Cum a justificat ministrul de Externe de la Tel Aviv apropierea de AUR
Ministerul de Externe israelian a declarat pentru The Times of Israel că întâlnirea a avut loc pentru a „deschide un dialog” cu AUR „după ce aceasta a fost de acord să adopte public cele patru principii centrale pentru statul Israel:
- responsabilitatea României pentru Holocaustul evreilor care s-au aflat sub controlul său în timpul celui de-al Doilea Război Mondial;
- condamnarea antisemitismului și adoptarea definiției antisemitismului așa cum a fost prezentată de Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului;
- interzicerea glorificării criminalilor de război, în frunte cu Ion Antonescu;
- și susținerea includerii comemorării Holocaustului în sistemul educațional românesc”.
„Aceasta este o primă întâlnire cu reprezentanții partidului, iar discuțiile cu partidul în viitor se vor baza pe angajamentul lor din această declarație. Cei doi au discutat despre importanța comemorării Holocaustului și a luptei împotriva antisemitismului, despre relațiile bilaterale și problemele regionale”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe.
Yad Yasheem a criticat întâlnirea cu Simion
Instituția oficială israeliană pentru comemorare victimelor Holocaustului, Yad Vashem, a emis un document intern în care a insistat asupra celor patru principii esențiale pe care ar trebui să le îndeplinească un lider al unui partid pentru a putea participa la o întâlnire cu reprezentanții Guvernului de la Tel Aviv.
Documentul a fost emis înainte de întâlnirea de la București dintre George Simion și Reuven Azar, potrivit Jerusalem Post.
Yad Vashem cere insistent recunoașterea rolului României în Holocaust și asumarea de către țara noastră a responsabiltății pe care a avut-o în crima comisă de naziști împotriva evreilor.
Instituția a transmis dezaprobarea sa atât Ministerului de Externe, cât și ambasadorului israelian în România, din cauza preocupărilor legate de comportamentul anumitor membri ai partidului AUR.
„În iulie, am notificat Ministerul de Externe că, în opinia noastră, nu au fost îndeplinite condițiile care să justifice o întâlnire cu partea AUR. În ultimele săptămâni, Ministerul de Externe nu ne-a cerut din nou opinia și nu ne-a actualizat cu privire la evoluția situației”, este reacția Yad Vashem, potrivit Times of Israel.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
[…] […]