Cum arată, după renovare, prima clădire supraimpozitată cu 500 la sută din Galați. Cel mai elegant teatru al anilor ’30

Data:

De nerecunoscut, așa pare, după renovare, prima clădire din Galați pe care aleșii locali au declarat-o „neîngrijită” și au supraimpozitat-o cu 500 la sută. Este vorba despre fostul Cinematograf „Republica”, de pe strada Domnească nr. 25, imobil care tocmai a scăpat de schele și de pânza de protecție care i-au acoperit monumentala fațadă, în noiembrie anul trecut, pentru a permite execuția lucrărilor.

După cum ați putut afla din ziarul „Viața liberă”, prin hotărârea Consiliului Local nr. 102 din 22 martie 2018, imobilul din strada Domnească nr. 25, în care a funcţionat „Odeon” – cel mai elegant teatru din Galaţiul anilor ’30, şi apoi cinematograful „Republica”, a fost declarat „neîngrijit”. Deşi erau şi încă mai sunt clădiri cu aspect mult mai degradat, aleşii locali au decis că proprietarul ei trebuie să plătească, din 2019, un impozit pe clădire cu 500 la sută mai mare. În Nota tehnică de constatare, scriau că imobilul din Domnească nr. 25 „prezintă degradări majore ale zugrăvelii faţadei, jgheaburilor şi burlanelor, degradări locale ale tencuielii, igrasie uşoară, fisuri sau fracturi ale pereţilor exteriori, dar şi degradări medii ale acoperişului, iar la cornişă şi streaşină elementele de închidere sunt desprinse şi degradate parţial, umiditatea fiind vizibilă pe alocuri”.

În noiembrie 2021, anunțam că imobilul a intrat în renovare și, conform panoului de șantier, urma să beneficieze de „lucrări de revopsire faţadă cu materiale şi culori similare celor existente şi înlocuire jgheaburi şi burlane deteriorate”, executate de firma Vault Building SRL, data de finalizare fiind 20 octombrie 2022.

Suntem abia în iunie și putem vedea cum arată exteriorul renovat al clădirii care face parte din Ansamblul Urban „Strada Domnească” (cuprins între Parcul „Mihai Eminescu” şi Palatul Episcopal), inclus pe Lista Monumentelor Istorice ale Galaţiului. 

Firesc ar fi ca aleșii locali să revină asupra hotărârii de supraimpozitare a imobilului, titrează VIAȚA LIBERĂ.

spot_imgspot_img
Viața Liberă
Viața Liberăhttps://www.viata-libera.ro/
Are 6 ediții săptămânal și din 1998 este auditat BRAT. Este distribuit în județul Galați prin rețeaua proprie și Poșta Română. www.viata-libera.ro este ediția online și are aproximativ 20.000 de vizitatori unici zilnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Primarul Chirica promite iar „Tren metropolitan” la Iași | Ziarul de Iași

Primarul Chirica promite iar „Tren metropolitan” la Iași, proiect...

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...

Filorusul Dorel Vișan a primit ordinul masonic Umaniterra, după o vizită la Moscova | Aktual24

Filorusul Dorel Vișan a primit ordinul masonic Umaniterra, după...