Cum au aflat procurorii că medicii folosesc pentru pacienți echipamente scoase de la cei morți

Data:

Principalul vizat de ancheta procurorilor de la Spitalul Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” din Iași în dosarul echipamentelor cardiace scoase din pacienți morți și refolosite la pacienți vii este dr. Dan Tesloianu, medic primar cardiolog, care a coordonat echipa ce se ocupă cu implantarea dispozitivelor intracardiace la Clinicii de Cardiologie.

Acesta a fost ani la rând responsabilul principal din unitatea medicală pentru implantarea acestora.

UPDATE: Medicul Tesloianu, reţinut azi-noapte de anchetatori.

Același tip de dispozitive medicale stau în centrul anchetei procurorilor de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care au coordonat polițiști de la patru inspectorate județene de poliție, din Iași, Neamț, Brașov și Suceava, pentru a pune în aplicare 24 de mandate de percheziție.

Ancheta vizează săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, fals intelectual, uz de fals, înșelăciune, fals material în înscrisuri sub semnătură privată și continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente.

„Ziarul de Iași” a reușit să identifice, coroborând relatările din partea mai multor surse și documente oficiale de la Ministerul Sănătății, momentul zero al demarării investigațiilor.

Este vorba despre un control al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iași, demarat în iunie 2022 finalizat cu încheierea a două procese verbale.

În acestea, CJAS Iași menționează că a identificat nereguli în ceea ce privește monitorizarea periodică a programelor naționale de sănătate curativă. Reprezentanții instituției nu au răspuns apelurilor „Ziarului de Iași” pe parcursul zilei de ieri pentru a oferi informații suplimentare cu privire la neregulile găsite.

Însă informațiile au fost suficient de grave încât să determine un proces de audit intern la nivelul unității medicale.

Citește și: Președintele ANI, cel care l-a acuzat pe Nicușor Dan de abuz în serviciu, este fratele unui secretar de stat PSD din Ministerul Agriculturii

Prima dată, pe fir a intrat Casa Județeană de Asigurări de Sănătate

Iar pe data de 8 iulie 2022, conducerea unității medicale, reprezentată de managerul Dan Timofte, a trimis sesizări către Ministerul Sănătății și către organele de cercetări penale.

Pe parcursul zilei de ieri, managerul nu a dorit să comenteze cazul suplimentar, susținând că unitatea medicală susține un punct de vedere emis de Ministerul Sănătății în care se menționa că au fost acordate procurorilor toate documentele solicitate.

Însă am reușit să aflăm ce anume a reclamat spitalul în urma controlului CJAS la Clinica de Cardiologie, iar plângerea de atunci se regăsește integral în spețele cercetate în această perioadă de procurori.

Citește și: O lege care poate transforma mii de tineri în infractori, doar ca statul să pară că face ceva

În mod concret, unitatea medicală a reclamat faptul că, la nivelul Clinicii de Cardiologie, s-a descoperit utilizarea unor coduri de proceduri care nu reflectă realitatea: codul H12202 – explorarea chirurgicală a venei subclavii şi codul H09305 – explorarea chirurgicală a arterei femurale.

„Există suspiciunea că utilizarea codurilor a afectat decontarea serviciilor medicale de către C.J.A.S. Iaşi, în sensul supraevaluării lor”, se menționează în documentele transmise către Ministerul Sănătății.

Mai mult, încă de atunci conducerea spitalului a descoperit faptul că la Clinica de Cardiologie s-au implantat echipamente reutilizate, care au fost „recuperate de la pacienți decedați”. Acestea au fost ulterior introduse în caietele de sarcini de achiziții ale spitalului pentru a se putea crea o urmă a intrării lor în unitatea medicală.

Articolul complet poate fi citit în Ziarul de Iași.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Ziarul de Iași

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related