Cum să faci 150.000 de euro în pandemie, cu pile de la partid

Data:

Lumea trece printr-o perioadă dificilă din cauza crizei COVID19, iar mai nou se așteaptă și o criza economică. Dar nu pentru toți situația este la fel de  grea. Rețeta este simplă, dar nu la îndemâna oricui. Dacă te afli în anturajul unor politicieni precum Lia Olguța Vasilescu, succesul în afaceri este garantat.

Artizanul afacerilor de ,,succes” este Cosmin Gagiu, care a obținut sume consistente din bugetele publice, cu sprijinul apropiaților din politica doljeană și a funcționarilor publici din instituții. Bani publici pentru servicii care au adus mai mult pagube comunităților, un impact devastator asupra mediului înconjurător, și asupra bugetului de stat, după cum vom arăta în acest articol.

Timp de trei ani, zeci de instituții publice din Dolj au atribuit contracte S.C GETEVE SRL, administrată de Cosmin Gagiu, pentru servicii care nu erau neapărat necesare instituțiilor,. Apoi, ,,omul de afaceri” a mai înființat o societate comercială, care la rândul ei căpușează pentru a doua oară aceleași instituții publice.

Societatea comercială Regavit Service SRL din Craiova a fost înființată în 27 februarie 2020, având ca obiect principal ,,Activități de întreținere peisagistică”.

De la înființare și până în prezent, adică în doar șapte luni, a încheiat 21 de contracte cu diferite instituții publice din Craiova și județul Dolj, de peste 150.000 euro, exclusiv prin procedura de achiziție directă. Conform Registrului Comerțului, societatea are ca administrator pe Gagiu Victoria și are sediul social la aceeași adresa cu a patronului GeTeVe, Cosmin Gagiu.

Societatea Regavit Service SRL nu s-a limitat la prestarea serviciilor pentru care a fost autorizată, ci a prestat tot ce s-a putut, începând de la tăieri de arbori periculoși în sistem de alpinism utilitar, restaurare, prelucrare si transfer casete video, dezmembrări structuri metalice la înălțime, închirieri autospeciale pentru lucru la înălțime, litere volumetrice luminoase pentru exterior, panouri luminoase – sigle, etc.

La nici doua săptămâni de la înființare, instituțiile publice din Dolj, conduse de persoane afiliate PSD, au început să aloce contracte, folosind exclusiv procedura de achiziție directă, pentru servicii de tăiere copaci.

Tăierile de arbori din spațiile publice s-au  făcut în mod haotic, fiind doborâți copacii sănătoși și de esență rară, după cum au constatat chiar inspectorii de mediu, fiind încălcată flagrant legea care reglementează administrarea spatiilor verzi din intravilanul localităților, dar și legislația în muncă.

Principalii clienți ai societății sunt instituții publice precum Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, Centrul Școlar Pentru Educaţie Incluzivă „Sf. Vasile” Craiova, Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, societăţi comerciale cu capital de stat subordonate Primăriei Craiova şi Consiliului Județean Dolj, precum: Compania de Apă Oltenia SA, Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi a Fondului Locativ R.A. Craiova, Societatea Comercială Pentru Lucrări de Drumuri şi Poduri Dolj S.A., Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Amân, primarii din Dolj , precum: Comună Castranova, Comună Valea Stânciului, Comună Poiana Mare, Comună Sopot, Oraşul Filiaşi, Comună Carpen,  Comună Botoesti-Paia, Comună Predeşti.

Extras din SEAP cu contractele obținute în 2020 de Regavit SRL

Olguta Vasilescu și Cosmin Gagiu în campania electorală

Ce poate face Cosmin Gagiu

Societatea GETEVE SRL (televiziunea GTV-Craiova) a fost înfiinţată în 2017 și de la înfiinţare până în prezent a avut doar doi angajaţi, conform mfinante.ro.

Cu doar doi angajaţi, a încheiat 72 de contracte, din care în 2017, 9 contracte în valoare de 52.500, în 2018, 36 de contracte în valoare de 316.135 lei, în 2019, 14 contracte în valoare de 39.700 lei, iar în anul 2020, 13 contracte în valoare de 25.500 lei.

Pentru contractele încheiate, instituţiile publice plăteau servicii de publicitate, spectacole muzical-artistice, gen „Zilele oraşului”, felicitări transmise de conducătorii instituţiilor publice cu ocazia sărbătorilor de iarnă sau de Paşte.

Deşi SC GETEVE SRL primeşte contracte publice pe bandă rulantă, înregistrează datorii disproporţionate în comparaţie cu cifra de afaceri, conform termene.ro. De exemplu, la sfârşitul lui 2019, societatea a înregistrat venituri de 297.700 lei, un profit de 166.448 lei, iar ceea ce iese în evidenţă, sunt datoriile  de 441.190 lei, aproape dublu faţă de veniturile din 2019.

Au tăiat copacii sănătoşi

În comună valea Stânciului – Dolj, primarul (PSD) a atribuit Regavit Service SRL un contract de 80.000 lei pentru tăierea arborilor,  în data 25 august.  Pe 31 august, societatea a făcut jaf în copacii de pe domeniul public din Valea Stânciului.

Localinicii au sesizat  Garda de Mediu Dolj, care a ajuns imediat la faţa locului. Pentru că a tăiat ilegal arbori, primăria Valea Stânciului a fost amendată cu 40.000 lei. Practic, instituția va plăti din banii contribuabililor în total 120.000 lei pentru tăierea abuzivă a arborilor.

,,O echipă de comisari a constatat că s-au tăiat arbori sănătoşi şi au fost făcute tăieri de toaletare la arbori ornamentali din specia tei. Aceste intervenţii nu au respectat prevederile legii nr. 24 din 15 ianuarie 2007 privind reglementarea şi administrarea spatiilor verzi din intravilanul localităţilor în sensul că nu se punea problema afectării, de către arborii tăiaţi şi toaletaţi, a siguranţei traficului pietonal şi rutier, a imobilelor din apropiere precum şi a reţelelor aeriene. UAT Valea Stânciului a fost sactionata contravenţional cu amendă în cuantum de 40 000 lei”, a menționat Garda de Mediu, într-o postare pe Facebook.

Valea Stânciului Sursă: Garda de Mediu Dolj

Au încălcat lega achizițiilor publice

Regavit Service SRL a obținut 21 de contracte cu ajutorul funcționarilor publici din instituțiile care au atribuit contracte.

De exemplu, în comună Carpen, conform datelor din SICAP, societatea a obținut un contract de 18.000 lei pentru servicii de tăiere a arborilor, însă și-a permis, anterior,  luxul de a refuza de două ori cererea primăriei, până când instituția publică nu a mărit valoarea contractului.

Astfel, pe 13 mai, refuză să taie copacii din Carpen pentru 900 lei. Probabil aceasta era valoarea reală a serviciilor. A doua zi, Primăria Carpen a crescut suma la 1.800 lei, însă, nici aceasta nu a fost pe placul firmei și nu a acceptat propunerea. În aceeași zi, la diferență de doar câteva minute, Primăria Carpen oferă 18.000 lei pentru servicii de tăiere copaci şi societatea accepta.

Ținând cont de legea achizițiilor publice, ar fi fost imposibil ca în mai puțin de zece minute, funcționarii să pună la punct toată documentația aferentă procedurilor, însă, imposibilul a devenit posibil atunci când oamenii de casa ai PSD trebuie mulţumiţi.

YouTube video

Şi la Carpen, firma de partid a făcut același greșeli ca în Valea Stânciului, iar localnicii au reacționat pe rețelele de socializare, numai ca de această dată Garda de Mediu nu a fost la fel de vigilentă.

Cu Maybach-ul la tăiat de lemne

Pentru copacii tăiați la Carpen, localnicii au sunat la 112 şi  s-a lăsat cu scandal şi dosare penale.

Primăria din localitate, după cum se poate identifica pe înregistrările video, i-a pus ,,omului de afaceri”  la dispoziție excavatorul instituției publice, cu șofer cu tot, asistați social şi alți salariați ai comunei, pentru a face treaba firmei pentru care era plătită.

Firma de partid a abandonat materialul lemnos rezultat în urma tăierilor, timp de două săptămâni, pe carosabil. În încercarea de a face ordine, primarul a trimis angajatul cu excavatorul să transporte materialul lemnos, însă, și de această dată localnicii au sunat la 112, iar șoferul s-a ales cu amendă pentru transport de material lemnos fără aviz de transport.

Din păcate, astfel de practici nu au fost singulare în acest caz. De exemplu, pe 25 mai, societatea a refuzat 2.480 lei de la Comună Brădești pentru tăieri de arbori. Un minut mai târziu, primăria Brădești mărește valoarea estimată a achiziției la 15.000 lei, iar Regavit Service SRL a acceptat.

Societatea Comercială pentru Lucrări de Drumuri și Poduri Dolj îi închiriază mașina pentru miliarde de lei

Compania de Apă Oltenia și-a tăiat copacii atribuind în luna iunie societății Regavit printr-o procedură simulată, până când au ajuns la suma dorită de patron. Compania a mărit valoarea fondurilor alocate pentru aceste lucrări de la 30.000 la 38.000 lei, iar după trei zile, societatea lui Cosmin Gagiu acceptă să presteze serviciile solicitate.

Societatea Comercială pentru Lucrări de Drumuri și Poduri Dolj îi atribuie tot prin achiziție directă, în două zile consecutive, două contracte în valoare de 153.440, pentru închirieri autospecială pentru lucrări la înălțime, probabil pentru utilajul cu care Regavit SRL a tăiat arborii în tot Doljul.

Copaci tăiaţi la Carpen Sursa foto: Laurenţiu Valentin Dinescu

Au fost parazitate şi cele mai vulnerabile instituții publice

Nici funcționarii şi nici cei care se afla atât în faţă cât şi în spatele firmei Regavit Service SRL nu au ținut cont de unde vin banii, important a fost să vină bani.

Spitalul de Psihiatrie din Poiană Mare – Dolj, o instituţie în care pacienții trăiesc în cele mai crunte condiții, şi-a permis să bage în conturile firmei de casă a PSD, printr-un contract  de servicii de tăiere copaci,  15.200 lei.

Tot în Comună Poiana Mare, dar de această dată la primărie, societatea a mai obţinut în aceeaşi lună alte două  contracte pentru tăierea copacilor în valoare de 28.000 lei.

Practic în Poiana Mare în luna iulie 2020 s-au tăiat copaci de 44.000 lei.

La fel de darnică a fost şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, care a încheiat doar într-o singură zi, în 30 septembrie 2020, patru contracte în valoare de 149.120 lei, pentru indicatoare şi plăcute luminoase, litere volumetrice şi firme luminoase.

În total, doar pentru tăieri de copaci firma a încheiat 21 de contracte cu instituţiile publice din Dolj în valoare de 408.300 lei.

Cosmin Gagiu nu a putut fi contactat, pentru un punct de vedere.

spot_imgspot_img
Marius Daea
Marius Daea
Marius Daea este jurnalist cu o experiență de peste 27 de ani în presa scrisă, radio și TV. A început în anul 1993, ca reporter corespondent din Gorj pentru Radio România Oltenia Craiova. Din anul 1998 și-a continuat activitatea profesionalî ca reporter și realizator TV la Antena 1 Târgu Jiu. Din 2004 până în 2010 a fost directorul acestei stații locale. Marius Daea este licențiat în Relații Internaționale și Studii Europene. Este membru al Earth Journalism Network Washington DC, Internews Europe Londra și al Clean Energy Wire Berlin. De asemenea, membru asociat al Federației Europene pentru Jurnalism de Știință. Lucrează ca reporter freelancer de investigație pentru Newsweek Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fără muniție livrată de americani, frontul din Ucraina riscă să cedeze | DW

Fără muniție livrată de americani, frontul din Ucraina riscă...

Rusia trimite în Iran 24 de avioane Su-35, dar și sisteme de rachete S-400 | Aktual24

Iranul ar urmă să primească săptămâna viitoare primul lot...

Birourile electorale din Dolj au fost dizolvate | Nouapresa.ro

Birourile electorale din Dolj au fost dizolvate sâmbătă, după...