Cum să speli bani europeni. La propriu

Data:

Milioane de euro de la UE sunt aruncați pe simulacre de afaceri pentru persoane “vulnerabile”. O firmă nou înființată în anul 2019 din fonduri europene se laudă cu o experiență de 20 de ani de piață. Tot în 2019 a fost înființat un cabinet stomatologic în Târgu Jiu, dar de fapt acesta funcționează din 2012. Fiecare din cele două afaceri au primit câte 37.000 euro din fonduri europene. Alte firme care au primit aceeași sumă de bani au raportat pierderi și datorii la stat. Mai mult, nu au reușit să aibă minim doi angajați așa cum prevedea contractul de finanțare.

Toate aceste afaceri controversate au fost păstorite de asociațiile „Catalactica” și „Integrat”, care au primit o finanțare de 9,86 milioane de lei pentru școlirea a 300 de persoane și înființarea a 36 de noi firme care să creeze 72 de locuri de muncă. Întregul proiect a fost manageriat de Andreia Nicoleta Anton, președintele organizației Catalactica, filiala Teleorman. Organizația Catalactica este condusă de sociologul Sorin Cace, directorul adjunct al Institutului de Calitate a Vieții din cadrul Academiei Naționale Române.

Sorin Cace, Sursa Foto: ICCV.ro

36 de firme finanțate cu câte 37.000 euro fiecare

Proiectul european „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din Regiunea Sud-Vest Oltenia”, în valoare de 9,86 milioane lei (din care Uniunea Europeană a contribuit cu puțin peste 8,38 milioane lei), a fost câștigat de Asociația Pentru Dezvoltarea și Promovare Socio-Economică „Catalactica”, filiala Teleorman, împreună cu Asociația Pentru Dezvoltare Integrată.

Cele două asociații și-au propus ca de acești bani să îmbunătățească competențele antreprenoriale pentru un număr de 300 de persoane ce intenționează să înființeze o afacere non agricolă în zona urbană Regiunea Sud – Vest Oltenia formată din județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea. Grupul țintă s-a axat pe femei (mame singure, familii care au mai mult de doi copii sau care sunt supuse riscului de excluziune socială), persoane inactive – șomeri neînregistrați, persoane fără venituri sau cu venituri ce nu depășesc venitul minim garantat), șomeri înregistrați, dar și persoane care au un loc de muncă și înființează o afacere în scopul creării de noi locuri de muncă și studenți.

Ulterior, în urma cursurilor, cele 300 de persoane aveau posibilitatea să participe la un concurs de planuri de afaceri din care erau selectate cele mai bune 36. Astfel, primele 36 de planuri de afaceri urma să fie finanțate cu câte 178.348 lei, adică în jur de 37.000 euro. În acest sens, fiecare persoană din cele 36 câștigătoare semna un contract prin care se obliga să înființeze o societate comercială. În termen de șase luni de la demararea afacerii, fiecare firmă trebuia să angajeze minimum două persoane. Apoi, se mai obligau să mențină timp de șase luni după finalizarea proiectului a cele două locuri de muncă nou create.

Clinica stomatologică funcționa din 2012

Medicul stomatolog Turtoi Bogdan, din Târgu Jiu, a făcut parte din grupul țintă de persoane vulnerabile. Cel mai probabil, se încadra la categoria persoanelor aflate în câmpul muncii care doreau să pornească o afacer. El a primit o finanțare de 178.348 lei pentru înființarea societății Clinica Stomatologică Alphadent SRL, în orașul Târgu Jiu, din județul Gorj. Conform datelor de la Registrul Comerțului, firma a fost înființată în data de 4 aprilie 2019 și îl are ca unic asociat și administrator pe medicul Bogdan Turtoi. Obiectul principal de activitate este asistența stomatologică. Firma are două puncte de lucru în orașul Târgu Jiu. Din datele fiscale depuse pe anul 2019 rezultă că firma cu doi angajați a avut o cifră de afaceri netă de aproximativ 150.000 lei. Cu toate acestea, firma a raportat pierderi brute de 2.188 lei și impozite, contribuții și taxe neplătite la termenul stabilit la bugetul de stat în cuantum de 431 lei. Activele imobilizate ale firmei sunt de 178.785 lei, cu 337 lei mai mult decât finanțarea primită.

Dar de pe site-ul firmei https://stomatologie-alphadent.ro/, secțiunea „Despre noi”, aflăm că, de fapt, cabinetul stomatologic din strada Ion Luca Caragiale nr. 17, din orașul Târgu Jiu, funcționează din anul 2012 și este „utilat pentru a răspunde celor mai exigente dorințe în domeniu”.

Sursa Foto: Facebook

Contactat telefonic, medicul Bogdan Turtoi a spus că nu are timp să ofere detalii despre finanțarea primită. Întrebat în ce a constat planul de afaceri pentru care a primit finanțarea, Bogdan Turtoi a spus: „Nu am timp să vă povestesc. E prea complicat să vă dau detalii. Dacă vreți să vă dau detalii, sunați-mă mâine”. Deși l-am sunat în repetate rânduri, nu a mai răspuns.

Spălătoria Ecologică Delfinul, căpușă pentru fonduri europene

Afaceristul Marian Pop este o altă persoană al cărei plan de afaceri s-a bucurat de o finanțare de 178.348 lei. El a primit banii pentru înființarea societății Spălătoria Ecologică Delfinul SRL, firmă care are ca obiect principal de activitate spălarea și curățarea articolelor textile și a produselor din blană. Cinci procente din firmă i-au fost cedate unei anume Ileana Dragomir. Cu doar doi angajați, firma a avut o cifră de afaceri în anul fiscal 2019 de 167.399 lei și un profit de 138.450 lei. Adică de 83% din cifra de afaceri.

Firma Spălătoria Ecologică Delfinul SRL are sediul social și punctul de lucru în strada Antonini, nr. 55, în municipiul Drobeta Turnu Severin. La aceeași adresă a funcționat o altă firmă patronată de Marian Pop, Voievodul Com SRL, care avea același obiect de activitate. Adică spălarea și curățarea articolelor textile. Conform Registrului Comerțului, firma Voievodul Com a intrat în faliment iar lui Marian Pop i s-a suspendat dreptul de administra firma.

Mai mult, cu doi ani înainte de înființarea firmei cu fonduri europene, mai exact pe 23 martie 2017, a fost creată pagina de Facebook „Spalatoria Delfinul”. De pe această pagină de Facebook aflăm că, la acea dată, „Spălătoria Ecologică Delfinul” funcționa tot în strada Antonini 55, din Drobeta Turnu Severin, iar la contact avea trecut același număr de telefon cu cel al firmei înființată în 2019 din fonduri europene.

Și, pentru ca povestea să fie completă, de pe site-ul firmei https://delfinulspalatorie.ro/ aflăm că de fapt Spălătoria Delfinul a împlinit 20 de ani de activitate în 2019 și este lider pe zonă în domeniul spălătoriilor și curățătoriilor ecologice. Practic, afaceristul Marian Pop a înființat o firmă căpușă pentru a obține fonduri europene. Marian Pop a mai fost asociat în alte trei firme falimentare care au fost radiate de Registrul Comerțului. Asociata lui din firma Spălătoria Ecologică Delfinul SRL, Ileana Dragomir, a falimentat și ea o firmă, în aprilie 2015.

Afacerea nu a fost înființată, ci cumpărată

Cum se explică funcționarea spălătoriei înainte de înființarea firmei cu bani europeni? Înainte ca Pop să înființeze firma Spălătoria Ecologică Delfinul SRL, la aceeași adresă funcționa o spălătorie cu același nume, dar operată de o firmă cu alt nume: R & R Delfinul SRL, deținută de Constantin Oghlindoiu. Marian Pop a explicat că a avut o relația cu spălătoria patronată în acte de Oghlindoiu. „Am lucrat o perioadă la spălătorie (Delfinul – n.r.). Acolo am învățat mare parte de business. Eram livrator. Adunam lenjeria de la pensiuni din Straja, se spăla și o duceam înapoi”, a spus Pop.

Întrebat care sunt motivele pentru care a înființat o firmă cu același nume cu cel spălătoriei deja existente, Pop a dat o explicație anapoda: „Dacă eu îmi deschideam o spălătorie, lăsam firma fără clienți. Nu am preluat firma. Am preluat afacerea cu tot cu număr de telefon. Avea clienți. Nu am preluat firma. Nu era o firmă gata făcută. O parte din clienți erau ai lui (Oghlindoiu – n.r.), o parte ai mei. Am avut o pensiune la Straja. Înainte eu spălam la el. Firma lui funcționa din 2012.”

Întrebat cât a plătit pentru preluarea afacerii, Marian Pop s-a eschivat: „Nu pot să vă spun cât am plătit pe firmă, e confidențial”. Ceea ce înseamnă că e complet pe lângă proceduri: fondurile europene s-au alocat pentru înființarea de noi afaceri, nu pentru a cumpăra afaceri deja existente pe piață.  

Marian Pop a adăugat că a preluat afacerea fără angajați de la Oghlindoiu. Ceea ce înseamnă că cei patru angajați declarați de la spălătoria lui Oghlindoiu au fost nevoiți să își caute alte locuri de muncă, să fie reangajați pe alte posturi sau trimiși în șomaj. În schimb, a angajat alte două persoane în anul fiscal 2019 pentru a respecta condițiile de finanțare. Practic, în acest caz, Uniunea Europeană și Ministerul Fondurilor Europene au plătit organizația Catalactica, condusă de Sorin Cace, să înființeze două locuri de muncă în schimbul pierderii a alte patru deja existente.

Cum să maschezi lipsa de activitate: 97% profit

Nicoleta Nicola a primit 178.348 lei pentru înființarea unei linii de termoizolanți cu spumă poliuretanică pulverizată în municipiul Slatina, din județul Olt. Astfel, a înființat firma Izomobil Diafan SRL, la care e unic asociat și administrator. Sediu firmei este pe strada Theodor Burcă, nr. 2G, în municipiul Slatina. Firma cu un singur angajat oficial a avut o cifră netă de afaceri de 136.244 lei și un profit net de 132.239 lei. Adică 97% din cifra de afaceri. Ceea ce, economic, este aberant: firma nu a avut cheltuieli, deci nu a avut cum să presteze activități. Practic, nu a făcut nimic.

De pe site-ul firmei cu un singur angajat aflăm că ar deține „echipe de experți” în izolații cu spumă poliuretanică. În mod cert dacă acești experți există nu sunt angajații direcți ai companiei înființate din fonduri europene. Mai mult, firma se laudă că în anul 2019 a izolat aproape „100.000 mp și constant trei echipe active”. 

Bani europeni, pierderi românești

Antonio Mario Țenea a beneficiat de un grant de 178.348 pentru înființarea unei spălătorii mobile. El a înființat firma Terra Clean Confort. Conform datelor fiscale depuse pe anul 2019, firma cu doar doi angajați a avut o cifră de afaceri zero și pierderi de 56.570 lei. Activele imobilizante ale firmei au fost estimate la 47.911 lei. 

O altă afacere care a mers în pierdere este cea pentru care Constantin Stoian a primit finanțarea de aproximativ 37.000 euro. El a fost selectat cu proiectul „hală pentru tăierea și rinduirea lemnului pentru confecționarea peleților” și a înființat societatea Cosbrut Cherestea SRL. Firma a avut o cifră de afaceri netă de 37.444 lei și pierderi declarate de 10.809 lei. Și Centru de joacă pentru copii, din Slatina, a mers în pierdere. Firma a avut o cifră de afaceri de 67.165 lei și pierderi declarate de 25.828 lei.

Ion Rădoi a aplicat un un plan de afaceri pentru înființarea unei societăți IT, soft și consulting. El a primit finanțarea pentru înființarea firmei Intelgen.IT SRL, dar i-a schimbat numele în Inedoxa IT. Firma cu trei salariați a avut o cifră de afaceri de 8.600 lei și pierderi de 11.246 lei. 

Marilena Victoria Donciu a fost inspector școlar pentru proiecte educaționale la Inspectoratul Școlar Județean Olt. Ea a aplicat cu un plan de afaceri pentru un centru educațional și a înființat firma Educație în Zigzag SRL. Cu doar un singur angajat, a reușit să facă o cifră de afaceri de 119.260 lei și un profit de 8.017 lei. Chiar dacă e pe profit, nu a reușit să aibă numărul minim de angajați (doi) prevăzuți în cererea de obținere a finanțării europene.

Marian Ioan Totelecan a depus un plan de afaceri pentru un program de fitness, nutriție și reeducare posturală. Firma sa a raportat în primul an de activitate, adică în anul fiscal 2019, pierderi de 18.398 lei, zero angajați și zero cifră de afaceri.

Cace: „Nu am acordat consultanță pentru managementul și administrarea afacerilor”

Sorin Cace, președintele Catalactica, a răspuns doar unora dintre întrebările adresate în legătură cu afacerile fără angajați și/sau prost administrate.

„Din documentele prezentate de catre antreprenorii finanțați (copii ale contractelor de muncă și extrase din Registrul Electronic de Evidență al Salariaților) rezultă că toți au respectat condiția angajării a minim 2 persoane, conform cerințelor din Ghidul Condiții Specifice aplicabil acestui apel de proiecte. Datele la care faceți referire de la Registrul Comerțului (cel mai probabil date incluse în Certificatul Constatator extins) se referă la numărul mediu de angajați și posibil să conțină diferențe datorate mediei în raport cu norma de lucru/perioada de angajare (ex: este posibil să fie estimată o medie de un angajat cu normă întreagă fie pentru 2 angajați cu normă parțială, fie pentru doi angajați pentru o perioadă de 6 luni din 12 luni).

Administrarea afacerilor intră în atribuțiile exclusive ale antreprenorilor finanțați. Monitorizarea realizată în cadrul proiectului a avut în vedere respectarea condițiilor contractului de subvenție și noi, prin experții noștri, nu am acordat consultanță pentru managementul și administrarea afacerilor. Toți antreprenorii finanțați au completat și semnat declarații din care rezultă că la momentul semnării contractului de subvenție nu erau acționari majoritari în alte forme antreprenoriale.

La dosarele acestora există caziere fiscale și judiciare care atestă faptul că nu se fac vinovați de infracțiuni economice care le-ar putea îngrădi accesul la finanțare.”

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Catalin Prisacariu
Catalin Prisacariu
Cătălin Prisacariu este jurnalist de investigații și redactor-șef adjunct al Newsweek România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Proces amânat în cazul Vlad Pascu. Judecătoarea a formulat cerere de abţinere

Proces amânat în cazul Vlad Pascu. Judecătoarea dosarului a...

Începe Hackathonul bunei guvernări. Ce au făcut primarii cu banii noștri

Începe Hackathonul bunei guvernări, un eveniment complex în care,...