Cum se face „praf” un dosar al DNA cu 309 inculpaţi şi 2,3 milioane lei prejudiciu

Data:

Din păcate, din prejudiciul de peste 2,3 milioane de lei, AJOFM Iași nu a recuperat încă niciun leu. Un dosar DNA cu sute de acuzaţi s-a topit ca o bucată de unt pe plita încinsă. După aproape un deceniu de proces şi o rejudecare a cazului, magistraţii Tribunalului şi-au luat un lung moment de respiro. După 11 termene de amânare a pronunţării, şi-au luat inima în dinţi şi au dat verdictul: nu prea mai au pe cine judeca. Din cei 309 inculpaţi iniţiali, unii au fost condamnaţi, alţii au murit, iar altora li s-a împlinit termenul de prescripţie a faptelor. Au mai rămas de judecat doar 15 inculpaţi şi patru firme, pentru care s-a dispus constituirea unui nou dosar, mai subţire.

În urmă cu 12 ani, procurorii DNA demarau ancheta într-un caz de încasare ilegală a subvenţiilor acordate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) pentru firmele care angajau proaspăt absolvenţi sau şomeri în vârstă de peste 45 de ani. În esenţă, era vorba de firme care angajau fictiv persoane din cele două categorii menţionate, cu sprijinul unor angajaţi chiar ai Agenţiei. Erau întocmite contracte de muncă false, tabele nominale, foi de prezenţă, state de plată care atestau raporturi de muncă fictive.

Banii ajungeau fictiv si la angajatii lor

Timp de trei ani, grupul infracţional, coordonat de Daniel Lucian Lupu, încasase ilegal subvenţii în valoare de 1,76 milioane lei lei, bani însuşiţi şi folosiţi în interes personal de către liderii grupării. O parte a banilor ajungeau şi la angajaţii fictiv. Tot în baza unor acte falsificate se încasaseră ilegal, 606.000 lei cu titlu de ajutor de şomaj. În total, AJOFM Iași avea de recuperat 2,37 milioane lei. „Afacerea” a funcţionat atât de mult timp pentru că verificarea modului de folosire a subvenţiilor acordate se făcea prin sondaj.

Continuarea, în Ziarul de Iași!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related