Cum se pregătește PNL să piardă alegerile pe mâna lui Cîțu și Orban

Data:

PSD jubilează. Are și de ce: PNL îi pavează drumul pentru alegerile din 2024. Nu trebuie să facă nimic, Cîțu și Orban lucrează pentru el. Cu binecuvântarea prezidentului.

PNL oferă de vreo două luni un festival al prostului-gust, pune în fața publicului fața urâtă a partidului, exact așa cum făcea și PSD pe vremea marilor războaie fratricide din epoca Dragnea. Spectacolul este de departe de o calitate mai proastă decât cel oferit de faimoasele și numeroasele sciziuni penelisto-pedeliste care au născut pui vii ce s-au devorat între ei. Te-ai fi așteptat ca Noul PNL să fi învățat ceva din greșelile trecutului, care au dus de-a lungul timpului cele două partide fuzionare (PNL și PDL) în sapă de lemn la alegeri.

Aș! Lupta pentru putere dintre Cîțu și Orban arată că vechile deprinderi nu mor și sunt scrijelite în ADN-ul politic. Nu există și nu se va inventa vreun vaccin pentru clientelism, cinism și meschinărie politică, prost caracter. Să fim clari, nu e vorba de critica adusă „exercițiului democratic” al unei competiții interne, firească în fiecare partid, ci de ceea ce se vede în spatele ei și, mai ales, ce spune ea despre competitori și calitatea lor umană și politică.

Cel mai amar gust îl lasă Florin Cîțu, pentru că el putea reprezenta reforma, un alt stil de a face politică, de raportare la stat și banul public. Este o dezamăgire, arată acea sete de putere care smintește și o abisală lipsă de scrupule. Florin Cîțu și-a instalat sediul de campanie la guvern, de unde împarte bani și sinecuri pentru trădători și susținători, o metodă veche de preluat ostil filiale. Iar când nu merge așa, se ajută de pumnii în gură și picioarele în părțile sensibile împărțiți adversarilor de simpatizanții săi, cum s-a întâmplat la Timișoara, unde a fost nevoie de intervenția poliției. Urât spectacol.

Cel mai mult însă, lui Cîțu îi place să se laude, să cosmetizeze realitatea. Exemplul elocvent e vaccinarea, un eșec de necontestat. La 1 august, cu două luni întârziere, s-a ajuns la cele 5 milioane de vaccinați promiși, din care doar 4.853.000 cu schema completă. Cu penele înfoiate, cucurigând victorios, premierul spune pe Facebook că #RomaniiTrebuieSaStie de această performanță istorică- doar suntem pe penultimul loc în Europa la vaccinare!- și postează un video în care tineri, într-o explozie de bucurie, își dau jos măștile și aplaudă ca la meci. Era chiar ziua în care ministrul sănătății, coordonatorul campaniei, Valeriu Gheorghiță și alți specialiști trăgeau semnale de alarmă despre creșterea cazurilor de infectare cu tulpina Delta și pericolul reprezentat de valul 4.

Domnul Cîțu plutește însă în bula automulțumirii: totul merge strună: românii trăiesc bine, economia duduie ca pe vremea altui mare liberal, pandemia a fost pusă cu botul pe labe, investițiile tropăie nerăbdătoare. Micile ghinioane, cum ar fi titularizarea la care peste jumătate dintre profesori nu a luat notă de trecere, creșterile de prețuri, cele mai mari din ultimii 13 ani, sau faptul că numărul paturilor de la ATI rămâne bătut în cuie de vreun an, nu îl tulbură pe premier. Dumnealui are altă treabă- trasul sforilor, evaluarea miniștrilor, când ar vrea să reteze câteva capete de USR-iști (Drulă, Ghinea, Ion), că așa dă bine în campania din partid- primește puncte în plus candidatul care lovește mai năprasnic în colegii de coaliție.

Între timp, mai face câte o numire-recompensă pentru cei care trec în tabăra lui- ultima din serie e cea a lui Andrei Novac, pus secretar de stat la Externe, normal din moment ce e ginerele șefului CJ Constanța, care taman ce a ieșit la atac împotriva lui Orban. Cât despre Ministerul Finanțelor, ori acolitul lui, Dan Vîlceanu, ori nimeni, așa că rămâne el interimar până după congres, ca să poată împărți primarilor bani la rectificare în funcție de adeziunea la propria lui tabără. Așa arată reforma și meritocrația despre care ne vorbea cu gura plină?

Dacă premierul trăiește într-o realitate paralelă, nu se știe de cine inventată, Ludovic Orban a început, precum Dragnea, să se lupte cu statul paralel. Adică vede implicarea serviciilor și a procurorilor DNA în dosarele deschise în ultima perioadă unor afaceriști și șefi de filiale apropiați lui. „Își bagă coada, folosesc instrumente nedemocratice, care sucesc mâini la spate, care arată pisica, care umblă la scheletele din dulap ale unora și altora”, s-a plâns Orban, nespunând clar că e vorba de statul paralel. Dar cine altcineva să fie, doar știm de la PSD despre obiceiurile infame ale acestuia. În schimb, Virgil Guran, mâna dreaptă a lui Orban, a pus degetul pe rană: „Au existat în trecut astfel de implicări și s-a dovedit, ce să mai… că ați văzut cazuri de notorietate în privința DNA-ului și a serviciilor, cu anumiți conducători de acolo, care au fost și destituiți la un moment dat și acest lucru trebuie să înceteze”. Păi dacă chiar cred asta, de ce nu au spus-o în campania electorală? Și ne mai mirăm că nu se desființează Secția Specială și că UDMR nu vrea nici mort să meargă dosarele la DNA. Nu-i singur, precum se vede.

Problema e că PNL,în frunte cu Orban, Cîțu și liderii de organizații care îi susțin, nu înțeleg că își sapă singuri groapa. În loc să ofere o bună guvernare, reformele promise, decență și un alt stil de politică, servesc spectacolul jalnic al luptei pentru propriile interese meschine, de moment, care nu au nicio treabă cu motivul pentru care au ajuns la putere. PSD, firește, jubilează. Are și de ce: PNL îi pavează drumul pentru alegerile din 2024. Nu trebuie să facă nimic, Cîțu și Orban lucrează pentru el. Cu binecuvântarea prezidentului.

Articolul a fost publicat mai întâi în Revista 22

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ceasuri care spun o poveste: Charles Lindbergh și Longines

Ceasuri care spun o poveste: Charles Lindbergh și Longines....

Analiză: Primăvară rece în Moldova

Pe frontul ucrainean, situația tot mai grea din cauza...