Cum se vede scandalul Eva Kaili chiar din Parlamentul European

Data:

spot_img

Parlamentul European este în mijlocul unui uriaș scandal de corupție. Vicepreședinta instituției, Eva Kaili, a fost acuzată de corupţie, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat în legătură cu tentative ale statului Qatar de a influenţa decizii economice şi politice ale Parlamentului European (PE) ce privesc situaţia drepturilor omului în această ţară.

Eva Kaili a fost arestată, împreună cu partenerul său de viață, Francesco Giorgi, consilier în Parlamentul European, un lobbyist de la Bruxelles şi fostul eurodeputat italian Pier Antonio Panzeri. În urma percheziţiilor la domiciliul acestuia din urmă, au fost găsiți peste un milion de euro cash.

Inclusiv la casa tatălui fostei, între timp, vicepreședinte a Parlamentului European, anchetatorii au găsit alți peste 600.000 de euro cash.

O decizie aproape unanimă pentru suspendarea Evei Kaili

Europarlamentarul Ramona Strugariu a explicat, pentru PRESShub și Săptămâna online, cum se vede acest scandal chiar din interiorul Parlamentului European.

„S-a văzut reacția rapidă a Parlamentului European imediat după dezvăluiri, ceea ce e foarte bine. Noi, europarlamentarii, deja am votat demiterea vicepreședintei Eva Kaili. Toată lumea a votat același lucru, indiferent de grupul politic, a fost o majoritate cum rar se întâlnește în Parlamentul European (625 de voturi pentru, unul împotrivă și două abțineri n.r.).

Decizia a fost aprobată cu o majoritate dublă de două treimi din voturile exprimate și o majoritate a deputaților care compun Parlamentul. Această decizie este permisă de procedură și, noi, parlamentarii europeni am procedat în consecință”, a precizat Ramona Strugariu.

Nu se ridică imunitatea, căci parlamentarii europeni nu au imunitate pentru fapte penale

Eurodeputata a explicat că, în ceea ce privește imunitatea parlamentară, aceasta este strict legată de declarațiile politice și nu se aplică unor astfel de situații de corupție sau cauze penale.

„Spre deosebire de România, unde am avut situații în care imunitatea a fost folosită pentru a proteja parlamentarii de acțiunile procurorilor, aici nici măcar nu s-a pus problema ridicării imunității pentru că aceasta nu acționează în astfel de situații.

Citește și: Pungi cu bani găsite la vicepreședintele Parlamentului European, socialista Eva Kaili, suspendată ieri din funcție

În ce privește ancheta aflăm în continuare noutăți, s-au descoperit alte sume importante de bani la domiciliul tatălui și al soțului, Evei Kaili, ajungând la peste 1,5 milioane de euro, bani cash. De asemenea, sunt derulate și alte percheziții la Parlamentul European, a fost o percheziție la biroul asistentului unui alt europarlamentar, Pietro Bartolo”, a detaliat Ramona Strugariu.

Biroul unui asistent al europarlamentarului italian Pietro Bartolo a fost sigilat marți dimineață la Strasbourg, conform politico.eu. Un semn cu mesajul „Birou sigilat; accesul interzis” a fost pus pe ușă.

Europarlamentarul italian a demisionat din funcția de raportor alternativ pentru problemele privind liberalizarea vizelor în Kuweit și Qatar în Parlament, dar rămâne vicepreședinte al influentei comisii LIBE, mai scrie POLITICO.

De unde a plecat scandalul

Dosarul vizelor era în lucru la Comisia LIBE din Parlamentul European, comisie unde s-a dat recent un vot privind eliminarea vizelor pentru Qatar și Kuweit. La acest vot, Ramona Strugariu și grupul Renew au votat împotrivă, restul grupurilor au votat pentru.

La vot au participat și Eva Kaili și Marc Tarabella, care au venit în locul altor colegi.

„Aceasta este o practică des întâlnită, nu e neobișnuit, te poate înlocui un coleg, doar să fie din același grup politic”, ne-a relatat Ramona Strugariu. Totuși, în acest caz, acum nu mai crede nimeni că au fost acolo la vot dezinteresați, mai spune europarlamentarul român.  

Citește și: Roberta Metsola, despre scandalul Eva Kaili: „Ultimele zile au fost printre cele mai lungi din cariera mea”

Ca impresie generală, Ramona Strugariu a precizat, pentru PRESShub și Săptămâna online, că, „este absolut scandalos ce s-a întâmplat și are niște proporții incredibile, numai când vedem sumele colosale de bani pitite prin saltele și găsite la percheziții de procurorii belgieni”.

Din punct de vedere al reacției politice, Ramona Strugariu consideră că „ar trebui în continuare să dăm un răspuns pe măsură în Parlamentul European și dacă mai apar informații despre alți parlamentari implicați să reacționăm la fel”.

Până în prezent, conform politico.eu, procurorii belgieni au realizat 19 percheziții și au făcut 7 arestări în acest dosar de corupție din Parlamentul European, fiind recuperați în urma perchezițiilor peste 1,5 milioane de euro.

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Donald Trump a devenit al 47-lea președinte al Statelor Unite: „Epoca de aur a Americii începe acum”

Donald Trump a devenit al 47-lea președinte al Statelor...

Învestirea lui Donald Trump. Mesajele liderilor politici români

Învestirea lui Donald Trump. Mesajele liderilor politici români, nu...

Donald Trump promite o nouă eră de prosperitate

Donald Trump promite o nouă eră de prosperitate. Cel...