Cum vrea Ilan Shor, noul om al serviciilor ruse în Republica Moldova, să destabilizeze țara

Data:

spot_img

În iunie, în timp ce UE a acordat Republicii Moldova statutul de candidat pentru aderare, în Chișinău au început mici proteste antiguvernamentale, pe fondul tulburărilor și nemulțumirilor cauzate de creșterea costurilor energiei, alimentate parțial de invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina.

Protestele au fost organizate de Partidul Shor, un partid politic populist din Moldova, al cărui fondator și lider, Ilan Shor, a fost condamnat în 2017 pentru „furtul secolului”, o fraudă de 1 miliard de dolari de la trei bănci moldovenești în 2014.

Pe lângă faptul că a fost președinte al Băncii de Economii, una dintre cele trei bănci implicate în scandal, Shor era foarte cunoscut ca director al Dufremol, cel mai mare vânzător de mărfuri duty-free din țară, o firmă fondată de tatăl său, Miron Shor, în 1994.

Acesta și-a adus familia din Israel în Moldova când Ilan avea doi ani. Folosind averea tatălui său, Shor a cumpărat posturi TV locale, o companie de asigurări și echipa de fotbal FC Milsami Orhei. În timp ce norocul altui om al Rusiei în Moldova, fostul președinte Igor Dodon, este în declin, cel al lui Ilan Shor, în vârstă de 35 de ani, este în creștere.

Cu proteste sporadice, dar care continuă, el este cunoscut nu numai pentru legăturile stânse cu Moscova, dar se presupune că se află pe statul de plată al Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, care este dornic să stârnească tulburări în Moldova.

Citește și: Șefa de secție care şi-a ţinut internat tatăl aproape 1.000 de zile în Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, demisă

Moscova și-a văzut influența scăzând după ce Maia Sandu a fost aleasă președinte în 2020 și a promis că pune Republica Moldova pe un curs pro-occidental și fără corupție.

Pe măsură ce trupele ruse au invadat Ucraina pe 24 februarie, s-a vorbit chiar că președintele rus Vladimir Putin ar putea invada Transnistra, o regiune separatistă a Moldovei, prietenoasă cu Kremlinul, unde aproximativ 1.500 de soldați ruși au stat de zeci de ani, în ciuda apelurilor repetate ale Chișinăului să plece.

Moscova a exploatat, de asemenea, dependența Moldovei de petrolul și gazele rusești în încercarea de a aduce țara înapoi la călcâiul său. Pe 1 octombrie, Moldova a declarat că Gazprom a redus livrările de gaze cu 30 la sută.

În ciuda faptului că Rusia și-a intensificat campania de destabilizare a Republicii Moldova, Maia Sandu s-a ținut ferm pe poziție. Pe 1 noiembrie, când aceasta a fost în vizită în România, a declarat că Moldova e pe drumul ei european, în ciuda șantajului rusesc în privința energiei.

Citește și: Decizie în instanță: istoricul Victor Neumann a colaborat cu Securitatea

E timpul pentru Shor

Igor Dodon a fost președinte din 2016 până în 2020, când a pierdut alegerile prezidențiale în fața Maiei Sandu. Un an mai târziu, în 2021, alianța electorală a comuniștilor și socialiștilor a lui Dodon a avut un procent slab la alegerile parlamentare.

În mai 2022, fostul președinte a fost plasat în arest la domiciliu sub suspiciunea de trădare.

Dodon „și-a pierdut puterea” în cadrul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, explică analistul politic Cristian Vlas, adăugând că Shor, cu buzunarele sale adânci și lipsite de transparență, oferă mult mai mult. (Europa Liberă România)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mai aproape de UE, dar tot cu tizicul în sobe | Reportaj Deutsche Welle

Deși Moldova avansează rapid spre integrarea în Uniunea Europeană,...

Republica Moldova și-a modificat Constituția. Integrarea în UE a devenit obiectiv strategic

Republica Moldova a adoptat integrarea în Uniunea Europeană ca...