Decizie în instanță: istoricul Victor Neumann a colaborat cu Securitatea

Data:

Curtea de Apel București (CAB) a decis, în primă instanță, că istoricul timișorean Victor Neumann a colaborat cu Securitatea. Potrivit documentelor de la dosar, Neumann ar fi dat informații și organele de partid ale vremii, nu doar Securității. „A făcut evaluări colegilor de breaslă, strict din perspectiva respectării liniei ideologice a PCR”.

„Admite acțiunea formulată de către reclamantul Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). Constată calitatea de colaborator al Securității în ceea ce îl privește pe pârât.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, ce se va depune în caz de formulare la Curtea de Apel Bucureşti Secţia a IX a Contencios Administrativ şi Fiscal”, se arată în decizia instanței.

PRESShub, a scris că, în cei 12 ani de colaborare, istoricul ar fi transmis ofițerilor de Securitate 52 de note informative. Acestea privesc nemulțumiri ale fostului director al Muzeului Banatului din Timișoara față de colegii de serviciu, critici față de temele unor expoziții, dar și o reclamație a unui salon literar ilegal, condus de un preot din Jimbolia.

Citește și: Șefa de secție care şi-a ţinut internat tatăl aproape 1.000 de zile în Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, demisă

Plătit cu 100 de dolari

În dosarul SIE 56782 a fost descoperită o chitanță olografă datată în mod eronat, susține CNSAS, pe 6 august 1989 prin care Neumann confirma că a primit 100 de dolari americani.

Potrivit antetului, chitanța poartă antetul Servicului Român de Informații, dar Consiliul susține că aparține fostei Securități.

Față de acest aspect, istoricul a susținut că banii i-au fost dați de un ofițer de Securitate înainte de a pleca într-o vizită în Israel, ca bani de buzunar, și că nu a dat informații în schimbul acestei sume.

CNSAS mai susține că Neumann nu a dat doar informații doar Securității, ci și organele de partid ale vremii. „A făcut evaluări colegilor de breaslă, strict din perspectiva respectării liniei ideologice a PCR”.

Neumann poate ataca decizia CAB la instanța supremă.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Medici stomatologi de elită folosesc materiale sanitare cumpărate „la negru”, din surse neclare

Medici stomatologi de elită folosesc materiale sanitare cumpărate „la...

Cătălin Cîrstoiu despre retragerea candidaturii: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu despre retragerea candidaturii pentru Primăria Bucureștiului: „Nu...

Cum afectează decizia PSD-PNL candidaturile lui Nicușor Dan și al lui Piedone

Cum afectează decizia PSD-PNL de a-l retrage pe Cîrstoiu...