Cât dădea Securitatea bani de buzunar în 1989. Dosarul Neumann/CNSAS, aproape de final

Data:

Curtea de Apel București este pe cale de a finaliza procesul în care Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) cere judecătorilor să constate că istoricul timișorean  Victor Neumann a colaborat cu Securitatea. Din dosarul instanței consultat de PRESShub, CNSAS arată că, în cei 12 ani de colaborare, istoricul ar fi transmis ofițerilor de Securitate 52 de note informative.

Acestea privesc nemulțumiri ale fostului director al Muzeului Banatului din Timișoara față de colegii de serviciu, critici față de temele unor expoziții, dar și o reclamație a unui salon literar ilegal, condus de un preot din Jimbolia.

Potrivit cererii de chemare în judecată a CNSAS, Neumann raporta Securității discuțiile în contradictoriu cu colegii dar și „abaterile” acestora de la „linia oficială trasată de Partidul Comunist Român”. Neumann ar fi dat și o serie de rapoarte privind viața privată a unor specialiști sau ziariști străini pe care i-a cunoscut în desele sale plecări în străinătate înainte de 1989.

În dosarul SIE 56782 a fost descoperită o chitanță olografă datată în mod eronat, susține CNSAS, pe 6 august 1989 prin care Neumann confirma că a primit 100 de dolari americani. Potrivit antetului, chitanța poartă antetul Servicului Român de Informații, dar Consiliul susține că aparține fostei Securități.

Față de acest aspect, istoricul susține că banii i-au fost dați de un ofițer de Securitate înainte de a pleca într-o vizită în Israel, ca bani de buzunar, și că nu a dat informații în schimbul acestei sume.

Note valorificate de PCR

CNSAS mai susține că Neumann nu a dat doar informații doar Securității, ci și organele de partid ale vremii. „A făcut evaluări colegilor de breaslă, strict din perspectiva respectării liniei ideologice a PCR”.

O notă informativă din decembrie 1979, redactată de un ofițer de Securitate și înregistrată pe numele sursei „Hodoș”, rezultă că „dintr-o relatare a prof. Țigu Viorel din Timișoara, acesta spune că a aaflat de la un profesor din Jimbolia că la domiciliul fostului preot ortodox din Jimbolia, pe nume Avramescu Mihai care la origine este evreu trecut la creștinism și fost poet avangardist cu pseudonimul Ionathan/Uranus au loc sâmbătă seară diferite întâlniri, un fel de cenaclu literar la care participă din Timișoara scriitorii Ujică Andrei și Șerban Foarță, una din problemele abordate fiind cabala (cabalism) o doctrină evreiască care stă la baza întâlnirilor, se întâlnesc în secret o dată la 10 ani, și nu sunt cunoscuți de nimeni”, se arată în informarea atribuită lui Neumann.

Citește și: Hocus-pocus cu refugiați: Unde se duc copiii ucraineni când se duc?

Opinii științifice

Într-o altă adresă din ianuarie 1989, întocmită de ofițerul de securitate Adrian Cârstea și Traian Sima, șeful Securității IJ Timiș, Grupa Operativă Teritorială (GOT) 0544, despre Victor Neumann, ofițerii susțin că acesta „în domeniul de cercetare a istoriei întreține relații cu Răzvan Theodorescu de la Institutul de Studii Sud Este Europene.

Este cunoscut că întreține relații cu mai multe persoane din străinătate”. În continuare, cei doi cer instrucțiuni de la superiori pentru a valorifica sursa.

În apărarea sa, Neumann a susținut că informațiile transmise Securității erau „opinii științifice în domeniul istoriei care nu au vizat îngrădirea drepturilor fundamentale la viață privată”. În cadrul procesului istoricul nu a recunoscut notele întocmite de ofițeri de Securitate și a susținut că alte note informative nu-i aparțin deoarece nu sunt semnate. „Propaganda mea a vizat strict istoria, iar nu politica”, a mai susținut Neumann.

Citește și: Kremlinul influențează din nou alegerile din SUA. Propaganda rusească, susținută de candidați

Polixenia de Timișoara

Potrivit actelor de la dosar, Victor Neumann a fost recrutat pe linia problemei artă-cultură, în 1977, pe când era muzeograf la Muzeul Banatului. CNSAS arată că acesta a fost pregătit contra informativ pentru a aduce informații de valoare în urma deplasărilor în străinătate pe care le efectua regulat.

Din aprilie 1989, ar fi fost luat în preocupări de GOT 0544 a IJS Timiș pe linia acțiunii Venus2 care se ocupa de cețățenii români relocați în străinătate pentru a da informații despre diaspora potrivnică regimului comunist. Potrivit sursei citate, Neumann a colaborat între 1977 și 1989 cu Securitatea și a avut cinci nume conspirative de-a lungul celor 12 ani. „Hodoș Polixeanu”, „Hodoș Polixenie”, „Polixenie/Hodoș”, „Nedelcu” sau „Robert”.

Angajamentul a fost semnat pe 31 august 1977, iar după discuții ofițerul de securitate consemnează: „candidatul și-a oferit sprijinul pe care poate să-l ofere ca specialist”, iar recrutarea a fost „benevolă”.

Dosarul de la Curtea de Apel București se află la al doilea termen și este judecat de Laura Andrei, fosta președintă a Tribunalului București.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Proces amânat în cazul Vlad Pascu. Judecătoarea a formulat cerere de abţinere

Proces amânat în cazul Vlad Pascu. Judecătoarea dosarului a...

Începe Hackathonul bunei guvernări. Ce au făcut primarii cu banii noștri

Începe Hackathonul bunei guvernări, un eveniment complex în care,...