Ionel Arsene extrădat în România. Decizia este definitivă

Data:

spot_img

Ionel Arsene extrădat în România. Instanța supremă din Italia a decis ca fostul președinte al Consiliului Județean Neamț să revină în țară, unde trebuie să execute o pedeapsă de aproape șapte ani de închisoare, a anuțat ministrul justiției, Alina Gorghiu.

„Ministerul Justiției tratează toți fugarii la fel, indiferent de numele lor. Astăzi, Curtea de Casație din Italia a decis predarea lui Ionel Arsene autorităților din România. Hotărârea este definitivă. În scurt timp va fi predat autorităților din țară”, a spus Gorghiu.

„Fostul președinte al Consiliului Județean Neamț a fost condamnat definitiv, de instanța română, la o pedeapsă cu închisoarea de 6 ani și 8 luni, pentru săvârșirea a două infracțiuni de trafic de influență. Statul român este preocupat ca justiția să fie făcută până la capăt. Mulțumesc tuturor autorităților implicate!”, a adăugat ministrul român al justiției.

Citește și: Aktual24 | Dezechilibru major, 90% dintre români câștigă sub 4.000 lei/lună. Salariul mediu în România este însă de 4.600 lei/lună, conform INS

Curtea de Apel din Bari decisese încă de luna trecută predarea baronului de Neamț către autoritățile din România, însă acesta a atacat decizia cu apel.

Pe numele lui Arsene există un mandat european de arestare. Pe 27 martie, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ a fost reţinut la Bari, in Italia.

În 10 martie 2023, Ionel Arsene a fost condamnat la șase ani și opt luni de închisoare cu executare, într-un dosar de corupție. Decizia e definitivă și a fost pronunțată de Curtea de Apel Brașov. Arsene a părăsit țara înainte de pronunțarea sentinței.

Fostul președinte al CJ Neamț s-a predat în Italia

Baronul PSD de Neamț, Ionel Arsene, fost președinte al CJ Neamț până în 16 martie, s-a predat autorităților în Italia.

Arsene a fost condamnat definitiv într-un dosar de corupție, în data de 10 Martie, la șase ani și opt luni de închisoare cu executare. Sentința a fost dată de Curtea de Apel Brașov, după în proces de peste cinci ani. Instanța a dispus și confiscarea sumelor de 80.000 de euro și 80.000 de lei de la inculpat.

Citește și: Pasager în avionul care a aterizat de urgență la București, după ce pilotul a leșinat: „Dumnezeu să-l binecuvânteze pe copilot”

La șase zile după pronunțarea sentinței, în 16 martie, prefectul de Neamț, Vasile Adrian Niță, a anunțat că a semnat încetarea mandatului lui Ionel Arsene de președinte al Consiliului Județean Neamț.

Ionel Arsene ar fi plecat din România, cu avionul, în data de 4 martie, înainte de pronunțarea sentinței, neavând nicio interdicție de a părăsi țara.

De ce a fost condamnat Ionel Arsene

Dosarul penal al lui Ionel Arsene a fost conexat după ce baronul PSD a fost trimis în judecată de DNA în două cazuri.

Într-unul dintre dosare a fost acuzat de trafic de influență, după ce, în 2013, pe când era parlamentar și liderul PSD Neamț, ar fi primit 100.000 de euro de la Gheorghe Ștefan „Pinalti”, fost primar PDL în Piatra Neamț, ca să își folosească influența pe lângă conducerea Agenției Naționale de Integritate (ANI), astfel încât ANI să constate incompatibilitatea unui adversar politic.

Citește și: Unde s-ar ascunde Ionel Arsene. Baronul PSD are o casă într-un oraș italian

Vizat era Culiță Tărâță, pe atunci președinte PSD al CJ Neamț. Potrivit DNA, Ionel Arsene a fost denunțat de Pinalti în 2017.

Fostul primar le-a mărturisit anchetatorilor că Arsene a fost cel care a venit cu ideea să-l „aranjeze” pe Culiță Tărâță la ANI, pentru că avea intrare la președintele din acea vreme, Horia Georgescu.

Arsene ar fi avansat și costurile acestui plan: 100.000 de euro.

Banii ar fi urmat să ajungă la Horia Georgescu, atunci președintele ANI, prin intermediul lui Dan Turturică, redactor-șef la România liberă în acea perioadă, și a consilierei lui Horia Georgescu.

În referatul procurorilor DNA se arată și că Pinalti i-ar fi dat alte 15.000 de euro lui Arsene ca să-i dea lui Turturică. În schimbul banilor, jurnalistul urma să publice articole denigratoare pentru Culiță Tărâță în România liberă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Primele dispozitive acustice pentru nevăzători, instalate de CTP Iași în stațiile de tramvai și autobuz

Primele dispozitive acustice pentru persoanele cu deficiențe de vedere...

Marcel Ciolacu spune despre Geoană că nu poate fi considerat un candidat de dreapta

Marcel Ciolacu a criticat propunerea ca Mircea Geoană să...