„Cutia cu istorie”. Scrisoarea care a distrus speranțele unor copii ce urmau să afle că sunt orfani

Data:

Ministerul Apărării Naționale a prezentat sâmbătă drama tulburătoare a unei mame și a copiilor ei marcați de moartea pe front a tatălui micuților.

Este vorba despre un eseu inspirat de povestea de viață a străbunicului elevei caporal Larisa Buda (clasa a XI-a la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia) și a unui camarad al acestuia, lucrare care a obținut Premiul I la Concursul național „Eroul meu de ieri şi de azi”.

„Cu puțin timp în urmă, după ce tocmai intrasem la colegiul militar, plină de entuziasm și fericire, la revenirea acasă, în vacanță, am fost întâmpinată în prag de străbunica mea, Cioci Ana, care după ce m-a felicitat, mi-a înmânat o cutie mică, veche, prăfuită dar plină de valoare: „cutia cu istorie”. În spatele datelor importante ale istoriei noastre stă o istorie mică, istoria personală a fiecărui individ care a trecut prin momentele și încercările acelor vremuri și jertfele individuale ale miilor de anonimi, ale eroilor cărora uităm să le fim recunoscători.

Aproape în orice casă țărănească se regăsesc portretele unor tineri frumoși luați de la coasă, de la câmp, de lângă soție, copii și trimiși pe front neștiind dacă se vor mai reîntoarce vreodată.Unul dintre acești bravi eroi a fost și străbunicul meu, Cioci Avram, care a contribuit la scrierea câtorva rânduri în paginile de istoriei ale familiei mele, însă în inima străbunicii mele a lăsat răni adânci de dor.

Cu ochii plini de lacrimi care se scurgeau pe obrajii brăzdați de greutăți și bătrânețe, cu mâinile tremurând, mi-a dat această comoară și m-a făcut responsabilă de păstrarea vie a memoriei trecutului și datoria față de țară și neam. Am privit-o mirată, contrariată, impresionată până la lacrimi, cum o ființă atât de plăpândă ascunde în sufletul ei o durere atât de mare, dar totodată și o împlinire sufletească. Abia după ce am deschis ”cutia cu istorie” am înțeles totul, aici am găsit amintirea ei cea mai de preț: poza străbunicului meu și o foaie îngălbenită, pe care erau așternute câteva rânduri ce ascundeau o poveste cutremurătoare, o suferință greu de imaginat și o veste cumplită care a zdrobit de durere sufletul unei soții deja îngenunchiată de greutăți și responsabilități și a distrus speranțele unor copii ce urmau să afle că sunt orfani”, se arată în postare.

Citește și: Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu omologul bulgar despre interconectorul de gaz Grecia-Bulgaria (presshub.ro)

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Asasinarea fiicei lui Dughin: a ajuns războiul până în preajma districtelor de lux ale Moscovei?

Fiica lui Alexander Dughin, supranumit și „creierul lui Putin",...

Familia de doctori care controlează 85% din piața dializei din Iași: 8 milioane de euro/an

Dinastia Covic. Mama Maria, fiul Adrian, fiica Cristina și...

Cât de aproape este Germania de recesiune?

Tot mai multe date indică faptul că Germania se...

Doina Jela: „Ce mi-au revelat dosarele despre Monica Lovinescu? Multe, dar mai ales suferința”

Această dragoste care ne leagă. Reconstituirea unui asasinat, răscolitorul volum...