Cutia neagră pentru mașini, realizată la Iași cu fonduri europene pentru cercetare

Data:

Activitatea de cercetare de la nivelul Iașului este impulsionată de oportunitatea accesării de fonduri europene. Un proiect aparte finanțat astfel este cutia neagră pentru mașini, un produs ce ar putea clarifica – dar și preveni – circumstanțele unui accident auto, implementată de compania privată Expert Accident Reconstruction SRL. Pe de altă parte, sunt idei care, cu toate că au obținut finanțare, nu au mai putut fi realizate. Un exemplu este proiectul gândit de Nera Computers, sistat din cauză că firma nu a găsit personal calificat suficient, nici măcar pentru salarii de 2.200 euro net/lună pentru programatori.

În prima etapă a actualei programări financiare europene, pe Programul Operațional privind creșterea competitivității, valoarea totală a proiectelor a trecut de 400 de milioane de lei. Pe actuala programare, valoarea a atins deja 300 de milioane de lei, în condițiile în care contractele au început să fie semnate din septembrie 2016. Într-un nou episod privind modul în care sunt cheltuite fonduri europene la Iași, PressHub.ro și Ziarul de Iași prezintă astăzi două cazuri cu putere de exemplu.

Unul dintre proiecte are ca scop realizarea unui produs ce ar putea clarifica (și preveni) circumstanțele unui accident auto: o cutie neagră pentru mașini, similară celei din aviație. În cea de-a doua situație vorbim despre un proiect ratat, dar inovator: crearea unui program software pentru ștergerea definitivă a datelor din dispozitivele mobile. Motivul pentru care acest proiect nu a mai fost implementat este cel puțin suprinzător, ținând cont că Iașiul a devenit unul dintre cele mai puternice centre IT din țară: lipsa forței de muncă.

Până în 2015, astfel de proiecte de cercetare au fost finanțate prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POSCCE 2007-2012), iar în actualul exercițiu fondurile sunt asigurate prin Programul Operațional Competitivitate (POC 2014-2020). În ambele programări, principalii beneficiari sunt instituții publice (universități, spitale și institute) și firme private. Cele două programe nu au finanțat/finanțează doar activități de cercetare, dar, în cazul Iașiului, cele mai multe proiecte au avut acest scop.

Cutia neagră pentru mașini, spre fabricare

Primul proiect inovator despre care vorbim vizează fabricarea unui model de cutie neagră pentru industria auto, un proiect derulat de Expert Accident Reconstruction SRL, firmă ce a mai realizat anterior inițiative cu fonduri europene în acest domeniu. În ultimii ani, la nivel european, s-a discutat despre obligativitatea instalării de cutii negre la mașinile noi, ultimul termen avansat pentru o astfel de măsură fiind 2020.

„Lucrăm la un model de cutie neagră care să poată fi folosit în industria auto. Cutia va înregistra anumiți parametri care pot fi citiți de pe mașină. Aceste date ar fi mult mai precise de pe un astfel de dispozitiv decât dacă este întocmită o expertiză unde sunt folosite și date tabelare, adică sunt date aproximative. În principiu, acest model va putea fi folosit dacă se va dori acest lucru”, spune administratorul firmei, Silviu Zamfir, adăugând că principalul obiectiv constă în evaluarea și diminuarea riscurilor în traficul rutier.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 2,4 milioane lei, iar finanțarea de la UE este de 1,55 milioane lei. Până la sfârșitul lunii septembrie, beneficiarul proiectului încasase deja peste o jumătate de milion de lei din fondurile nerambursabile, termenul de execuție al prototipului de cutie neagră fiind august 2019.

Acesta nu este singurul proiect inovator cu fonduri europene implementat de firma Expert Accident Reconstruction. Pe fosta programare, în cadrul POSCCE, societatea a înființat un laborator auto și de siguranță rutieră. În urma acestui proiect, firma prestează servicii de evaluare a accidentelor și a cauzelor producerii acestora. Unul dintre servicii vizează reconstruirea unui accident pe baza ultimelor descoperiri din domeniu, serviciu destinat cu precădere justiției și societăților de asigurări. „În urma aplicării acestor proceduri, beneficiarii vor obține cu acuratețe următoarele informații: descriere tehnică a modului în care s-a produs accidentul, daune provocate asupra autoturismului expertizat, eventuale modalități de reparare a vehiculului”, se arată în fișa de proiect.

Evaluarea drumurilor, un alt serviciu pentru autorități

Un alt serviciu constă în ierarhizarea și descrierea calității de rulare a unui drum pe baza parametrilor măsurați de echipamentele montate pe vehicul (hardware și software). „Se poate face evidențierea factorilor de risc pe un anumit traseu cunoscut ca fiind cu un grad de periculozitate crescut. Acest serviciu este destinat autorităților care gestionează diverse tronsoane de drumuri și care doresc să fundamenteze o eventuală reparare a acestora”, se mai arată în fișa de proiect.

În acest caz au fost achiziționate diverse echipamente, a fost înregistrat un brevet și au fost create șapte locuri de muncă, proiectul având o valoare de aproape 800.000 de lei.

Contract pierdut din cauza lipsei forței de muncă

Unul dintre proiectele semnate în cadrul POC 2014-2020 a aparținut firmei Nera Computers SRL, o societate din Iași cu o experiență de peste 15 ani în sectorul IT. În august 2017, firma a semnat un contract în valoare de 4,14 milioane lei, 85% din sumă reprezentând finanțarea nerambursabilă. Proiectul viza dezvoltarea unei soluții informatice inovatoare pentru protejarea confidențialității datelor de pe dispozitivele mobile prin ștergerea definitivă a informațiilor.

Inițiatorii proiectului s-au lovit însă de un impediment neașteptat: imposibilitatea de a recruta forță de muncă, în ciuda unui venit asigurat și consistent. „Noi am avut prinși 2.200 euro net/lună pentru programatori și ne trebuiau resurse umane pe Android și iOS, iar în șase luni nu am reușit să-i recrutăm. Pentru că nu i-am găsit, noi am gândit atunci că nu vor să vină din cauza localizării firmei prea departe de Palas (complex multifuncțional din centrul Iașului, n.red.), în zona Antibiotice (cca 12 km de Palas, n.red.). Între timp ne-am mutat, dar nu am mai vrut să ne asumăm riscurile proiectului pentru că aveam niște indicatori de performanță timp de trei ani, și, negăsind oamenii, am dat banii înapoi. Aceasta a fost cauza: factorul uman”, a declarat administratorul firmei, Andrei Orița.

El a adăugat că societatea sa a contactat firme specializate în recrutare, dar nici aceste companii nu au reușit să găsească programatori dispuși să fie angajați în proiect. „Au venit studenți, dar nu aveau studiile terminate, iar prin proiect era stabilit ca programatorii să aibă studiile universitare terminate. Aici a fost iarăși un impediment, persoane care nu aveau studii am mai găsit, dar nu erau eligibili. Postul era asimilat, conform grilei, cu cel al unui cercetător, și cei de la București au avut dreptate, nu puteam să plătim o persoană cu studii medii, chiar dacă acea persoană era programator cu experiență. Noi nu am avut probleme la București, ci cu forța de munca”, a mai spus directorul Nera Computers.

Prin proiect trebuiau angajate circa zece persoane, iar patru dintre acestea erau pe post de programator.

Cu toate că firma a renunțat la proiect încă de la începutul acestui an, din luna martie, nici până în ziua de astăzi contractul nu a fost efectiv reziliat, documentul figurând „în curs de reziliere” în listele publicate de Ministerul Fondurilor Europene. Cea mai probabilă cauză constă în desele schimbări din aparatul guvernamental, modificări ce au dus la întârzierea rezilierii contractului, un lucru confirmat și de administratorul firmei. 

Proiecte în valoare totală de 300 milioane lei

Valoarea totală a proiectelor din Iași care au accesat până acum finanțare europeană în cadrul POC 2014-2020 se ridică la aproape 300 milioane lei, în contextul în care contribuția beneficiarilor este de 32,6 milioane lei. Până în luna octombrie, a fost rambursată o sumă totală de circa 40 milioane lei din finanțarea nerambursabilă.

Șapte proiecte sunt derulate de către entități publice:

  • Institutul de Macrochimie Moleculară „Petru Poni” – trei proiecte în valoare totală de 95,2 milioane lei;
  • Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” – două proiecte în valoare de 54,5 milioane lei;
  • Universitatea „Al.I. Cuza” – un proiect în valoare de 15,2 milioane lei;
  • Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” – un proiect în valoare de 8,8 milioane lei.

Toate proiectele derulate de entități publice fac referire în special la activități de cercetare. De exemplu, principalul obiectiv al proiectului Universității „Al.I. Cuza” constă într-un transfer de cunoștințe rezultate în urma activității de cercetare desfășurate în cadrul Facultății de Informatică către industria IT. „Ideea nou introdusă de acest proiect este concretizată prin utilizarea unei arhitecturi Cloud inovatoare bazată pe coreografii executabile în crearea de noi tehnologii, instrumente și metode pentru dezvoltarea de software în cloud”, se arată în fișa de proiect.

În ceea ce privește sectorul privat, 17 firme au accesat finanțare pentru proiecte în valoare totală de peste 124 milioane lei, dar numai 13 dintre acestea implementează proiectele, patru fiind reziliate sau în curs de reziliere. Cel mai mare proiect (33,6 milioane lei) aparține firmei International Modeling Company SRL, care are drept obiectiv înființarea unui departament în vederea cercetării de metode inovatoare pentru tratarea afecțiunilor aparatului neuro-locomotor prin concentrarea de resurse umane și materiale de vârf în domeniul sănătății.

Alte exemple de proiecte inovatoare sunt cele derulate de:

  • Building Technology Group SRL – platforme software pentru clădiri inteligente;
  • 3D Mag SRL – platformă hardware și servicii pentru proiectarea interactivă de case din lemn, mobilier și amenajări interioare;
  • Gen Motor SRL – realizarea unui nou tip de generator electric;
  • ProSupport Consulting SRL – activități de producere a unor produse inovatoare – platforme senzoriale – cu aplicabilitate în Internetul Tuturor Lucrurilor;
  • O.V.A. General Construct SRL – programe software pentru combaterea traficului ilegal de bunuri de lux și de larg consum.

În exerciţiul bugetar european actual, municipalitatea are în plan să amenajeze doar 914 ml de pistă în cadrul unui proiect ce prevede reabilitarea unei căi de rulare pentru tramvaie.


Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Ziarul de Iași în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Alex Andrei
Alex Andreihttp://ziaruldeiasi.ro
A debutat în presă în anul 2005 și în prezent este reporter la „Ziarul de Iași” în cadrul departamentului administrație-politic (din 2015). Anterior, a lucrat la cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” și a fost timp de șapte ani corespondentul din Iași al „NewsIn”, fosta agenție de știri a grupului Realitatea-Cațavencu. De-a lungul timpului, a mai avut colaborări punctuale cu diverse publicații locale și centrale. În 2017 a lansat apix.ro, un ziar online dedicat dezvoltării urbanistice a Iașului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Programul „Primul student din familie” lansat de MIPE și Ministerul Educației are un buget de 50 milioane de euro

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management...

Energie electrică din bălegar. Proiectul care va alimenta cu energie 4.500 de apartamente din Paşcani

Energie electrică din bălegar. Fmilia lui Dumitru Pantazi, fostul...

Cipurile pentru computer produse în Rusia sunt defecte din fabricație pe jumătate | Aktual24

Cipurile pentru computer produse în Rusia de cel mai...