Cutremurul din Turcia, alarmă şi la Iaşi: 9.500 de ieşeni ar putea muri la fel

Data:

Autorităţile din Iaşi au intrat în alarmă din cauza cutremurului din Turcia. Pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi trag un semnal de alarmă şi spun că sunt multe imobile în judeţul Iaşi care ar putea produce victime în cazul unui seism major.

Culmea este că în cazul unui cutremur mare produs noaptea ar putea muri ieşeni care locuiesc în blocuri cu bulină roşie, peste 9.500 de persoane. Însă, dacă seismul ar fi ziua, în pericol de prăbuşire sunt 169 de şcoli şi grădiniţe care pot fi avariate sau distruse şi în care învaţă peste 24.000 de copii.

În judeţul Iaşi, încadrate la risc de seism grad I, adică cu bulină roşie, sunt 63 de blocuri cu 9.543 persoane. Alte 69 blocuri în judeţul Iaşi sunt cu risc seismic II, şi în care locuiesc 9.849 de persoane. Unul dintre imobile este un bloc din municipiul Paşcani. Alte 67 de blocuri se află în clasa III de risc seismic, iar în acestea locuiesc 8.022 persoane. Dintre acestea, un bloc se află în oraşul Hârlău.

Citește și: Cutremurele devastatoare din Turcia și Siria: peste 8.100 de morți și zeci de mii de răniți

ISU: Mai rău ar fi ziua, din cauza şcolilor

Autorităţile au estimat că în judeţul Iaşi există 293.333 de apartamente şi locuinţe. Curios este faptul că, deşi în blocurile cu bulină roşie trăiesc aproape 10.000 de ieşeni, autorităţile au estimate că vor muri doar 623 de persoane, alţi 1.466 ar fi răniţi, şi 32.925 ar rămâne fără case sau apartamente.

O altă tragedie ar fi în cazul în care cutremurul s-ar produce pe timpul zilei, când copiii sunt la şcoală. Autorităţile spun că 169 de şcoli şi grădiniţe pot fi distruse sau avariate în caz de cutremur, iar în acestea învaţă 24.165 de elevi.

Continuarea, în Ziarul de Iași!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: captură video Facebook IGSU)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Deșeurile din incendiul de la Primăria Pleșoi, aruncate pe câmp | Oltenia Live

Deșeurile din incendiul de la Primăria Pleșoi au fost...

Percheziții DNA la Primăria Gropeni. Este vizat liberalul Stan Malinche, primarul comunei | De Brăila

DNA Galați efectuează, joi dimineață, mai multe percheziții în...

Sistemul de Garanție-Returnare dă rateuri. De ce nu funcționează | Ziarul de Iași

Sistemul de Garanție-Returnare dă rateuri. Deși ar trebui să...