Liderul USR, Dacian Cioloș, a prezentat vineri o serie de clarificări după tensiunile recente apărute în partid și i-a cerut lui Dan Barna să facă „un real pas în spate”, susținând că acesta nu a acceptat pierderea funcției de președinte al USR.
Conflictul intern a apărut după ce Cioloș a anunțat joi conducerea USR reunită în Biroul Național că propune un program de președinte ce conține mai multe schimbări radicale. El a cerut un vot pentru programul său până luni.
Surse din USR au declarat pentru G4Media că Cioloș a anunțat că va demisiona din funcția de președinte al partidului în cazul în care Biroul Național îi va respinge programul.
Avertismentul lui Cioloș către Biroul Național al USR, că demisionează dacă nu îi vor fi aprobate reformele, ar fi enervat pe liderii useriști din tabără Barna, potrivit surselor PressHUB.
Fostul președinte al USR, Dan Barna, a avut o reacție dură pe grupurile interne de comunicare ale partidului la amenințarea lui Dacian Cioloș că va demisiona dacă nu-i este aprobat programul de reforme.
Președintele USR susține că le-a propus colegilor din Biroul Național un proiect care îi este cerut de statutul partidului, într-o situație dificilă politic în care e nevoie de o reconstruire a ofertei politice USR și a mesajului către alegători.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Cioloș a transmis vineri că proiectul pe care l-a prezentat în Biroul Național este ceva ce și-a asumat în campania pentru președinția partidului, o propunere de reformă și de restructurare.
„Proiectul e pe masa Biroului Național, a fost transmis tuturor membrilor (sper că măcar al doilea mesaj transmis azi pe e-mail a ajuns la toți membrii), voi organiza dezbateri și voi strânge opinii de amendamente. Voi face asta indiferent de cât de mult se tem unii sau alții de aceste procese. Lucrurile nu merg cum trebuie. Spaima unora că, dacă deschidem partidul, vor apărea și alți oameni competenți care ar putea să le ia locul nu poate deveni politica oficială a USR. Faptul că mesajul meu este inconfortabil pentru unii colegi e de înțeles. Ce e de neacceptat este chemarea partidului la arme sub pretextul că președintele – adică eu – ar dori să distrugă partidul sau să îl dea altcuiva sau să îl controleze din exterior sau alte asemenea năzbâtii”, a declarat Dacian Cioloș.
„Onoarea îi cere lui Dan Barna să facă un real pas în spate”
Liderul USR l-a criticat deschis în postarea sa pe Dan Barna și consideră acțiunile recente ale acestuia sunt o forțare a ordinii din partid, stabilită la congres, prin votul membrilor.
“Închei cu o notă personală adresată lui Dan Barna. Acest moment nu este despre Cioloș și Barna. Nu trebuie să fie. Invitația mea de deschidere include și acest mesaj, că e timpul să creștem lideri alternativi pentru binele acestui partid și credibilitatea ofertei sale politice. Consider declarațiile și acțiunile lui Dan o stângăcie, dar și o forțare a ordinii stabilite prin votul membrilor la congresul care a avut loc recent. Utilizarea bazei de date a partidului în scopuri politice personale este un gest descalificant. Și contrar regulilor noastre interne. Înțeleg că este nemulțumit și că se simte în fața unui ultimatum. Îmi pare rău că nu a înțeles semnificația gestului meu, mai ales că am discutat cu el înainte de ședința de BN și obiecțiile sale ulterioare nu au apărut în ceea ce am discutat”, a transmis liderul USR.
Dacian Cioloș mai susține că s-a ajuns la actualele tensiuni din partid și pentru că Dan Barna nu a acceptat pierderea funcției de președinte al USR și i-a cerut acestuia „să facă un real pas în spate” și să „umple golurile personale”.
„Este incredibil cum cineva care ar trebui să dea dovadă de echilibru și maturitate politică poate să confunde propriile umori și dezamăgiri cu realitatea și cu faptele pe care le are în față. Îi înțeleg neputința în a accepta pierderea funcției de președinte al USR. Am încercat să îi ofer mai multe șanse și i-am propus să lucreze aproape de mine ca prim-vicepreședinte. A refuzat de fiecare dată mâna întinsă. Am evitat să îi comentez gafele și stângăciile politice și din campania prezidențială 2019 și ulterioare. Dar a venit momentul să ne uităm serios în oglindă. Ca indivizi și ca organizație. A sta blocat în paradigma că totul e minunat, tot ce s-a făcut e foarte bine și nu schimbăm nimic e distructiv pentru orice organizare umană. A refuza deschiderea, a te teme de „cei din afară” este un semnal de neputință și automulțumire. Cred că onoarea îi cere lui Dan Barna să facă un real pas în spate și să își ofere timpul necesar pentru a se reconstrui politic și a umple golurile personale astfel încât să nu se mai regăsească în situații politice dificile. Regret că am ajuns în această situație și sper că va găsi înțelepciunea de a nu încerca o aventură politică prin care să rupă partidul sau să iasă în public cu alte declarații lipsite de adevăr”, a declarat Cioloș.