Dan Dungaciu a câștigat șefia unui institut al Academiei Române, după ce a concurat singur. De două ori

Data:

Dan Dungaciu conduce din 2011 Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ (ISPRI) din cadrul Academiei Române. A obținut încă două mandate, în 2015 și 2019. Fără contracandidat. În total, 11 ani.

Autori: Sidonia Bogdan, Răzvan Chiruță

Obiectivul principal al institutului este „dezvoltarea cercetării științifice în domeniul filosofiei sociale şi al ştiinţelor politice” și a efectuat „cercetări asupra schimbărilor politice fundamentale din Europa Centrală şi de Est, inclusiv din România, după căderea comunismului.”, precum și „privind tranziţia de la totalitarism la democraţie, dezvoltarea pluralismului politic şi a societăţii civile din perspectiva principalelor teorii şi ideologii politice contemporane”, potrivit prezentării de pe site-ul oficial.

Unul dintre departamentele institutului este Laboratorul de analiză a războiului informațional și comunicare strategică (LARICS), care are ca menire să identifice manipulările și știrile false din cadrul războiului informațional.

Anunțul, publicat o singură zi într-un singur ziar

PRESShub a întrebat Academia Română care este procedura prin care este ocupată funcția de director al acestui institut. Academia a răspuns că se organizează un concurs, la fiecare 4 ani. Mandatele nu sunt limitate ca număr, așadar un director în funcție îl poate reînnoi în cazul în care câștigă din nou concursul.

Dan Dungaciu, actualul director, nu a avut emoții prea mari în 2019, când a candidat din nou, pentru că a concurat doar cu sine.

„La concursul din 2019 s-a înscris un singur candidat, respectiv prof.univ.dr. Dan Dungaciu. Conform informațiilor furnizate de secția de specialitate din Academia Română, anunțurile pentru concurs au fost puse la: avizierul Academiei Române și la cel al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale, pe site-ul Academiei Române și au fost publicat în presa scrisă, anume ziarul Adevărul, din data de 2 aprilie 2019”, se arată în răspunsul Academiei Române, oferit la solicitarea PRESShub.

Potrivit răspunsului, anunțul de concurs a fost publicat în afara Academiei Române doar o singură zi într-o publicație de circulație națională. În schimb, la avizierul instituției și al Institutului aveau acces, practic, doar cei din interior.

Academia Română nu a oferit date și despre concursul la care a participat Dan Dungaciu în 2015, motivând că sunt arhivate în cadrul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale. Care face parte din Academia Română.

Citește și: Cum a ratat CJ Timiș șansa de a obține fonduri europene pentru restaurarea Castelului Huniade

Comisia, condusă de un academician de 83 de ani

Regulamentul Academiei Române, din care face parte și institutul condus de Dan Dungaciu, în vigoare din 2013, nu are o prevedere expresă pentru situația în care la concurs se prezintă un singur candidat.

În schimb, regulamentul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale din 2019 pentru ocuparea posturilor vacante menționează o relaxare a obținerii funcției în situația în care s-a aflat directorul său. Astfel, documentul prevede că în cazul în care la concursul organizat se prezintă un singur candidat, ocuparea postului nu se mai face prin concurs, ci doar printr-un examen.

În 2019, comisia care l-a verificat și revalidat, a treia oară, pe Dan Dungaciu a fost formată din cinci membri, dintre care patru colegi academicieni.

„4 membri din partea Secției de specialitate a Academiei Române și unul din afara Academiei Române. Președintele comisie a fost acad. Alexandru Surdu, în calitate de președintele al Secției de specialitate. Secretarul comisiei a fost prof.univ.dr. Marin Aiftincă, secretar științific al Secției  de specialitate”, potrivit răspunsului dat de Academia Română pentru PRESShub.

Citește și: VIDEO 400 de miliarde de euro/an trebuie cheltuite în UE pentru trecerea la energie verde

La momentul concursului, academicianul Alexandru Surdu avea 83 de ani. Un an mai târziu, acesta a decedat.

Potrivit grilei de salarizare făcută publică de Academia Română, salariu brut al unui director din cadrul instituției este de 7.961 de lei, la care se adaugă sporuri brute de 1000 de lei și o indemnizație de hrană de 347 de lei.

Dungaciu a evitat să răspundă clar dacă a fost candidat unic și în 2011

PRESShub l-a întrebat pe Dan Dungaciu cum explică faptul că nu a avut contracandidat la concursurile din 2015 și 2019, când și-a reînnoit mandatele de director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“.

„Întrebarea aceasta nu trebuie să mi-o adresați mie. Întrebați-i pe cei care nu au participat. Chiar nu am nici o idee”, a fost răspunsul oferit de către academiciainul Dan Dungaciu.

Am vrut să aflăm dacă directorul ISPRI a fost candidat unic și în 2011, când a devenit pentru prima dată director, dar acesta a evitat un răspuns clar. Când l-am întrebat, ne-a invitat la o întâlnire față în față. A doua zi, după un eveniment care a avut loc la Academia Română, l-am abordat pe Dan Dungaciu, care a cerut să ne vedem peste încă o zi.

A treia zi am decis să îl contactăm pe directorul pe Whatsapp, căci răspunsul la întrebarea dacă a fost candidat unic și în 2011 era simplu: „Da” sau „Nu”. Dan Dungaciu a evitat un răspuns și a insistat pentru o întrevedere, agâțându-se de un al element al discuției cu jurnaliștii PRESShub, care nu făcea obiectul acestui articol.

Mai mult, a invocat faptul că nu a știut că intenționăm să scriem un articol. Deși, i-am explicat clar, de la prima întâlnire, care este motivul pentru care l-am contactat.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
6 COMENTARII
  1. […] Unul dintre departamentele institutului este Laboratorul de analiză a războiului informațional și comunicare strategică (LARICS), care are ca menire să identifice manipulările și știrile false din cadrul războiului informațional, scrie PressHub […]

  2. Baiatul asta se jura ca Rusia nu va ataca Ucraina,
    are gandirea celor care nu au aparat Basarabia cand au cerut-o rusii dupa pactul Ribentop Molotov !
    Genul asta invata ceva de la modelul finlandez

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Prea mulți români nu știu ce trebuie să facă un primar. De aceea sunt ușor de păcălit

„Uite ce frumos aranjează Chirica grădinile, a renunțat la...

Încep lucrările la Filarmonica Iași, după o aşteptare de peste 15 ani

Încep lucrările la Filarmonica Iași, după o aşteptare de...

Comunitatea Declic a primit Premiul GDS pe anul 2023

Comunitatea Declic a primit Premiul GDS pe anul 2023....

Trei parlamentari români, vizaţi de o grupare globală de spionaj a Chinei

Trei parlamentari români, vizaţi de o grupare globală de...