De ce au apărut în PSD suspiciunile de blat între Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis: baletul cu moțiunea anti-Cîțu și pericolul AUR

Data:

Mârâielile la adresa lui Marcel Ciolacu se intensifică în PSD. De șase zile, de când a început criza politică, PSD are în fiecare zi o poziție contradictorie cu cea de ieri. Partidul, care îl vrea sancționat pe adversarul Klaus Iohannis și demis rapid pe omul său Florin Cîțu, nu pricepe nimic din fandările și piruetele lui Ciolacu. Iar pe fondul poziției clare și fără rest a AUR, suspiciunile de anul trecut privind o înțelegere pe sub masă între liderul PSD și președintele României s-au intensificat.

  • Pentru Marcel Ciolacu a venit un moment-cheie al carierei de președinte PSD: gestionarea moțiunii de cenzură. O prestație slabă, care ar duce la creșterea rapidă a AUR (adversarul direct, singurul partid care poate rupe semnificativ din electoratul și activul PSD) poate duce la contestarea internă a lui Ciolacu și forțarea unui congres.

Dar cum au apărut aceste suspiciuni?

Prima s-a înregistrat în finalul lunii august, la ședința PSD de la Neptun, când apăruseră deja informații în lumea politică despre criza iminentă din coaliție, după cum a scris G4Media.ro în premieră.

Atunci, Paul Stănescu şi Gabriela Firea au insistat ca moţiunea de cenzură să fie depusă la începutul sesiunii parlamentare, iar votul să fie dat exact înainte de Congresul PNL, dar Marcel Ciolacu şi Sorin Grindeanu au susținut ca PSD să depună moţiune de cenzură la mijlocul lunii octombrie, după congresele PNL şi USR PLUS.

Ulterior, imediat ce criza politică s-a produs, PSD a șovăit, iar AUR a început să puncteze. În timp ce Marcel Ciolacu căuta soluția politică corectă, AUR a inițiat moțiunea de cenzură și a început rapid negocierile cu un USR PLUS intrat în vria schimbării rapide a lui Florin Cîțu.

Joi, abia la o zi după ce AUR a anunțat moțiunea la care se ralia și USR PLUS, Ciolacu a declarat că PSD va vota moțiunea. Vineri, liderul PSD a făcut o nouă piruetă, condiționând votarea moțiunii USR PLUS – AUR.

Sâmbătă, Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, anunța că partidul va depune luni propria moțiune, iar PSD juca iar pe mâna lui Cîțu/Iohannis, boicotând pentru a doua zi consecutiv ședința conducerii parlamentului la care trebuia înregistrată moțiunea de cenzură a USR PLUS și AUR.

Duminică, o nouă răsucire: Ciolacu însuși anunța că există suspiciuni la adresa semnăturilor de pe moțiunea USR PLUS / AUR – adică fix argumentul aripii Cîțu, că va aștepta înregistrarea moțiunii și că abia dacă aceasta nu va ajunge în plen va depune și PSD propria moțiune.

Mai mult, Ciolacu și-a îndreptat tirul puternic către USR PLUS și nu l-a atins măcar cu o metaforă pe președintele Klaus Iohannis, cel care e văzut de nucleul dur din PSD drept adversarul principal. Și, ca tabloul suspiciunilor să fie complet, Ciolacu a preluat exact argumentații aripii Cîțu din PNL: USR PLUS a fost dat de la guvernare pentru că a vrut să pună mâna pe justiție.

Pus în fața unor mișcări browniene ale președintelui Ciolacu, liderii PSD și activul de partid nu mai înțeleg mare lucru. Contorsiunile logice și argumentația sofisticată sunt imposibil de priceput. Dar PSD-iștii văd cele două efecte directe ale deciziilor lui Marcel Ciolacu:

– premierul Cîțu câștigă timp prin amânarea moțiunii de cenzură. Or, timpul e esențial pentru Florin Cîțu. El trebuie să ajungă la congresul PNL din 25 septembrie ca premier plin. Dacă va fi demis până atunci, poziția sa la congres va fi teribil de fragilizată

– AUR crește și se consolidează drept adevăratul partid anti-Iohannis. George Simion e pe tot terenul, își permite chiar să îl ironizeze pe președintele Iohannis pe contul acestuia de Facebook. Pe scurt, face treaba pe care activul PSD o așteaptă de la PSD

Ziua de luni se poate dovedi decisivă pentru Marcel Ciolacu. Dacă acceptă argumentele aripii Cîțu din PNL și refuză înregistrarea moțiunii de cenzură USR PLUS – AUR pe motiv că semnăturile nu sunt valide (vezi aici mai multe detalii despre problemă), apoi întârzie depunerea propriei moțiuni de cenzură, efectul ar putea fi un ajutor dat lui Cîțu să supraviețuiască până la congres.

De ce o face Marcel Ciolacu? El va trebui să explice asta propriului partid, în primul rând. Acolo se înmulțesc semnele de întrebare legate de agenda președintelui de partid. O face pentru că e mai simplu să se bată cu un PNL condus de Florin Cîțu decât cu unul condus de Ludovic Orban?

O face pentru că vrea să umilească USR PLUS, partidul antisistem de care îl desparte clar filosofia pe justiție, forțându-l să semneze o moțiune care critică chiar miniștrii USR PLUS? O face dintr-un calcul complex, greu de înțeles până acum, care ar poziționa PSD ca lider de inițiativă, în detrimentul AUR?

Șeful PSD e dator cu aceste răspunsuri către propriul partid, apoi către publicul larg. Orice oră trecută fără explicații va adânci și mai mult senzația blatului cu Florin Cîțu și Klaus Iohannis.

Și nu ar trebui să se mire fals, cum a făcut-o în conferința de presă de duminică, când ziariștii îi pun întrebări despre acest subiect. Înaintea ziariștilor, propriul partid își amintește acum cum tot PSD i-a dat anul trecut o mână de ajutor președintelui Iohannis în criza politică din februarie – martie.

Articolul a fost publicat mai întâi în G4Media

spot_imgspot_img
Cristian Pantazi
Cristian Pantazi
Cristian Pantazi este redactor-șef și co-fondator al portalului G4Media.ro din 2018. Înainte, el a fost redactor-șef HotNews.ro. A absolvit Facultatea de Jurnalism (Universitatea București) și cursurile de jurnalism economic și politic pentru ziariști din Europa de Est ale Fundației Reuters.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O sală de sală de jocuri de noroc a ars în totalitate

La data de 22 aprilie, la ora 00.21, polițiștii Secției nr.3 Poliție Rurală Bolintin Vale au fost sesizați prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că se manifestă un incendiu la o sală de jocuri de noroc din localitatea Cosoba, județul Giurgiu.

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la PSD

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la...

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există?

Cineva are să vină, de Jon Fosse

Să montezi Fosse este întotdeauna o provocare. Dar ce-a...