României ar putea să îi lipsească în sezonul rece de anul acesta, cel puțin 1.000 MW, economia locală și populația țării vor depinde, în anumite perioade, de aprovizionarea cu energie electrică din import. De aceea, este incorectă abordarea recentei ordonanțe privind energia care descurajează exportul de energie prin taxare.
Dacă și celelalte state europene ar proceda la fel, România ar risca să nu aibă suficientă energie electrică. Dar, piața comună europeană este funcțională. Despre preț, este o altă discuție. Desigur, planul energetic național pentru sezonul rece ar trebui să includă liste de priorități care să arate companiile sau instituțiile la care se reduce sau chiar se oprește furnizarea energiei electrice, dacă va fi cazul.
Este evident că populația va fi protejată, iar industria va fi debranșată. Ar fi o decizie dificilă, dar totdeauna se alege răul cel mai mic.
A doua observație față de inițiativele de economisire nu ține de economie. Este vorba despre asocierile care au apărut în spațiul public cu regimul Ceaușescu.
Mentalul colectiv pare a fi reținut ceea ce se întâmpla înainte de anul 1989. Întreruperi ale energiei electrice, lipsa apei calde, temperaturi scăzute în locuințele încăzite prin sistemul centralizat, cozi mari la aprovizionarea cu benzină sau motorină.
Restricțiile din epoca Ceaușescu se aplicau pentru că în ultimii ani ai regimului comunist importurile erau reduse semnificativ pentru a se plăti datoria externă. O decizie lipsită de logică economică și total anti-populară.
Continuarea, la RFI!
Citește și: Originile din România ale Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Foto www.bing.com/images