Originile din România ale Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Data:

Contesa Claudia Rhedey s-a născut într-un castel din Mureş, iar unul dintre copiii ei a intrat în Familia Regală Britanică prin căsătorie. Castelul Rhedey, din Sângeorgiu de Pădure, monument istoric din secolul al XVIII-lea, a devenit muzeu din 2019.

Strămoaşa familiei regale a Marii Britanii s-a născut în 1812, la Sângeorgiu de Pădure. A fost unicul copil supravieţuitor din cei trei ai Contelui Rhedey Laszlo şi ai Baronesei Inczedy Agnes, care au locuit în castelul din Transilvania.

La 17 ani se îmbolnăvește și copila este dusă de familie la Viena, unde medicii îi recomandă plimbări călare.

Citește și: Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Ce se întâmplă în următoarele 10 zile

„În timpul unei plimbări calare a observat un bărbat interesant, așa scrie și în jurnalul ei, pe numele lui Alexander von Württemberg, care a vrăjit-o pentru totdeauna!”, a explicat Gaspar Peter, ghid turistic la Castelul Rhedey.

Lunga linie genealogică până la Regina Elisabeta a II-a

Ducele Alexander de Württemberg era nepotul Regelui Frederic I al Regatului Wurttemberg. Fiul lor, Francisc Wurttemberg (Franz Paul Karl Ludwig Alexander Herzog von Teck) s-a căsătorit cu prinţesa Mary Adelaide, stră-străbunica Reginei Elisabeta a II.

Regina Elisabeta a II-a, 70 de ani de domnie. A fost martora decăderii Imperiului britanic, dar și element de stabilitate

Nepoata Claudiei Rhedey rezultată din urma acestei căsătorii, Mary Prinzessin von Teck, s-a căsătorit cu George al V-lea, nepotul reginei Victoria a Marii Britanii şi bunicul Elisabetei a II-a, care, în 1910, a ajuns regele Angliei.

Fiul lor, cunoscut sub numele de George al VI-lea, prinţul moştenitor, s-a căsătorit cu o prinţesă din Grecia, Marina (Lady Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon care a trăit între anii 1900 şi 2002), cu care au avut o fiică, Elisabeta a II-a, regina Marii Britanii, potrivit Agerpres.

Regina Elisabeta a II a decedat pe 8 septembrie anul acesta.

Stră-stră-străbunica a murit la 29 de ani

Claudia Rhedey a murit, la 29 de ani, în urma unui accident de trăsură petrecut în Pettau, în Slovenia de astăzi, în timpul unei călătorii întreprinse cu scopul de a-şi vizita soţul, pe Alexandru Paul, principele de Wurttemberg, aflat în acel moment la Gratz. Era însărcinată cu al patrulea copil al lor. Din cauza traumelor, a murit după ce a ajuns la soțul ei.

Cripta familiei Rhedey, în care se află Claudia Rhedey, decedată în 1841, fusese complet zidită în 1614 din cauza ciumei şi redeschisă doar pentru a o înmormânta pe contesă – respectându-i-se astfel ultima dorinţă. Cripta a stat închisă din nou, timp de aproape 100 de ani, până în 1935, când au fost efectuate ample lucrări de renovare în interiorul bisericii.

Citește și: Regele Charles al III-lea este numele oficial al noului rege al Marii Britanii

Claudia Rhedey este înmormântată faţă în faţă cu amvonul bisericii, trupul ei fiind identificat după un colier pe care îl primise de la naşii ei de botez.

Regina Marry a Marii Britanii știa că rădăcinile ei sunt din Transilvania. În 1905 şi mai apoi în 1935, a trimis două plăcuţe şi 200 de lire sterline pentru restaurarea bisericii de la Sângeorgiu de Pădure, confirmând că acolo este înmormântată bunica ei. Cele două plăci sunt plasate și azi chiar deasupra mormântului.

Prinţul Charles a cercetat şi el povestea, iar în 2008, a fost la Sângeorgiu de Pădure și a declarat că este foarte mândru de originile sale transilvane.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
7 COMENTARII
  1. […] „În timpul unei plimbări calare a observat un bărbat interesant, așa scrie și în jurnalul ei, pe numele lui Alexander von Württemberg, care a vrăjit-o pentru totdeauna!”, a explicat Gaspar Peter, ghid turistic la Castelul Rhedey, scrie PressHub […]

  2. […] „În timpul unei plimbări calare a observat un bărbat interesant, așa scrie și în jurnalul ei, pe numele lui Alexander von Württemberg, care a vrăjit-o pentru totdeauna!”, a explicat Gaspar Peter, ghid turistic la Castelul Rhedey, scrie PressHub […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ce spune Comisia Europeană de candidatura Ramonei Chiriac pe listele PSD-PNL pentru europarlamentare

Pe 11 martie, liderii coaliției PSD-PNL anunțau, pe surse,...

Tentative de înșelăciune prin metoda „spoofing”

Poliția Română informează cu privire la un nou mod...

Digitalizarea ONG-urilor se face cu fonduri din PNRR

Apelul Digitalizarea sectorului organizațiilor neguvernamentale va fi destinat atât...