Regina Elisabeta a II-a, 70 de ani de domnie. A fost martora decăderii Imperiului britanic, dar și element de stabilitate

Data:

Devenită regină la numai 25 de ani, Regina Elisabeta a fost cea mai longevivă suverană a Marii Britanii şi cel mai bătrân monarh din lume.

Îndelungata domnie a Reginei Elisabeta a II-a a fost marcată de simțul ei puternic al datoriei și de hotărârea ei de a-și dedica viața tronului și poporului său, scrie BBC.

„Monarha a devenit pentru mulți singurul punct constant într-o lume în schimbare rapidă, pe măsură ce influența britanică a scăzut, societatea s-a schimbat dincolo de recunoaștere și rolul monarhiei în sine a fost pus sub semnul întrebării.

Succesul ei în menținerea monarhiei în vremuri atât de tulburi a fost și mai remarcabil, având în vedere că, la momentul nașterii ei, nimeni nu ar fi putut prevedea că tronul va fi destinul ei”, notează jurnaliștii britanici.

Fiica lui George al VI-lea și nepoata lui George al V-lea

Elizabeth Alexandra Mary Windsor s-a născut pe 21 aprilie 1926, într-o casă din Londra, primul copil al lui Albert, Duce de York, viitorul rege George al VI-lea, și al Lady Elizabeth Bowes-Lyon.

Atât Elizabeth, cât și sora ei, Margaret Rose, care s-a născut în 1930, au fost educate acasă și crescute într-o atmosferă familială iubitoare. Elizabeth a fost extrem de apropiată atât de tatăl ei, cât și de bunicul ei, George al V-lea.

La vârsta de șase ani, Elizabeth i-a spus instructorului ei de călărie că vrea să devină o „doamnă de la țară cu mulți cai și câini”.

A dat dovadă de un remarcabil simț al responsabilității încă de la o vârstă fragedă. Winston Churchill, viitorul prim-ministru, a fost citat spunând că poseda „un aer de autoritate care era uimitor la un copil”.

În ciuda faptului că nu a frecventat școala, Elizabeth s-a dovedit abilă la limbi străine și a făcut un studiu detaliat al istoriei constituționale.

Citește și: Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit

Prima încoronare televizată din lume

Prințesa Elisabeta s-a căsătorit cu locotenentul de marină Philip Mountbatten, un prinţ grec, la Westminster Abbey din Londra, pe 20 noiembrie 1947. Au avut patru copii: Prinţul Charles (născut în 1948), Prinţesa Anne (1950), Prinţul Andrew (1960) şi Prinţul Edward (1964). Prințul Philip a murit în aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani.

A urcat pe tronul Marii Britanii pe 6 februarie 1952, când avea 25 de ani, după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea. A fost încoronată în luna iunie 1953, iar evenimentul a fost prima încoronare televizată.

Când Elisabeta a urcat pe tron, Iosif Stalin conducea Uniunea Sovietică, Mao Zedong conducea China, iar Harry Truman era președintele Statelor Unite, în timp ce Winston Churchill era prim-ministru britanic. Regina Elisabeta a fost reprezentată de 15 prim-miniştri.

A fost martoră la decăderea imperiului britanic

Al Doilea Război Mondial a grăbit sfârşitul Imperiului Britanic, iar când noua regină a pornit într-un lung tur al Commonwealth-ului, în noiembrie 1953, deja multe foste posesiuni britanice, inclusiv India, dobândiseră independenţa.

Elisabeta a devenit primul monarh care a vizitat Australia și Noua Zeelandă. S-a estimat că trei sferturi dintre australieni au venit să o vadă în persoană.

De-a lungul anilor 1950, mai multe țări au coborât steagul britanic, iar fostele colonii și stăpâniri s-au reunit ca o familie voluntară de națiuni în ceea ce s-a numit Commonwealth.

Mulți politicieni au simțit că noul Commonwealth ar putea deveni un contracandidat al noii Comunități Economice Europene în curs de dezvoltare și, într-o oarecare măsură, politica britanică s-a îndepărtat de continent.

A avut parte și de critici

Dar declinul influenței britanice a fost grăbit de dezastrul de la Suez din 1956, când a devenit clar că Commonwealth-ului nu avea voința colectivă de a acționa împreună în vremuri de criză. Decizia de a trimite trupe britanice pentru a încerca să prevină naționalizarea de către Egipt a Canalului Suez s-a încheiat cu o retragere rușinoasă și a adus demisia prim-ministrului Anthony Eden.

Acest lucru a implicat-o pe regina într-o criză politică. Partidul Conservator nu avea niciun mecanism pentru alegerea unui nou lider și, după o serie de consultări, Regina l-a invitat pe Harold Macmillan să formeze un nou guvern.

Regina a fost, de asemenea, subiectul unui atac personal al scriitorului Lord Altrincham. Într-un articol de revistă, el a susținut că instanța ei era „prea britanică” și „de clasă superioară” și a acuzat-o că nu poate ține un discurs simplu fără un text scris.

Remarcile scriitorului au provocat furori în presă, iar Lord Altrincham a fost atacat fizic în stradă de un membru al Ligii Loialiștilor Imperiului.

De la „Monarhie” la „Familia Regală”

Încurajată de soțul ei, Regina Elisabeta a II-a a început să se adapteze la noua ordine. Termenul „Monarhie” a fost înlocuit treptat cu „Familia Regală”.

Regina a fost din nou în centrul unei dispute politice când, în 1963, Harold Macmillan a demisionat din funcția de prim-ministru. Cu Partidul Conservator încă în căutarea unui sistem prin care să fie numit un premier, ea a urmat sfatul acestuia de a numi pe contele de Home, Alexander Frederick Douglas-Home.

A fost o perioadă dificilă pentru regină. Semnul distinctiv al domniei ei a fost corectitudinea constituțională și o nouă separare a monarhiei de guvernul vremii. Ea și-a luat în serios drepturile constituționale de a fi informată, de a sfătui și de a avertiza – dar nu a căutat să treacă dincolo de acestea.

Avea să fie ultima dată când va fi pusă într-o astfel de poziție. Conservatorii au renunțat în cele din urmă la tradiția potrivit căreia noii lideri de partid erau impuși „dintr-o dată” și a fost pus în aplicare un sistem adecvat.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: The Royal Family / Twitter)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ipocrizie în prag de alegeri! Discurs schimbat la 180 de grade al șefului PNL Brăila

Ipocrizie în prag de alegeri! Discurs schimbat la 180...

Sondajul RTV în care opțiunile de vot depășesc 100%. Ironii pe rețelele de socializare | Aktual24

Sondajul RTV, realizat de de Sociopol, institut patronat de...