România este absentă din punct de vedere diplomatic din mai multe țări, cele mai multe aflate în zone de conflict din Africa Subsahariană sau Asia Centrală.
Ministerul Afacerilor Externe spune că realizează misiuni diplomatice prin 94 de ambasade și o rețea consulară compusă din 147 de reprezentanțe; dintre acestea, 91 sunt secții consulare în cadrul misiunilor diplomatice și 56 oficii consulare de carieră.
Totuși, unele dintre misiunile diplomatice ale României sunt suspendate sau își desfășoară activitatea pe teritoriul unor state vecine țării pentru care sunt responsabile.
Misiunile diplomatice ale României din peste 70 de state operează la sute de kilometri distanță de granițele țării, iar unele zone aflate într-un conflict activ nu dispun de o misiune.
Ce presupune absența diplomației românești din zonele de conflict? Care este impactul asupra cetățenilor români și cât de ușor este să obții o viză pentru România, dintr-un stat ne-european?
Marius Ghincea, expert în politică internațională și securitate, spune că strategia României în zonele aflate în conflict poate fi privită din două perspective.
Citește articolul integral pe Romania.europalibera.org
Citește și: O marcă românească de pizza, virală la nivel mondial, după reținerea lui Andrew Tate
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Pixabay.com)