De ce nu folosesc poliţiştii detectoarele de droguri: un caz cu patru agenţi testaţi „pozitiv”

Data:

spot_img

De ce nu folosesc poliţiştii detectoarele de droguri: un caz cu patru agenţi testaţi „pozitiv”. Drugtestele folosite de către poliţiştii din Iaşi pentru şoferi nu oferă rezultate precise şi zac prin birourile ofiţerilor, fiind folosite destul de rar. Utilizarea lor în Iaşi a demonstrat faptul că informaţiile oferite de aceste teste sunt de multe ori irelevante. Cel mai probabil, acesta ar putea şi unul din motivele pentru care poliţiştii nu l-au testat pe individul care a omorât doi tineri de 20 de ani, în staţiunea 2 Mai.

Pentru a proba consumul de droguri, un şofer este trimis şi la analize de urină şi de sânge la spital, unde o patrulă de poliţie trebuie să stea chiar şi câte două ore în aşteptarea prelevării şi a obţinerii rezultatului. Ca atare, aparatul este doar „un detector”. Aparatele de tip drugtest semnalează posibila prezenţă a anumitor substanţe, dar nu măsoară nivelul acestora. Ca atare, nici nu sunt verificate metrologic. În schimb, aparatele de tip etilotest măsoară cu precizie şi indică cantitatea de alcool în aerul expirat. După accidentul teribil de la 2 Mai, acolo unde şoferul drogat Vlad Matei Pascu a spulberat mai mulţi tineri, ucigând doi dintre ei şi rănind alţi trei, în spaţiul public au fost mai multe comentarii cu privire la dotarea Poliţiei Române cu aparate DrugTest. În total, la nivelul poliţiei române sunt 171 de aparate. La Iaşi sunt puţine, iar unii poliţişti nici nu ştiu cum arată. Însă chiar şi acele câteva drugtestere au cauzat în ultimii ani multe controverse. Ca urmare, poliţiştii ezită să le folosească. De exemplu, un scandal de amploare a fost pe punctul de a izbucni în Poliţia din Iaşi în urmă cu doi ani: patru poliţişti de la un post din judeţ, care intraseră de puţin timp în tură, au primit „vizita” inopinantă” a şefului Serviciului Rutier Iaşi.

Citește și Cazul femeii gravide operate de hernie – medicii spun că o ecografie nu ar fi oferit informații suplimentare relevante 

Acesta i-a pus să sufle în detector. Rezultatele i-au şocat pe poliţiştii testaţi: drugtestul a arătat că toţi erau drogaţi cu mai multe substanţe odată. Furioşi, poliţiştii au mers imediat la Institutul de Medicină Legală unde testele amănunţite au arătat în termen de o lună de zile că aparatele au oferit informaţii total eronate, iar suspendarea acestora a ieşit din schemă. În cazul acesta, medicii de la IML au fost decisivi, însă şi aici sunt probleme în privinţa testelor. Mai multe, aflați în Ziarul de Iași.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Știrile false în perioada interbelică: „Al Capone ar fi locuit în Oradea” | Bihoreanul

Știrile false în perioada interbelică: „Al Capone ar fi...

Sighet sau „închisoarea miniștrilor”. Oamenii care au transformat penitenciarul în memorial | Puterea a Cincea

Sighet sau „închisoarea miniștrilor”. Penitenciarul de la Sighet este...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...