De ce s-a strigat „m**e” în USR

Data:

PressHUB deschide astăzi o nouă arenă de dezbateri publice, în care invită lideri politici și personalități relevante ale scenei publice să-și prezinte opiniile, ideile și poziționările față de teme fierbinți ale zilei.

Regulile Arena PressHUB sunt simple: invitații trebuie să respecte valorile democrației, să mențină un limbaj decent și fără atacuri la persoană, dezbaterile desfășurându-se exclusiv pe argumente. Opiniile sunt libere, dar trebuie susținute de fapte și date.

Primul invitat Arena PressHUB este Andrei Lupu, deputat USR.

Președinția lui Dacian Cioloș în fruntea USR a început cu un „m**e” zbierat pe mese, la congres, de un coleg nemulțumit că Cioloș a câștigat alegerile și se încheie cu „m**e” scris pe Facebook de un alt coleg din aceeași tabără, pentru că Cioloș a plecat din partid.

Nu cred că e distractiv și nici o chestiune de hipsteri care înjură demonstrativ la fel ca atunci când ascultă manele, doar ca să arate că sunt și ei din popor.

USR nu e din popor, nu a fost niciodată și, după cum funcționează astăzi, nici nu pare capabil să fie. USR nu-și propune să fie un partid important sau de mase, cum spun consultanții, pentru că nu poate. Public, spune că vrea, dar adevărul e că nu poate și asta pentru că suntem conduși greșit, cu nervi, amenințări, excluderi și prin găști.

Știm prea bine de ce au simțit acești oameni nevoia de a-l înjura pe Dacian Cioloș. Frică. Le-a fost frică atunci când a câștigat alegerile, după cum le e frică acum, că face alt partid. Absurditatea situației este uriașă. Am ajuns să ascultăm de câteva persoane conduse de frică, de care ne e rușine, dar alegem să ne prefacem că nu le vedem și nu știm cine îi susține.

Ei bine, eu aleg conștient să nu îmi fie frică. După ce am avut curajul să spun că lucrurile nu stau bine în partid și că suferim din greu din cauza conducerii arbitrare și de gașcă, a pornit o întreagă campanie de denigrare la adresa mea. Nimic neobișnuit.

Sunt unul dintre miile de membri care au fost jigniți, înjurați sau bruscați verbal în acest partid care a fost speranța de mai bine a societății românești. Lui Dacian Cioloș i s-a strigat „m**e”, mie mi s-a spus „să-mi iau jucăriile și să mă car”.

Știu că se practică aceste modalități de intimidare în alte partide, dar admit că nu mă așteptam să văd așa ceva în USR. Colegii mei din tabăra Barna au dorit să mă sperie, dar au reușit să îmi provoace dezamăgire.

Este de la sine înțeles că USR trebuie să se reformeze. Și nu e datoria cuiva din exterior să facă acest lucru. Este datoria celor din USR să facă reforma necesară. Nu doar că ne lipsesc proiectele majore la nivel politic și că de ani în șir excludem membrii care ne critică, dar acum am ajuns să lăsăm o mână de oameni care ar fi trebuit să fie în AUR să decidă cine e demn sau nu să fie membru de partid.

Exista un consemn intern în partid că „nu ne spălăm rufele în public”. O să-mi iau libertatea de a-l încălca, pentru că avem nevoie să ne spălăm aceste rufe cât se poate de public.

Nu suntem o sectă și nici un trib. Nu avem de ce să ne ascundem între noi ca să nu vadă cei din afară cum suntem. Lor le cerem votul și vrem să îi convingem că suntem mai buni. Atunci să nu fim ipocriți, nelăsându-i să ne vadă cum suntem cu adevărat.

Dacă vrem să fim un partid de oameni care strigă în gura mare „m**e”, atunci să ne asumăm acest fapt și cei 14 colegi din Biroul Național care au considerat firesc ca un lider de filială să se urce pe o masă într-un hotel și să urle „m**e” Cioloș la finalul alegerilor interne să voteze că așa este partidul nostru.

Fără niciun dubiu, suntem o majoritate tăcută și de bun-simț în acest partid. La fel ca în România, suntem mulți cei nemulțumiți de cum suntem conduși. Dar nu avem curajul de a ridica vocea și de a spune adevărului pe nume.

În realitate, într-un partid ca USR trebuie să se vorbească despre altceva. Despre ce mari legi avem de promovat, despre reformele necesare României, despre cum avem un cuvânt mai greu de spus în regiune și în Europa. Dacă nu o va face USR, atunci o vor face alții.

Eu o voi face. Mai ales pentru a da curaj și altora, după cum sper ca gestul meu să aibă și o putere vindecătoare. Nu suntem bine și nu mergem în direcția bună. E timpul să schimbăm și să alegem conștienți să nu ne mai lăsăm conduși de oameni care nu ne merită.

_________________________

PressHUB invită politicienii interesați să comunice cu publicul, într-o perioadă în care transparența și respectul față de electorat e în scădere, să ne contacteze la office@freedomhouse.ro Arena PressHUB este deschisă.

spot_imgspot_img
Andrei Lupu
Andrei Lupu
Andrei Lupu este un avocat și deputat din 2020, pe listele USR. A fost membru al Biroului Național PLUS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Piedone și cei 46 de interpuși. O „fărție” prosperă | G4Media.ro

Piedone și cei 46 de interpuși. O „fărție” prosperă...

În sfârșit, încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență Iași | Ziarul de Iași

În sfârșit, încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență Iași,...

Motiv de laudă pentru PNL Brăila: 111 PSD-iști au devenit liberali peste noapte | DE BRĂILA

Motiv de laudă pentru PNL Brăila: 111 PSD-iști au...