De ce se pregătesc Fundațiile lui Soros să părăsească UE

Data:

Fundațiile Open Society Foundations (OSF), fondate de miliardarul George Soros, se retrag aproape în totalitate din Uniunea Europeană. Organizațiile au avut un rol covârșitor în democratizarea societăților central și est-europene și în consolidarea societății civile, după prăbușirea regimurilor comuniste. Acum au decis că este timpul să se concentreze în alte părți ale lumii.

Potrivit publicației ungare Telex.hu, motivul invocat este acela că instituțiile și guvernele Uniunii Europene cheltuiesc foarte mulți bani pe aceleași subiecte ca OSF, astfel că fundațiile se vor concentra pe alte părți ale lumii unde pot opera mai eficient.

Citește și: Conacul Neamțu a fost salvat. Sediu de CAP, degradat după ’89 și reabilitat cu ajutorul donaţiilor

De ce se pregătesc Fundațiile lui Soros să părăsească UE: o schimbare radicală a direcției strategice

Vinerea trecută, toate organizațiile maghiare care au beneficiat de fonduri de la Open Society Foundations au primit o scrisoare din partea instituției prin care erau informate că organizația își încetează efectiv activitățile în Uniunea Europeană și își mută resursele în alte părți ale lumii.

Scrisoarea citează, de asemenea, decizia Consiliului de Administrație, potrivit căreia conducerea OSF „a decis o schimbare radicală a direcției strategice”, pentru a maximiza impactul resurselor organizației. În același timp, fondurile dedicate anterior Europei vor fi concentrate în alte părți ale lumii, în timp ce resursele europene vor fi „extrem de limitate”.

Fundațiile au decis că, în viitor, se vor concentra asupra Europei doar în contextul „rolului său în problemele globale majore”.

Presa ungară notează că nu se cunosc prea multe detalii nici măcar în cadrul OSF, inclusiv în legătură cu ce se va întâmpla în țările UE în care instituțiile europene și guvernul nu cheltuiesc fonduri semnificative pentru drepturile omului sau pentru problemele legate de diversitate.

Întreaga operațiune a OSF este revizuită și reproiectată,

De ce se pregătesc Fundațiile lui Soros să părăsească UE: reorganizarea OSF este planificată pentru anul viitor, astfel încât programele sale europene ar putea înceta încă din 2024. George Soros, care a împlinit 93 de ani, a anunțat în iunie că va ceda controlul imperiului său financiar fiului său Alexander Soros.

Publicația 444.hu a contactat sediul din Londra al Open Society Foundations, care nu a negat știrea.

Purtătorul de cuvânt al fundațiilor, Alissa Sadler, a răspuns că recalibrarea operațiunii europene face parte dintr-o reorganizare globală a fundațiilor, întreaga operațiune a OSF fiind revizuită și reproiectată, inclusiv domeniile democrației, drepturilor omului și schimbărilor climatice.

De asemenea, fundațiile vor continua să sprijine ONG-urile din Europa, inclusiv grupurile care se ocupă de politica externă a UE, de comunitatea romă și de drepturile omului, democrație și guvernanță responsabilă în regiune, iar purtătorul de cuvânt a menționat în mod special Ucraina, Moldova, Kârgâzstan și Balcanii de Vest.

Citește și: Are legătură valul de căldură care a lovit Europa cu încălzirea climatică?

Concedieri semnificative

Restructurarea operațiunilor actuale ar implica, de asemenea, concedieri semnificative de nu mai puțin de 40 la sută la nivel mondial.

Potrivit lui 444.hu, reducerile de personal au început deja în mai multe birouri OSF din Europa, inclusiv în Berlin, Barcelona și Londra, unde un număr semnificativ de angajați au fost concediați.

Rămâne de văzut cum va fi receptată această mișcare în mediile ultranaționaliste și pro-ruse din Europa, care au făcut din George Soros un adevărat cal de bătaie. În Ungaria, Viktor Orban și-a fondat politica iliberală tocmai pe lupta împotriva lui George Soros, de ale cărui stipendii, de altfel, liderul ungar a beneficiat din plin în tinerețea sa.

Citește și: Copii agresați sexual de educator, la Protecția Copilului Teleorman. Avertizorii de integritate au fost sancționați

Ce vor face consporaționiștii?

În România, elitele PSD au pus inclusiv pe seama lui George Soros masivele proteste de stradă din anii 2017 și 2018, împotriva politizării justiției și a derapajelor antieuropene. Formațiunea de extremă-dreapta AUR își fondează, de asemenea, discursul anti-occidental în mare parte pe atacarea lui George Soros.

Pe de o parte, restructurarea activității fundațiilor ar trebui, teoretic, să-i lase pe ultranaționaliști și pe pro-ruși fără „obiectul muncii” deși este foarte probabil ca aceștia să nu se împiedice în aceste mici detalii și să-și ducă mai departe propaganda.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.
2 COMENTARII
  1. Soros pleaca din SUA si UE pentru ca prezenta a ajuns inutila. SUA si UE sunt cucerite complet, ce sens mai are sa spargi bani aici cand toata munca de extrema stanga (import de migranti + activism furibund lgbtxyz) o face chiar statul acum ? Soros se va duce in Africa si Orient, singurele redute ramase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Chipul unei femei de Neanderthal, reconstiuit de savanți | Aktual24

Chipul unei femei de Neanderthal, reconstituit de savanți, pe...

Ziua Mondială a Libertății Presei. Despre jurnaliștii corecți și despre propagandiști

Ziua Mondială a Libertății Presei este sărbătorită în fiecare...

China – Rusia, o nouă axă revizionistă? | Revista22

China - Rusia, o nouă axă revizionistă? Washingtonul a...