De ce vrea UE reglementarea economiei platformelor online

Data:

Economia platformelor aduce beneficii, dar și riscuri. Ultimii 20 de ani au fost marcați de dezvoltarea fără precedent a mediului online – dezvoltarea de noi tehnologii, companii, noi modalități de a lucra, de a face cumpărături, rezervări sau chiar comenzi de alimente și de transport.

„Directiva privind comerțul electronic, piatra de temelie a pieței unice digitale, a fost adoptată în 2000, când platforme ca Amazon, Google, Booking.com erau abia la început, iar Facebook, Airbnb și Instagram nici nu existau”, explică Biroul Parlamentului European în România.

Aflați AICI cum face UE mediul online mai sigur, mai echitabil și mai transparent! http://epfacebook.eu/EconomiaPlatformelor

Legislația UE trebuie să recupereze întârzierea față de evoluțiile online și de aceea UE este pe cale să elaboreze un nou cadru legislativ intitulat Legea privind serviciile digitale (DSA), care va stabili orientări pentru noul peisaj online, inclusiv pentru platformele online, pentru a asigura un mediu digital mai bun și mai sigur pentru utilizatori și întreprinderi pe întreg teritoriul UE.

Importanța economică a economiei platformelor


Una dintre cele mai importante evoluții din ultimii 20 ani este creșterea numărului de platforme online. Acestea includ piețele online, platformele de comunicare socială, magazinele de aplicații, site-urile de comparare a prețurilor, precum și motoarele de căutare și este greu să ne imaginăm viața fără ele.

Prin facilitarea comerțului transfrontalier în interiorul și în afara UE, platformele au adus beneficii semnificative consumatorilor și au deschis noi oportunități pentru întreprinderile și comercianții europeni. Potrivit Comisiei Europene, un milion de întreprinderi din UE vând deja bunuri și servicii prin intermediul platformelor online, iar peste 50 % din întreprinderile mici și mijlocii care vând pe piețele online funcționează la nivel transfrontalier.

©AdobeStock_vegefox.com
©AdobeStock_vegefox.com 

Problemele legate de platformele online pe care UE dorește să le reglementeze


Noile oportunități creează și noi riscuri. Consumatorii europeni au fost expuși la noi categorii de bunuri, activități și conținuturi ilegale, în timp ce noile întreprinderi online pătrund cu greu pe o piață dominată de platforme mari.

„Conectarea multor întreprinderi cu mulți consumatori prin intermediul serviciilor lor și accesul pe care îl au la cantități mari de date dau platformelor mari posibilitatea de a controla și a stabili standarde pentru domenii importante ale economiei digitale. UE dorește să recâștige inițiativa de a modela aceste domenii la nivelul UE și de a stabili standarde pentru restul lumii”, precizează Parlamentul European.

Cum dorește UE să abordeze aceste probleme?


Conform punctelor principale din noile reglementări, acestea

  • ar trebui să se aplice societăților din UE; societăților stabilite în alte părți ale lumii care vând consumatorilor europeni; și tuturor serviciilor digitale, nu numai platformelor online.
  • Consumatorii ar trebui să fie la fel de siguri atunci când fac cumpărături online sau în magazinele „tradiționale” – ceea ce este ilegal offline trebuie considerat ilegal și online – iar platformele ar trebui să își intensifice eforturile pentru a soluționa problema comercianților care vând produse contrafăcute sau nesigure.
  • Introducerea regulii „cunoaște-ți clientul” ar impune ca platformele să verifice și să oprească societățile frauduloase care își folosesc serviciile pentru a vinde produse nesigure sau pentru a răspândi informații false.
  • Consumatorii ar trebui să aibă dreptul de a fi informați în cazul în care un serviciu folosește IA, să aibă mai mult control și dreptul de a renunța la servicii, iar publicitatea „targetată” ar trebui reglementată mai bine.
  • DSA ar trebui să faciliteze intrarea noilor întreprinderi pe piață prin corectarea situației neconcurențiale create de actorii principali din domeniul digital care, în prezent, stabilesc normele pentru utilizatorii și concurenții lor; normele ex-ante propuse (aplicabile după adoptarea regulamentului) ar împiedica platformele mari să acționeze ca „filtre” pentru accesul pe piață.
  • Normele ar trebui să ofere claritate și orientări cu privire la combaterea conținutului ilegal și dăunător din mediul online.

Context și etape următoare


Comisia Europeană a prezentat propuneri de Acte legislative privind serviciile digitale și piețele digitale la finele lui 2020. După ce a ajuns la un acord cu Consiliul, Parlamentul European a aprobat ambele acte normative pe 5 iulie 2022.

Consiliul este așteptat la rândul său să aprobe Actul privind piețele digitale în iulie și Actul privind serviciile digitale în septembrie. Pentru mai multe detalii privind momentul din care cele două acte legislative se vor aplica efectiv, puteți consulta comunicatul de presă din secțiunea Mai multe informații de mai jos.

Citiți mai multe explicații despre Actele legislative ale UE cu privire la piețele digitale și serviciile digitale.

Mai multe informații

Urmăriți PressHUB și pe Google News!
spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Reforma pieței energiei electrice din UE. Măsuri de protecție pentru consumatori adoptate de Parlamentul European

Reforma pieței energiei electrice din UE, adoptată de Parlamentul...

7 milioane de euro de la Bruxelles pentru un nou pod peste Dunăre

7 milioane de Euro de la Bruxelles pentru un...

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de 126 de milioane de euro pentru porturile din România

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de 126 de milioane...

Parlamentul European condamnă atacul Hamas asupra Israel și solicită o pauză umanitară

Parlamentul condamnă în termenii cei mai fermi atacurile teroriste...