De la Cîțu la Ciucă sau despre falșii lideri ai PNL

Data:

Entuziasmul vesel al liberalilor în momentul în care și-au aruncat peste bord propriul lider scoate la iveală nivelul culturii lor morale, dar și bazele ilegitime ale ascensiunii lui Florin Cîțu.

Liberalii se pregătesc să-i dea premierului Nicolae Ciucă fotoliul de președinte al partidului. E o mișcare logică, pentru că primul ministru are nevoie de puterea acestei funcții în negocierile politice care au loc în coaliția de guvernare.

Nu e, însă, nici logic, nici fairplay, felul în s-a organizat puciul împotriva lui Florin Cîțu: brusc toate organizațiile PNL din țară au decis simultan că Florin Cîțu, ales președinte PNL pe 25 septembrie 2021, trebuie înlocuit. Puciul a fost pus la cale în timpul vizitei acestuia în Statele Unite.

Colegii lui de partid l-au lăsat să aibă întâlniri la nivel cât mai înalt, să facă invitații, să programeze întâlniri viitoare, și pe urmă i-au tras preșul de sub picioare, în așa fel încât căzătura să-i provoace nu doar durere, ci și rușine. Această răzbunare pregătită de cei care l-au susținut cu o pasiune excesivă și abruptă să devină președinte al partidului împotriva lui Ludovic Orban, pare fără sens la prima vedere.

Poate că Florin Cîțu ar fi acceptat să-și dea demisia după o discuție onestă, fără circul, umilirea și mișcarea de forță a partidului, dar se pare că președintele Klaus Iohannis și apropiații acestuia au decis altfel.

În urmă cu un an, Klaus Iohannis i-a făcut pârtie, nu doar pentru că trebuia să scape de Orban, un politician răzvrătit și uns cu toate alifiile, ci și fiindcă Florin Cîțu era prim-ministru și avea nevoie de greutatea funcției de lider al PNL în discuțiile cu ceilalți șefi de partid din coaliție. 

Florin Cîțu, mai degrabă un tehnician decât un om politic, părea omul potrivit pentru Iohannis: ascultător, fără carismă, fără priză la mase, cu o susținere precară în PNL, deci ușor de dat la o parte, atunci când vremurile nu-i erau favorabile. 

Comentariul integral în Deutsche Welle.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa | Deutsche Welle 

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa. Credibilitatea...

Vizitele externe ale domnului Marcel Ciolacu și promovarea intereselor cetățeanului român

Primul ministru Marcel Ciolacu a efectuat vizite în două...

Prizonieri ai zilelor de ieri

Prizonieri ai zilelor de ieri. Lucrurile din jurul nostru...

Cîrstoiu stop. Când șmecheria din piață nu merge și în politică

Cîrstoiu stop. Am fost convins că PSD și PNL...