De ce arde Franța

Data:

Protestele din Franța par să se mai diminueze după 5 nopți de revoltă care au dus la mii de arestări și distrugeri în masă.

În noapte de duminică spre luni, 49 de persoane au fost arestate în toată Franța, potrivit datelor furnizate de Ministerul de Interne francez.

Numărul este în scădere dacă ne raportăm la seara de sâmbătă când nu mai puțin de 719 de persoane au fost reținute.

Chiar și așa, numărul a fost la jumătate față de cel de vineri noapte când poliția franceză a efectuat 1.300 de arestări la nivel național.

Citește și: Uriașul aparat prin care Securitatea l-a urmărit pe cel mai mare arheolog român

Tânărul ucis avea 17 ani

Violențele au început după ce Nahel, un tânăr din Franța de origine algeriană, în vârstă de doar 17 ani a fost ucis de poliție.

Nahel a fost împușcat marți dimineață, la ora de vârf, în timp ce conducea o mașină în Nanterre, un oraș de la periferia Parisului.

Unul dintre pasagerii din mașină a făcut publică o înregistrare în care spune că vrea „să spună povestea de la A la Z”.

Băiatul a explicat faptul că au împrumutat autovehiculul pentru a face o plimbare prin Nanterre. Tânărul spune că Nahel conducea pe banda de autobuz când au observat că motocicletele a doi ofițeri de poliție îi urmăreau așa că au oprit mașina.

Citește și: Medic de familie, despre refugiații ucraineni: Tot mai mulți cer adeverințe să se angajeze în România

„Oprește motorul sau te împușc”

Acesta povestește că un ofițer s-a apropiat de mașină și i-a spus lui Nahel să coboare geamul, iar apoi polițistul ar fi spus: „Oprește motorul sau te împușc”. Tânărul susține că polițistul l-a lovit apoi pe Nahel cu tocul armei, iar la scurt timp a sosit un al doilea ofițer și l-a lovit și el pe șofer.

YouTube video

Pasagerul a relatat că primul ofițer a pus pistolul la tâmpla lui Nahel și a spus: „Nu te mișca sau îți trag un glonț în cap”. Tânărul mai povestește că primul ofițer l-a împuns apoi din nou pe Nahel cu tocul pistolului, făcându-l să ia piciorul de pe pedala de frână ceea ce a făcut ca mașina să avanseze.

Băiatul își amintește că cel de-al doilea ofițer a tras apoi cu arma, astfel că Nahel a pus piciorul pe accelerație. „L-am văzut că suferea, tremura”, spune el. „Ne-am lovit de o barieră. Mi-a fost teamă. Am ieșit din vehicul. Și am fugit. Am crezut că mă vor împușca. Așa că am fugit”.

Cei doi ofițeri de poliție ar fi încercat să-și justifice acțiunea spunând că tânărul ar fi vrut să-i lovească cu mașina, însă materialele video apărute online arată o altă realitate care susține ceea ce a declarat tânărul care se afla cu Nahel în momentul incidentului, potrivit BBC.

45.000 de ofițeri scoși în stradă

Din cauza protestelor care s-au răspândit rapid în toată Franța, Guvernul a mobilizat aproximativ 45.000 de ofițeri de poliție.

Cei care au ieșit în stradă au incendiat mașini, au jefuit mai multe magazine și chiar au atacat forțele de ordine. În Metz, protestatarii au dat foc și unei biblioteci, iar primarul din L’Haÿ-les-Roses a declarat că soția sa și unul dintre copii au fost răniți în timp de încercau să fugă după ce casa lor a fost incendiată.

Ministerul de Interne din Franța a anunțat că media de vârstă a celor 1.300 de persoane arestate vineri nu depășește 17 ani. Aceștia au mai spus că printre cei care au provocat distrugeri în toată țara se numără și copii de 12 ani. Revolte similare au avut loc și în mai multe orașe din Belgia și Elveția.

Președintele Franței, Emmanuel Macron a vorbit despre acest incident pe pagina sa de Twitter și și-a exprimat solidaritatea față de familia victimei.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related