Decizie a instanței: casa prințului Gheorghe Cantacuzino din București a fost demolată ilegal

Data:

Clădirea din strada Gutenberg nr. 3, care a aparținut prințului Gheorghe Cantacuzino, a fost demolată ilegal, a stabilit instanța. Astfel, Curtea de Apel București a constatat nelegalitatea avizului de demolare dat de Direcția pentru Cultură a Municipiului București și a anulat autorizația de desființare a clădirii, dată de Primăria Sectorului 5, condusă la vremea aceea de primarul Marian Vanghelie. Procesul a fost intentat de Asociația Salvați Bucureștiul. Acum ONG-ul va solicita în instanță reconstruirea imobilului.

Și în acest caz, la fel ca în multe altele, povestea demolării unei clădiri monument istoric implică funcționari din primărie și din Direcția de Cultură, care răspund prompt la comenzile unor samsari imobiliari, ignorând patrimonial cultural al Capitalei. În iulie 2008, Direcția pentru Cultură a Municipiului București a emis avizul pentru desființarea clădirii, iar după trei luni, în noiembrie 2008, a comandat și un studiu istoric pentru a evalua valoarea istorică a imobilului. Studiul istoric atestă, o lună mai târziu, în decembrie 2008, calitatea de monument istoric a imobilului. Clădirea a funcționat o perioadă și ca sediu al Mișcării Legionare. Cu toate că Direcția pentru Cultură a comandat studiul pentru a vedea dacă e vorba de un monument istoric, în mod inexplicabil, aceeași instituție și-a menținut avizul de demolare a clădirii, se arată într-un comunicat emis de Asociația Salvați Bucureștiul.

În iunie 2009, Primarul Sectorului 5 a emis autorizația de desființare, iar lucrările de demolare au început în mai 2010. În aceeași lună, Comisia Națională a Monumentelor Istorice s-a pronunțat pentru clasarea imobilului ca monument istoric, dar Ministrul Culturii Kelemen Hunor nu a declanșat procedura de clasare și, prin urmare, imobilul a fost demolat în totalitate.

Asociația Salvați Bucureștiul a depus încă din 2014 o plângere penală care vizează modul în care au fost emise avizul Direcției de Cultură și autorizația de desființare a clădirii.

După decizia definitivă a Curții de Apel București în acest caz, Asociația Salvați Bucureștiul va iniția și un litigiu civil prin care va solicita reconstrucția imobilului care făcea parte din patrimoniul istoric al Capitalei.

„În acest litigiu vor fi chemați în instanță Primăria Sectorului 5, Direcția pentru Cultură a Municipiului București și noul proprietar al terenului, Metrorex, care trebuie să-și dea acordul pentru reconstrucția clădirii de către cei vinovați de demolarea ilegală a acesteia”, precizează Asociația Salvați Bucureștiul.
Gheorghe Zizi Cantacuzino-supranumit „Grănicerul” a fost un prinț din nobila familie a Cantacuzinilor. El s-a născut în 1869, la Paris, a fost combatant şi erou în Primul Război Mondial, deputat de Vâlcea din partea Partidului Averescan (1920) şi de Tulcea din partea Partidului Conservator (în 1922 şi 1926).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Primul tanc Leopard 2 a fost trimis deja în Ucraina. Primul pas a fost făcut de Canada

Ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a publicat imagini video cu primul tanc Leopard 2, de fabricație germană, fiind încărcat pentru a fi dus în Ucraina.

Cei trei de la SGG care primesc 3500 de euro/lună pentru patru ședințe

Secretariatul General al Guvernului a avut anul trecut trei...

Nicușor Dan: Este important ca noi să ne păstrăm zona istorică, pentru ca Bucureştiul să existe pe harta turistică

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, susține că prefectul Bucureștiului, Toni Greblă, va ataca luni în instanță reglementarea de urbanism a întregii zone istorice a Municipiului Bucureşti, ceea ce, în opinia edilului ar putea da undă verde ridicării unor blocuri între clădirile vechi.

Cum arată cel mai mic oraș din Constanța, unde preotul are ieșiri despotice în fața libertății de exprimare: Căruțe pe străzile aproape pustii, bibliotecă...

Orașul Negru Vodă din județul Constanța, desemnat oraș în urma unei campanii de “urbanizare” pe hârtie din timpul ultimilor ani ai regimului comunist, a coborât sub pragul de 5.000 de locuitori, înregistrând puțin peste 4.600 de oameni la recensământul din 1 decembrie 2021. Reporterii Info Sud-Est au vizitat localitatea pentru a vedea cum arată cel mai mic oraș din județ în 2023.