Decizie ciudată în dosarul procurorului „Portocală”. Achitat la cererea Parchetului General, atacat cu apel de același PG

Data:

spot_img

Pe 31 octombrie, fostul procuror Mircea Negulescu de la DNA Ploiești a fost achitat de instanța supremă, în primă instanță, după ce trei judecătoare au constatat că mai mulți reclamanți au dat declarații mincinoase. Astfel, s-a ajuns la concluzia că nu Negulescu a ticluit probe, ci reclamanții, pentru a scăpa de alte dosare în care erau judecați. În timpul procesului, chiar procurorul de ședință a cerut achitarea lui Negulescu. Surprinzător, Parchetul General a făcut apel la decizia de achitare.  

Potrivit motivării, martorii mincinoși au susținut că, probabil, declarațiile lor au fost antedatate, lucru demontat de judecătoarele Lucia Rog, Lavinia Valeria Lefterache și Ioana Alina Ilie au dispus achitarea fostului procuror DNA Mircea Negulescu deoarece faptele nu există.

Acest dosar, în care Nelulescu a fost trimis în judecată de fosta Secței de anchetare a magistraților (SIIJ) condusă de Adina Florea și cazul a fost intens mediatizat la televiziunile anti DNA, Negulescu fiind prezentat ca un anchetator violent, care obținea denunțuri sub amenințarea pistolului. El era acuzat de cercetare abuzivă, inducerea în eroare a organelor judiciare și influențarea declarațiilor.

Înregistrarea surpriză

Grație unei înregistrări audio a anchetei prezentate în instanță de Negulescu, toate susținerile făcute de Răzvan Alexe, Vlad Cosma, Petrică Ușurelu, Cecilia Stroe, Mihai Florian Vaida sau avocata Georgeta Buliga au fost demontate de cele trei judecătoare de la instanța supremă.

Martorii audiați s-au încurcat în declarații, unii dintre ei fiind testați cu detectorul de minciuni care a relevat că au mințit când au dat declarații la SIIJ împotriva lui Negulescu.

„Înalta Curte reţine, aşadar, că martorul Alexe Răzvan este cel care a susţinut că are date referitoare la familia Cosma, acesta fiind chiar motivul pentru care a solicitat acordarea protecţiei, „aruncându-i din tolbă” (în exprimarea martorului) informaţii privind implicarea fiului lui Mircea Cosma în pretinderea unui comision de 10% din lucrările câștigate la licitaţie publică, despre faptul că familia Cosma este în legătură cu unele dintre societăţile inculpate în dosar câştigând bani din acestea, despre un împrumut de 250.000 euro pe care l-a luat pe notariatul Andreei Cosma şi l-a achitat, dar „ei au plătit mai departe creditul la … înţelegeţi?

A preluat altcineva creditul respectiv”, despre faptul că avocata care îl apără la D.N.A. „este pusă avocata mea că vrea lumea să fie avocata mea” şi că este un mesager al lui Vlad Cosma, pentru că acestuia „îi este cel mai frică”.

Citește și: Fostul procuror Mircea Negulescu îi cere 3 milioane de euro daune morale Adinei Florea

Declarații false pentru a scăpa de judecată

Înalta Curte mai precizează că „toate declaraţiile lui Alexe Răzvan referitoare la teroarea, presiunile la care a fost supus de procurorul Negulescu în perioada în care a fost arestat preventiv pentru a formula denunţuri sunt nereale, scopul său vădit fiind acela de a se sustrage răspunderii penale în dosarele în care era judecat şi în care a folosit aceeaşi strategie de apărare (astfel cum rezultă din declaraţiile sale date în faţa instanţelor, aflate în fotocopie la dosarul de urmărire penală”, se arată în motivarea instanței.

Cu referire la procedura de audiere sub identitate protejată, un martor din dosar a arătat „că Alexe Răzvan şi Stroe Cecilia au fost audiaţi sub identitate protejată în mai multe cauze, la solicitarea acestora motivând că le este teamă de anumite persoane. De obicei, se indicau şi numele acestor persoane. Una dintre aceste persoane indicate era Cosma Vlad Alexandru.

Este posibil ca Alexe sau Stroe Cecilia să fi făcut referire şi la Uşurelu Petrică”, se arată în declarația de la dosar.

După ce au ascultat înregistrarea audierii pusă la dispoziția instanței de Negulescu, completul de judecată a ajuns la concluzia că „simpla trimitere la dialogul redat în cele ce preced este suficientă pentru a concluziona că Negulescu Mircea nu i-a solicitat niciodată lui Alexe Răzvan să declare ceea ce îşi dorea procurorul, ci să îi spună doar adevărul”.

Procedură peste limita legii

Instanța supremă mai remarcă faptul că cei care l-au reclamat pe Negulescu, vorbim de fostul deputat PSD Vlad Cosma și afaceristul Răzvan Alexe, împreună cu alți oameni de afaceri din Ploiești fosți martori în dosarele lui Negulescu, au pus la cale o adevărată conspirație ticluind declarații și stări de fapt care ar trebui anchetate de instituțiile abilitate.

„Înalta Curte constată, așadar, că analiza coroborată a materialului probator administrat conduce la concluzia certă că nu procurorul Negulescu Mircea este cel care a construit un scenariu mincinos prin ticluirea de probe, ci acest lucru s-a realizat de către partea civilă şi o parte din martorii din prezenta cauză, în scopul evident de a-şi susţine apărările din alte dosare penale, însă, prin gravitatea afirmaţiilor şi caracterul organizat demonstrat în cauză, declaraţiile acestora depăşesc cu mult cadrul permis de dispoziţiile legale”.

La această soluție, în mod surprinzător, desi chiar procurorul de ședință a cerut achitarea lui Negulescu, Parchetul General a formulat apel care se judecă la Completul 1 de cinci jduecători de la instanța supremă.

Citește și: Instanța supremă a întors la SIIJ dosarul de cercetare abuzivă a fostului procuror Negulescu

Ce susține Parchetul General

În apelul semnat de procuroarea Marinela Mincă, Parchetul general susține că instanța de fond a scos din context pasaje din înregistrarea prezentată de Negulescu și că presiunile asupra martorilor s-ar fi putut exercita cu ocazia altor audieri. În plus, Mincă mai susține că cele trei judecătoare nu au explicat suficient de clar de ce consideră nesincere declarațiile date de Răzvan Alexe în fața lor și că testul poligraf nu este mijloc de probă.

O altă critică a Parchetului vizează trimiterea ÎCCJ la o decizie a Curții de Apel Ploiești prin care Răzvan Alexe și Vlad Cosma au fost achitați. Cei doi au scăpat după ce au fost excluse probele de la dosar, fiind invocată tocmai metoda de anchetare a lui Negulescu, metodă analizată de instanța supremă în acest caz.

PG susține că ÎCCJ nu ar fi trebuit să se facă referire la acel dosar, deoarece are decizie definitivă și cei doi au fost declarați nevinovați.

SUSȚINE PRESShub. Donează sau redirecționează o parte din impozitul pe venit/profit

Dosar instrumentat de Adina Florea

Mircea Negulescu a fost trimis în judecată în iunie 2020, dosarul fiind instrumentat de Adina Florea, fost procuror la Secţia Specială.

El era acuzat că, pe vremea când activa ca procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, a „fabricat” probe şi a obligat patru persoane, printre care şi afaceristul Răzvan Alexe, să facă denunţuri şi declaraţii mincinoase într-un dosar în care fostul deputat Vlad Cosma era cercetat pentru evaziune fiscală şi coruperea alegătorilor.

Acesta este al doilea dosar în care Mircea Negulescu scapă de acuzaţii. La începutul lunii octombrie, Instanţa supremă a dispus retrimiterea la Parchet a dosarului în care fostul procuror era acuzat, alături de un fost poliţist, că a „fabricat” probe şi a obligat martori să facă denunţuri şi declaraţii mincinoase în dosarul „Tony Blair”, care îi viza pe Sebastian Ghiţă şi Victor Ponta.

Urmăriți PressHUB și pe Google News

Foto: Inquam Photos / Alexandru Bușcă

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ședința pentru învestirea Guvernului propus de Ciolacu. Cătălin Drulă: „la vremuri noi, tot voi”

Ședința pentru învestirea Guvernului propus de Ciolacu. Cătălin Drulă:...

Ministrul propus de PSD la Justiție, venituri de 3 milioane de lei în 4 ani

Propunerea coaliției PSD-PNL-UDMR pentru funcția de ministru al Justiției,...

Marcel Ciolacu a fost desemnat premier de Klaus Iohannis

Marcel Ciolacu a fost desemnat premier de Klaus Iohannis,...