Denunțul înainte de condamnare, o nouă metodă de a scăpa de închisoare

Data:

A devenit o practică ca inculpații condamnați pe fond să facă denunțuri pentru a beneficia de înjumătățirea sentințelor chiar înainte de decizia finală. Ultimul pe listă – fostului președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă.

Cea împotriva căruia Duță a făcut plângere este propria denunțătoare, afacerista Irina Socol. Pentru ca metoda să reușească e nevoie de un procuror care să accepte cererea.

Lucian Duță, condamnat în primă instanță la 6 ani de închisoare pentru luare de mită, s-a mutat, anul trecut, la Constanța. De aici, a formulat un denunț împotriva celei care l-a „turnat” la DNA.

Duță speră ca astfel să-i fie înjumătățită pedeapsa, în baza unui articol din Legea privind protecția martorilor.

Fostul șef al CNAS a ales să locuiască într-un apartament din Mangalia pentru a respecta competența teritorială a parchetelor. Din informațiile Europa Liberă, imediat după schimbarea domiciliului, Duță a depus un denunț direct la procurorul Teodor Niță de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, deși DNA Constanța ar fi fost unitatea competentă să investigheze presupusele faptele de corupție.

Rolul procurorului Niță

În baza declarației lui Duță, procurorul Niță a început urmărirea penală față de Socol și încă o persoană, apoi a trimis Curții de Apel București (CAB) o adresă în care confirmă că fostul șef al CNAS a colaborat cu autorițățile.Potrivit articolului 19 din legea 682/2002 privind protecția martorilor, „persoana care are calitatea de martor și care a comis o infracțiune gravă, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecății denunță și facilitează identificarea și tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârșit astfel de infracțiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege”.

Lucian Duță are o condamnare în primă instanță de 6 ani închisoare cu executare și peste câteva zile urmează decizia definitivă care va fi stabilită de Curtea de Apel București. Astfel, fostul director speră să oblige instanța să dicteze o pedeapsă înjumătățită, potrivit legii privind protecția martorilor.

Articolul complet poate fi citit pe Europa liberă.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU
  1. ​Business report Cine va scăpa de interzicerea centralelor termice individuale. ​​Genul de mare proiect pentru România. Ce a vrut să spună Patriarhia în comunicatul anti-AUR. Armata de civili a Ucrainei. Record absolut de cooperative agricole.

    […] Denunțul înainte de condamnare, o nouă metodă de a scăpa de închisoare. A devenit o practică ca inculpații condamnați pe fond să facă denunțuri pentru a beneficia de înjumătățirea sentințelor chiar înainte de decizia finală. Ultimul pe listă – fostului președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă.Cea împotriva căruia Duță a făcut plângere este propria denunțătoare, afacerista Irina Socol. Pentru ca metoda să reușească e nevoie de un procuror care să accepte cererea.Lucian Duță, condamnat în primă instanță la 6 ani de închisoare pentru luare de mită, s-a mutat, anul trecut, la Constanța. De aici, a formulat un denunț împotriva celei care l-a „turnat” la DNA.Duță speră ca astfel să-i fie înjumătățită pedeapsa, în baza unui articol din Legea privind protecția martorilor, scrie PressHub. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție....

Soția procurorului general, detașată încă 3 ani la CSM

Soția procurorului general va continua să fie detașată la...