Der Spiegel: Rețeaua de secții de poliție chinezești din Europa

Data:

spot_img

China ar fi înființat zeci de secții de poliție în străinătate, inclusiv în Europa. Beijingul a încercat să minimizeze rapoartele despre această acțiune a sa, dar un disident din Europa povestește că a fost hărțuit în mod constant de membrii personalului unui astfel de birou, scrie publicația germană Der Spiegel.

Pentru a afla mai multe despre aceste posturi ale poliției chineze din Europa, o echipă DER SPIEGEL a făcut cercetări în Italia, China, Germania și Țările de Jos. Reporterii s-au deplasat la adrese unde au fost identificate astfel de secții de poliție și au discutat cu oficiali și experți europeni. De asemenea, s-au întâlnit la Haga cu Wang Jingyu, un tânăr disident chinez care a fost hărțuit consistent de către oficialii chinezi.

Peste 30 de presupuse birouri ale poliției din China

Bărbatul care a fost un ghimpe în spatele guvernului chinez în ultimele săptămâni își face repede o altă cafea și își aprinde o țigară. Peter Dahlin se află în apartamentul său la mansardă, din Lisabona, în ochiul calm al furtunii pe care a declanșat-o.

Originar din Suedia, Dahlin este șeful organizației pentru drepturile omului Safeguard Defenders și, împreună cu colegii săi, a reușit să descopere o rețea globală de secții de poliție chineze, care a fost construită mai mult sau mai puțin în secret: în Marea Britanie, Spania, Italia, Austria, Irlanda și Țările de Jos, dar și în Canada și Statele Unite.

Organizația enumeră în raportul său peste 30 de presupuse birouri, cu numere de telefon și adrese. „Ne așteptam ca agențiile și serviciile secrete să fie interesate de descoperirile noastre”, spune Dahlin. Dar nu se aștepta la o dezbatere publică în atât de multe țări în același timp.

Săptămâna trecută, guvernul irlandez a ordonat închiderea unui birou din Dublin care, potrivit unui panou de la intrare, se numește Fuzhou Police Overseas Service Station. La Londra, Camera Comunelor a discutat chiar și raportul lui Dahlin. Și o anchetă este în curs de desfășurare în Țările de Jos, în parte din cauza declarațiilor făcute de Wang Jingyu, un disident de 21 de ani, pe care guvernul chinez l-a urmărit până în Europa.

Citește și: INTERVIU | Abuzul asupra arhivelor. Cât timp mai acoperim crimele comuniste sau ale regimului antonescian?

China spune că a creat rețeaua în pandemie

De cealaltă parte, oficialii de la Beijing insistă că toată treaba este doar o mare neînțelegere. Birourile, spun ei, sunt acolo doar pentru a oferi servicii cetățenilor chinezi din străinătate, a susținut un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. Au fost înființate în timpul pandemiei, a spus el, pentru a simplifica procedurile birocratice, cum ar fi reînnoirea permiselor de conducere din China.

A sign for a Chinese police station in Dublin.
A sign for a Chinese police station in Dublin. Foto: Conor Gallagher / THE IRISH TIMES

Dar consulatele și ambasadele chineze nu ar fi responsabile pentru astfel de detalii? Cum ar fi posibil ca o țară să înființeze structuri de poliție în alte țări, fără aprobarea guvernelor gazdă? Și cât de periculoase sunt stațiile pentru disidenți?

Dahlin știe din experiență personală cât de brutali pot fi oficialii chinezi. A locuit la Beijing aproape 10 ani, unde a condus o organizație care a sprijinit și a pregătit avocați în zonele rurale ale Chinei.

Citește și: Firul roșu care leagă traficanții români din Kosovo, cocaina găsită accidental în Delta Dunării și atentatul din Arad

În 2016, a fost arestat și închis într-o închisoare secretă. Gardienii cu greu îi lăsau să doarmă noaptea, iar ziua îl interogau ore în șir. A fost eliberat după puțin peste trei săptămâni, dar mai întâi i s-a cerut să mărturisească la televiziunea de stat chineză. Declarația a fost pregătită pentru el de oficiali de stat.

„Nu este o operațiune centralizată de la Beijing”, spune Dahlin despre secțiile de poliție din străinătate.

Majoritatea birourilor au fost înființate în apartamentele, birourile sau restaurantele cetățenilor chinezi expatriați, care sunt adesea grupați în asociații culturale. Totul pe bază de voluntariat. „Nu vrem o vânătoare de vrăjitoare. Există și asociații culturale care fac lucruri foarte bune”, spune Dahlin. „Fiecare caz trebuie analizat individual”.

Continuarea în Der Spiegel


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Hărțuit în Țările de Jos: disidentul Wang Jingyu, cu logodnica sa Wu Huan Foto: Peter Arno Broer/DER SPIEGEL

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...

Facebook’s Role in Electoral Manipulation Using Nostalgic Communist Memories

After the annulment of the presidential elections by the...

Retragerea PSD de la masa negocierilor. Reacțiile liderilor politici

Retragerea PSD de la masa negocierilor. Reacțiile liderilor politici...