Deși are cărbune la discreție, Valea Jiului se chinuie de șase ani să își reabiliteze sistemul centralizat de încălzire cu fonduri europene

Data:

Locuitorii din Valea Jiului se încălzesc cu centrale pe gaz sau lemn, în ciuda faptului că stau, practic, pe un munte de cărbune. Sistemul centralizat de încălzire nu a mai fost reabilitat din comunism, motiv pentru care s-a produs debranșarea majorității orașelor deservite de Magistrala Termocentralei Paroșeni. Singurele încă rămase în sistem mai sunt orașele Vulcan și Petroșani. Aici, autoritățile locale încearcă de șase ani să înființeze o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară cu care să acceseze fonduri europene pentru a-și reabilita sistemul centralizat de încălzire, însă nu au avut șanse de succes până în acest moment.

  • Maximum 2000 de abonați mai figurează pe lista celor care așteaptă agent termic în sistem centralizat de la Termocentrala Paroșeni.
  • Magistrala de la Termocentrala Paroșeni, care asigură agentul termic, este foarte veche și generează pierderi însemnate.
  • Fondurile europene ar fi putut rezolva problema asigurării agentului termic.
  • Din 2012 încoace, nici măcar documentația pentru atragerea fondurilor europene nu a fost finalizată.

Magistrala Termocentralei Paroșeni a fost dată în folosință la începutul anilor 80, de unde agentul termic produs ajungea la locuitorii din municipiile Lupeni, Vulcan și Petroșani. La aproape 40 de ani de la acel moment, numărul beneficiarilor de agent termic a scăzut considerabil: mai sunt astăzi circa 2000 de abonați la sistemul centralizat, cu toate că, la un moment dat, numărul de apartamente branșate ajunsese la 30.000. Cei 2000 de beneficiari rămași provin din Petroșani și Vulcan, singurele localități care au mai rămas branșate la magistrală.

De circa doi ani, la Vulcan, căldură în sistem centralizat primesc doar instituțiile publice. Municipiul Petroșani este singura localitate în care agentul termic produs prin arderea huilei la Termocentrala Paroșeni ajunge atât la abonați, cât și la instituțiile publice.

„Rețeaua este supradimensionată pentru că abonații sunt foarte puțini, iar magistrala a rămas pentru numărul pentru care a fost construită. O schimbare a rețelei ar fi indicată pe viitor”, recunoaște actualul director al Complexului Energetic Hunedoara, Samuel Dioane. Termocentrala Paroșeni este sucursală a CEH.

Celelalte trei orașe, Petrila, Aninoasa și Uricani, care formează Valea Jiului împreună cu municipiile, aveau centrale proprii de cartier, care funcționau pe cărbunele scos din subteran.

Treptat, autoritățile locale au renunțat la agentul termic asigurat în sistem centralizat.

În 2016, primarul de atunci, actualul senator PSD de Hunedoara Cristian Resmeriță, cerea conducerii Complexului Energetic Hunedoara – societatea care coordonează Termocentrala Paroșeni – să anuleze magistrala de termoficare de pe raza localității Lupeni.

„Având în vedere discuțiile purtate referitoare la furnizarea agentului termic în municipiul Lupeni, vă solicităm să aveți în vedere demontarea întregii rețele de distribuție a agentului primar de pe teritoriul administrativ al localității. Odată cu dezafectarea rețelei, vă solicităm dezafectarea pilonilor de susținere a acesteia, precum și aducerea la starea inițială a terenului ocupat în prezent. Solicităm acest lucru deoarece primăria municipiului Lupeni nu își asumă nicio responsabilitate cu privire la eventualele sustrageri de elemente componente ale acesteia”, se arată într-o adresă trimisă în august 2016 de către Cristian Resmeriță, conducerii CEH.

Pierderile provocate de agentul termic: peste 100 de milioane de lei

Societățile de termoficare din Valea Jiului au intrat pe rând în insolvență și faliment. Termocentrala Paroșeni a livrat agentul termic, însă nu a încasat banii pe facturi. La rândul, lor, societățile de termoficare, subordonate consiliilor locale, nu au încasat nici ele întreaga contravaloare a gigacaloriilor furnizate. Astfel au ajuns societățile de termoficare să datoreze Termocentralei Paroșeni peste 100 de milioane de lei.

La mijlocul lunii aprilie 2018, situația era binecunoscută. Termoficare SA Petroșani datora CEH/Termocentralei Paroșeni 62.331.925,80 lei. Termoficare Vulcan și Pregoterm Vulcan aveau de achitat 11.859.070 lei, iar Universal Edil Lupeni alte 30.2016.574,68 lei.

ADI Termoficare se află în procedură de reorganizare

În anul 2012, a fost lansată ideea înființării unei Asociații de Dezvoltare Intracomunitară pe termoficare. ADI-ul respectiv a însemnat o asociere a administrațiilor locale din Valea Jiului. Intenția: organismul nou format trebuia să atragă fondurile europene necesare pentru modernizarea și extinderea rețelei de termoficare. Inițiativa a rămas la stadiul de bună intenție, doar o mișcare electorală în fața locuitorilor din Valea Jiului.

„Așteptăm să ne iasă toate documentele. După ce sunt toate documentele, se bagă în ședințele de consiliu de la Vulcan și Petroșani, după care se continuă pe mai multe faze. Trebuie să ne dea conducta principală de termoficare, așa veche cum e, nouă, celor două localități, cu instalațiile din cele două localități, să avem ce să băgăm în ADI. Adică noi venim cu această avere a noastră, conductele, iar prin programul pe care vrem să-l abordăm, să facem reabilitare de rețele de termoficare, inclusiv ale noastre și magistrala”, explică primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile. Acesta este și președintele ADI Termoficare.

Conform edilului șef, ADI trebuie „reașezată”, întrucât au rămas aici doar municipiile Petroșani și Vulcan. Iar acesta este unul dintre motivele care au condus la întârzierea întocmirii proiectului pentru atragerea de fonduri europene.

Termoficarea, mai ieftină decât gazul

Președintele ADI Termoficare, Gheorghe Ile, susține că odată reabilitată magistrala, dar și conductele interioare, sistemul centralizat de încălzire ar deveni rentabil.

„Dacă reușim să accesăm fonduri europene să reabilităm magistrala și rețelele interioare, este convenabil. Termoficarea în sistem centralizat va fi mai ieftină decât gazul”, spune Ile. În plus, energia termică produsă ar fi mai puțin poluantă.


Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Gazeta de Dimineață în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio. Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Ramona Roșulescu
Ramona Roșulescuhttps://gddhd.ro
Ramona Roșulescu este jurnalist la Gazeta de dimineață și TVR Timișoara. A lucrat la Mediafax și Prima TV, dar și la Radio 21 Petroșani. De asemenea, a activat și la mai multe posturi locale TV Parâng, Mondo TV sau KTV Petroșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cauza exploziei la blocul din Craiova: o posibilă acumulare de gaze

Cauza exploziei la blocul din Craiova, în urma căreia...

Inspectorii Gărzii de Mediu fac verificări în pădurea deținută de IKEA în Iași | Ziarul de Iași

Cunoscutul producător de mobilier IKEA este acuzat că exploatează...

Explozie la un bloc din Craiova. Un etaj s-a prăbușit. O femeie a murit | VIDEO

Explozie la un bloc din Craiova, în urma căreia...

Gafa uriașă făcută de Ciolacu în Qatar

Gafa uriașă făcută de Ciolacu în Qatar. Greșeala a...