Die Welt: Spaţiul Schengen are cu totul alte probleme decât România şi Bulgaria

Data:

spot_img

Nu doar Croaţia, ci şi Bulgaria şi România voiau să adere la spaţiul Schengen. Însă au fost respinse. Motivul: astfel ar exista posibilitatea de creştere a crimei organizate şi a imigrării ilegale. De fapt, problema se află în cu totul altă parte: în ţări care fac parte de multă vreme din spaţiul Schengen, scrie Die Welt, citat de Rador.

A sosit timpul să se deschidă o sticlă de Riesling de Schengen. Deja 26 de naţiuni fac parte din spaţiul fără vamă şi fără controlul paşapoartelor, iar în curând li se adaugă şi Croaţia. În schimb, Bulgaria şi România mai trebuie să rămână deocamdată pe dinafară.

În vremuri în care migrația la granițele insuficient controlate ajunge la cifre record şi mulţi oameni se tem de importul de droguri practicat de crima organizată, este posibil ca unii să considere această situaţie drept liniştitoare.

Însă nu trebuie să se treacă cu vederea cel fel de model de succes este ideea unui spaţiu economic şi turistic deschis, conceput în 1985 în mica localitate de pe râul Moselle din Luxemburg.

Putem întreba milioane de persoane care trăiesc, lucrează, consumă în zonele de lângă frontieră. Dacă nu ar fi existat avantajele privind comerţul, circulaţia persoanelor şi ocupaţiile, nişte ţări precaute din afara UE, cum ar fi Norvegia, Islanda sau Elveţia niciodată nu ar fi intrat în spaţiul Schengen.

Citește și: Eșecul Schengen. Când norocul românesc nu mai ține loc de competență

Partidele și Justiția corupte din România și Bulgaria

În cazul unor naţiuni ca Bulgaria sau România, mulţi europeni se gândesc imediat la criminalitate şi corupţie, ceea ce nu ar fi în totalitate chiar o greşeală.

Însă acest aspect ţine mai degrabă de aparatul de justiţie din ţara respectivă, respectiv de partidele de acolo adesea corupte.

Lăsându-i doar pe croaţi să adere, este vorba aici clar de o pură politică simbolică. Şi, fireşte, este în detrimentul unor ţări care profită de pe urma UE și care, pe de altă parte, din cauza şomajului şi emigrării în vestul mai bogat plătesc un preţ deloc neglijabil pentru apartenenţa lor de Europa. (Hotnews.ro)

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cel puțin 30 de răniți după prăbușirea unui telescaun în nordul Spaniei

Cel puțin 30 de persoane ar fi fost rănite...

Cum se pregătește Marea Britanie de noua Eră Trump: „Este un moment istoric uriaș” | Aktual24

Cum se pregătește Marea Britanie de noua Eră Trump?...

Sibiul, Timişoara şi Oradea, promovate la Târgul de turism de la Viena

Sibiul, Timişoara şi Oradea, trei destinaţii turistice importante din...