Alex Drăghia, un tânăr de doar 19 ani din Caracal, a fost acceptat la celebra universitate americană Harvard cu o bursă de studii completă. Pe parcursul celor patru ani de studii, toate cheltuielile sunt acoperite, inclusiv cele de cazare, hrană și transport.
„Pentru mine nu implică nicio cheltuială. Am o bursă completă. Sunt plătite inclusiv biletele de avion și asigurarea de sănătate. Voi fii cazat în cămin, voi mânca la cantina facultății, toate cele 3 mese pe zi și două gustări sunt asigurate.
În sesiune, am asigurată și o gustare de noaptea, ceea ce mi se pare amuzant. Singurele costuri pe care eu trebuie să le acopăr sunt cele pentru viză”, a explicat Alex Drăghia pentru PRESShub.
Nu toți studenții primesc bursă
Alexandru ne-a explicat că nu toți cei care intră la Harvard primesc o astfel de bursă, dar mai ales nu are legătură că rezultatele excepționale la învățătură.
„Important de menționat este faptul că nu toată lumea primește bursă și bursa nu se acordă pe merit. Adică, doar pentru că ai avut rezultate excepționale, nu înseamnă că primești bursă.
Bursa este calculată în funcție de veniturile tale și ale familiei tale.
Deja este o competiție faptul că tu ai ajuns acolo, iar după ce ai ajuns acolo, ei vor să se asigure că aspectul financiar nu reprezintă o barieră. Este o formulă de calcul pe care o aplică la veniturile familiei tale.
Pentru mine, având în vedere că vin dintr-o familie modestă, nici nu s-a pus problema de a cotiza cu absolut nimic la studiile mele”.
S-a înscris la 20 de universități din America, dar la niciuna din România
Alex Drăghia a terminat anul acesta Liceul Teoretic „Mihai Viteazu” din Caracal, unde a urmat un profil de filologie bilingv engleză. Când a venit momentul să aleagă la ce facultate să meargă, tânărul nu a luat în considerare nicio universitate din România, pentru că nu se regăsește în stilul de predare de aici.
În schimb, s-a înscris la 20 de facultăți din Statele Unite ale Americii, printre care și Harvard, la care a și intrat.
Unul dintre motivele pentru care Alex a ales să se înscrie la mai multe universități din SUA este că nu trebuie să alegi de la început un domeniu specific de studiu. În primii doi ani, poți participa la ce cursuri dorești. Tânărul se gândește totuși să se orienteze spre domeniul politic.
„Cel mai probabil mă voi axa pe Relații Internaționale și Politică Publică. Un lucru interesant la universitățile din Statele Unite este că nu alegi din prima domeniul pe care vrei să-l studiezi.
Îți alegi licența la finalul celui de al doilea an de studiu. Până atunci, ești liber să explorezi, să alegi ce cursuri vrei pentru a te asigura că piața muncii pe care vrei să intri se pretează personalității și posibilităților tale”.
Nu-mi stă în fire să încep ceva și să nu termin
Însă Alex Drăghia nu va începe să studieze la Harvard mai devreme de anul viitor, pentru că, în acest moment, este unul dintre cei doi delegați de Tineret ai României la Organizația Națiunilor Unite, alături de Anamaria Lăzăruc.
„Acum sunt într-un an sabatic în care nu voi merge la facultate. Motivul este mandatul meu de delegat de tineret al României în cadrul ONU care, prin prisma ordinului de ministru care-l reglementează, spune că nu am dreptul să părăsesc țara pe perioade lungi.
Am ales să-mi iau acest an de pauză pentru a-mi duce mandatul la bun sfârșit pentru că nu-mi stă în fire să încep ceva și să nu termin”.
După terminarea studiilor, acesta nu crede că se va mai întoarce în țară, dar nici în America nu plănuiește să rămână.
„Nu cred că mă voi întoarce în România, dar nu cred că voi rămâne nici în Statele Unite.
Cariera pe care mi-am ales-o și pe care o urmez și acum, pentru că în anul meu de pauză mi-am luat și două job-uri, se axează foarte mult pe călătoritul acolo unde este nevoie de mine.
De exemplu, în cadrul uneia dintre organizațiile în cadrul căreia lucrez, există specialiști care se plimbă dintr-o țară în alta și stau pe o perioadă de trei luni, timp în care oferă sprijin țării respective în funcție de domeniul lor.
Asta pe mine mă fascinează. Asta îmi doresc și eu să fac, să ofer sprijin umanitar unde este nevoie. Ideal pentru mine ar fi să ajung, după ce termin facultatea, în cadrul ONU”.
Citește și: Societatea ca o junglă. Fără empatie
Pandemia l-a ajutat să-și descopere pasiunea
Pasiunea lui Alex pentru ce înseamnă administrație publică s-a accentuat în timpul perioadei de izolare din pandemie. Din lipsă de alte activități, acesta a început să adreseze întrebări către primăriile din județul în care locuiește și a rămas surprins de răspunsurile primite sau mai bine spus, de modul în care a primit răspunsurile.
„Ce m-a determinat cel mai mult cred că a fost pandemia, vorbim de perioada dintre martie și mai în care, stând în casă și fiind foarte plictisit, am început să fac o cercetare eu pentru mine.
Am început să întreb primăriile din județul Olt dacă acordă burse elevilor și cât acordă. Nu mică mi-a fost mirarea când am văzut că unii nu răspund, alții nu acordă, unii se comportă urât cu orice cetățean care ar vrea să afle o astfel de informație publică.
Era și o vorbă: Încurcate sunt căile Domnului, dar mai încurcate sunt căile administrației publice.
După această dezamăgire din pandemie, m-am implicat în consiliul elevilor unde am învățat foarte multe dintre lucrurile pe care le știu și astăzi și de acolo am pornit ușor, ușor pe acest drum”, a povestit Alex Drăghia pentru PRESShub.
„Nu vă fie frică să visați”
Alex îi sfătuiește pe toți tinerii să nu le fie frică să aibă curajul să-și exprime punctul de vedere atunci când consideră că o situație este nedreaptă pentru că vor avea de câștigat pe terent lung.
Nu vă fie frică să visați, nu vă fie frică să vă ridicați din bancă și să vă spuneți părerea de fiecare dată când aveți ocazia.
Dacă ceva vi se pare în neregulă, faceți acel lucru cunoscut. Spuneți ce nu este în regulă, spuneți lucrurilor pe nume. Sinceritatea vă poate costa în unele instanțe, dar pe termen lung, singurii care vor avea de câștigat sunteți voi și moralitatea voastră și personalitatea voastră.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Felicitări Alex, se pare că în această țară mai avem și oameni de valoare nu doar copii de bani gata.