DNA și Parchetul Vrancea l-au scos basma curată pe noul ministru al Apărării în chestiunea tezei de doctorat

Data:

Noul ministru al Apărării, Angel Tîlvăr, a fost cercetat de DNA și de Parchetul Vrancea cu privire la o plângere făcută de un fost angajat al Muzeului Vrancei. Acesta din urmă a susținut în plângere că, timp de aproximativ trei ani, Tîlvăr, la data respectivă senator de Vrancea, ar fi beneficiat de sprijinul logistic și uman al Muzeului Vrancei pentru a-și redacta teza de doctorat „România – Israel, relații în perioada comunistă”.

Concret, fostul angajat a afirmat că un coleg din Muzeul Vrancei i-ar fi făcut documentarea lui Angel Tîlvăr la Arhivele Naționale și o colegă i-ar fi redactat teza senatorului, la ordinal fostului director de instituție, Horia Dumitrescu.

De asemenea, denunțătorul a declarat că nu a fost audiat niciodată de procurorii Parchetului Vrancea, ci doar de cei ai DNA. În replică, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea a răspuns că, în 2018, când s-a înregistrat plângerea, a constatat că faptele incriminate nu există, s-a disjuns cauza, și în cele din urmă a fost clasat dosarul.

Citește și: Judecătoarea Andrea Chiș, membru CSM, pleacă din magistratură

Ce fapte au fost reclamate în dosar

Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea a explicat că în martie 2018 a fost înregistrat un dosar penal „având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată și purtarea abuzivă, în urma disjungerii şi declinării de competenţă, dispuse într-o altă cauză de D.N.A. Serviciul Teritorial Galaţi.”

Procurorii au menționat că faptele anchetate vizau activitatea dintre 1990-2016 a persoanelor cu funcţii de conducere sau de execuție din cadrul Muzeului Vrancei, instituție publică aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Vrancea și în subordinea Ministerului Culturii, care din punctul de vedere al denunţătorului ar fi fost decontate ilegal din bugetul instituţiei. 

„Astfel, bugetul Muzeului Vrancei ar fi fost prejudiciat, în special prin tipărirea unor lucrări, monografii, cărți ș.a, cu caracter ştiinţific, care ulterior ar fi fost repartizate abuziv către unități școlare sau alte entități, prin folosirea bunurilor mobile şi a logisticii în scopuri personale, prin organizarea unor manifestări cultural ştiinţifice sau concursuri de ocupare a posturilor vacante, în afara cadrului legal, prin acordarea de drepturi salariale sau de altă natură angajaţilor în mod preferențial, etc. 

De asemenea, denunţătorul acestor fapte, fost contabil şef al Muzeului Vrancei, în perioada 1996-2010, a mai sesizat faptul că, anterior anului 2013, personalul angajat al instituţiei, din dispoziția conducătorului, cu resursele logistice ale muzeului şi în timpul programului de lucru, au redactat lucrarea de doctorat a unui senator, ales în Parlamentul României din circumscripţia judeţului Vrancea”, a precizat prim-procurorul Parchetului Vrancea, Paul Mihăilă.

Citește și: Șefilor de la stat le plac telefoanele scumpe. Achiziții în lanț pentru ultimul model de Iphone

DNA a dispus o soluție de clasare pentru toate faptele sesizate

După înregistrarea dosarului penal, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, respectiv procurorul desemnat să efectueze ancheta în cauză, a dispus începerea urmăririi penale „in rem”, adică pentru fapte, nu împotriva unor persoane.

„După administrarea probatoriilor, având în vedere şi materialul înaintat de către DNA – Serviciul Teritorial Galaţi, prin ordonanţa din 30.04.2020, a dispus o soluție de clasare pentru toate faptele sesizate, apreciindu-se că este incident un caz care împiedică punerea în mişcare sau exercitarea acţiunii penale prev. de art. 16 din Codul de procedură penală, întrucât acestea nu s-au confirmat. 

Toate persoanele reclamate inclusiv denunţătorul au fost audiate în calitate de martor. Totodată şi persoana care a deținut calitatea de senator a fost audiată în calitate de martor, de către lucrătorii din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Vrancea, la sediul acestei unități, conform delegărilor dispuse de procurorul de caz. 

Important de precizat este faptul că în situaţia în care s-ar fi confirmat redactarea de către personalul angajat al Muzeului Vrancei, cu resursele logistice ale muzeului, respectiv în timpul programului de lucru al personalului angajat a lucrării de doctorat a persoanei ce avea calitatea de senator, răspunderea pentru prejudiciul cauzat instituției ar fi putut fi de natură contravenţională conform Legii nr. 500/2002, privind finanţele publice, însă termenul de prescripţie a răspunderii contravenţionale s-a împlinit înainte ca denunţătorul din cauză să sesizeze organele de urmărire penală”, a transmis prim-procurorul Parchetului Vrancea, Paul Mihăilă.

A fost ministru delegat pentru relația cu românii de pretutindeni

Cu toate că la dosar există declarații ale angajaților care susțin, pe propria răspundere, că au lucrat exclusive de la serviciu și în beneficiul senatorului Tîlvăr, ambele Parchete au considerat că faptele nu se confirmă.

Angel Tîlvăr a fost numit, în urmă cu 3 zile, ministru al Apărării. Anterior, a fost deputat și senator PSD, dar înainte de PSD a fost membru APR și PD. În Guvernul Ponta, Tîlvăr a deținut funcția de ministru delegat pentru relația cu românii de pretutindeni.

Citește și: Șmecheria prin care comisia de la UBB Cluj i-a protejat pe Bode și lucrarea lui de doctorat

Angel Tîlvăr este doctor în științe umaniste, titlu pe care l-a obținut la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași în 2012. În același an a absolvit cursuri la Academia Națională de Informații și Institutul Diplomatic Român. Între 2003 și 2003 a făcut un curs la Colegiul Național de Apărare.

Facultatea de limbi și literaturi străine a absolvit-o în 1985, fiind profesor de limba engleză până în 2004. Cariera sa politică este strâns legată de baronul Marian Oprișan care l-a pus pe listele electorale la cinci scrutinuri electorale.

Noul ministru este fiul fostului șef de Contrainformații din Securitatea Comunistă a Vrancei de dinainte de 1989 – Petrică Tîlvăr, cel cu acceptul căruia a fost racolat Oprișan ca informator de către fostul ofițer Doru Lungu.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto sus: Noul ministru al Apărării, Angel Tîlvăr. Foto: INQUAM_Photos_Ilona_Andrei

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Trei zile de Open Data Hachathon. Ce am descoperit căutând cheltuielile primăriilor

Trei zile de Open Data Hachathon. Hackathonul bunei guvernări...

Ajutorul militar esențial pentru Ucraina, aprobat de Camera Reprezentanţilor din SUA

Ajutorul militar esențial pentru Ucraina, adoptat de Camera Reprezentanţilor...

Fără muniție livrată de americani, frontul din Ucraina riscă să cedeze | DW

Fără muniție livrată de americani, frontul din Ucraina riscă...