Domul din Köln rămâne în întuneric. Cum face Germania economie de energie

Data:

spot_img

Simbolul orașului Köln, Domul, nu va mai fi iluminat după ora 23. Potrivit Deutsche Welle, pentru a evita o eventuală criză, germanii au început să economisească gaz și curent electric.

Cu gândul la apropierea sezonului rece și la portofel, oamenii au asaltat centrele de consultanță în eficientizarea consumului de energie.    

„Când va fi gata Domul, lumea se va sfârși“, spune o vorbă veche din metropola de la Rin. Construcția renumitei catedrale s-a încheiat în 1880, dar de-atunci încoace au împodobit-o și o împodobesc o grămadă de schele. Cine privește acum spre semeața biserică gotică din Köln după ora 23 nu mai vede schelele.

Dar nu fiindcă sfârșitul lumii e aproape. Simbolul orașului, cândva scăldat în lumină toată noaptea, rămâne acum în întuneric. Administrația locală economisește curent electric.     

„Încă nu există motiv de panică, dar ne-am pregătit pentru o reală situație de urgență. Este vorba despre reducerea livărilor de gaz, dar și despre posibila întrerupere a alimentării cu curent, de care trebuie să ținem seama“, spune Andrea Blome, șefa administrației locale. 

„Cea mai mare preocupare a noastră este cum putem rezolva implicațiile sociale ale actualei situații” – șefa administrației municipale din Köln Andrea Blome

Cu câteva zile în urmă, echipa de specialiști în securitate energetică a orașului a fost transformată în celulă de criză, sub conducerea arhitectei Andrea Blome. În prezent ea încearcă să gestioneze simultan trei crize. Nu doar securitatea energetică impune măsuri nepopulare, ci și de pandemia de coronavirus sau de problema Ucrainei trebuie ținut seama.  

„Acum economisim mai ales curent electric. Mă refer în primul rând la iluminatul unui stadion, al Domului, al Primăriei vechi și al podurilor de peste Rin. La ora 23 închidem lumina, la toamnă chiar cu o oră mai devreme“, adaugă Blome. 

Citește și: INTERVIU | Și dacă NATO s-ar implica direct în Ucraina, nici atunci nu e sigur că un război nuclear ar izbucni

Lumină mai slabă pe străzi, apă mai rece în piscine 

Peste 130 de construcții reprezentative din Köln nu vor mai fi iluminate. Pe străzi, începând cu ora 23, intensitatea luminii va fi redusă la jumătate. Orașul face economie acolo unde se poate pentru a reduce consumul cu 15% – conform prevederilor UE.  

„Vă mulțumim pentru că economisiți energie” – afiș în cartierul Bad Godesberg din Bonn

Instalațiile de aer condiționat din birouri sunt setate astfel încât să consume cât mai puțin. La iarnă, instituțiile publice vor avea 19 grade Celsius în încăperi. La bazinele de înot apa este simțitor mai rece.  

Administrația orașului Köln vrea să evite închiderea bazinelor, mai ales a celor în care se țin cursuri pentru copii, așa cum au procedat alte orașe din Germania. Angajații din administrația publică vor fi sfătuiți să închidă computerele când își termină programul de lucru.  

Germanii încep să economisească 

Robert Habeck  a dat startul în Germania, acum două luni, la reducerea consumului de energie. Apelul ministrului Energiei: spălat mai puțin, evitarea folosirii aerotermelor sau a aparatelor de aer condiționat și dușuri scurte, de cel mult 5 minute.  

Alexander Zeeh, managerul unui magazin de articole electro-sanitare, spune că cererea de articole care ajută la economisirea apei a crescut în ultimele săptămâni. Conform sondajelor, pentru a-și proteja portofelul, germanii au început să facă dușuri mai scurte sau mai reci, își deconectează  mai des de la rețea telefonul mobil sau computerul și înlocuiesc masa de seară cu o gustare simplă. 

Cum economisesc germanii energie de la începutul războiului din Ucraina. 39% și-au redus consumul de energie; 49% fac dușuri mai scurte sau mai reci; 53% închid aparatele electronice, în loc să le lase în standby; 10% au redus utilizarea serviciilor de streaming; 35% au verificat eficiența propriilor instalații de încălzire; 18% gătesc mai puțin.

„Caut consultant“  

La mare căutare sunt în prezent specialiștii în eficientizarea consumului energetic. În Germania există aproximativ 13.000 de consultanți. Celia Schütze este unul dintre ei. Agenția din Bonn pe care o conduce a înregistrat numai în primul trimestru din 2022 cu 70% mai multe cereri comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.   

„Parțial, predomină un sentiment de dezorientare. La început mulți oameni nu au nici cea mai vagă idee ce pârghii au la îndemână. Nu știu de unde să înceapă. Înainte, mulți credeau că dacă încălzesc cu gaz au cea mai eficientă și cea mai modernă încălzire. Au fost puțin uimiți să afle că nu-i adevărat, fiindcă fiecare centrală pe gaz înseamnă fosil“, a declarat Celia Schütze.   

„Abordarea noastră de bază este mai întâi reducerea consumului. Așadar să aflu unde, ce consum. De exemplu, există calorifere în beci sau în garaj. Desigur ar trebui să ne gândim și la obiceiurile noastre privind consumul. Dacă fiecare ar regla termostatul cu un grad mai jos, s-ar face o economie de 6%.“ 

Celia Schütze - consultantă și șefa Agenției de Energie din Bonn
„Montarea unei instalații fotovoltaice pe acoperiș este în principiu foarte bună, dar la iarnă nu va putea înlocui, din păcate, încălzirea cu gaz” – Celia Schütze

Obiectivul „emisii zero“ necesită și alte măsuri 

Obiectivul pe termen lung, spune Celia Schütze, este reducerea la zero a emisiilor de CO2. Până în 2035, fosta capitală Bonn și-a propus să devină un oraș verde. Gata cu centralele pe cărbune, păcură și gaz? Ce i-ar spune consultantul Celia Schütze ministrului Habeck?

Citește și: VIDEO Declarația stranie a lui Ciolacu la inaugurarea unei săli polivalente: „Am venit la inaugurarea unei case mortuare”

„Că mi-aș dori să punem mai mult preț pe izolarea clădirilor și pe eficiență energetică. Din păcate, condițiile de finanțare pentru lucrări de renovare a clădirilor tocmai s-au înrăutățit. Este regretabil.

Fiindcă renovarea este o condiție prealabilă foarte bună pentru funcționarea eficientă a pompelor de căldură. Centrele de consiliere, indiferent că vorbim despre agențiile pentru energie sau despre oficiile pentru Protecția Consumatorului, ar trebui mai puternic sprijinite“.   

Preluare Deutsche Welle

Foto copertă: Domul din Köln, înainte și după ora 23

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Summitul G20: Macron i-a strâns mâna lui Lavrov | Aktual24

Summitul G20: Macron i-a strâns mâna lui Lavrov. Ministrul...

Preşedintele Abhaziei demisionează în urma protestelor în masă | The Epoch Times

Preşedintele Abhaziei demisionează în urma protestelor în masă. Aslan...

Dependența Rusiei de China, o reală problemă economică pentru Moscova | Universul.net

Dependența Rusiei de China, o reală problemă economică pentru...