Două instanțe de judecată nu recunosc SIIJ în baza deciziei care stabilește supremația dreptului european față de cel național

Data:

spot_img

Doi judecători de la Curtea de Apel Pitești și de la Curtea de Apel Craiova au aplicat decizia Curții de Justiției a Uniunii Europene (CJUE) și au stabilit că dosarele aflate pe rolul Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiției (SIIJ) să se întoarcă la parchetele obișnuite. Asta înseamnă că judecătorii au recunoscut supremația dreptului Uniunii Europene față de legislația națională. Hotărârile sunt definitive.

„În baza art. 2 şi art. 19 alineatul (1) al doilea paragraf TUE, Deciziei 2006/928 şi Hotărârii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (Marea Cameră) din 18.05.2021 urmează ca procurorul să decline competenţa de soluţionare a cauzei, iar la stabilirea competenţei vor fi excluse dispoziţiile art. 88 ind. 1 şi urm. din Legea 304/2004”, se arată în decizia Curții de Apel Craiova, care a judecat o contestație privind durata cercetărilor într-un dosar SIIJ.

Articolul 88 din legea privind organizarea judiciară și care a fost exclus de instanța de judecată reglementează tocmai înființarea SIIJ.

Secția nu este justificată obiectiv

În altă speță, Curtea de Apel Pitești arată că „în baza art. 2 și art. 19 alineatul (1) al doilea paragraf TUE, Decizia 2006/928 şi Hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (Marea Cameră) din 18.05.2021 constată că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie din cadrul Ministerului Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu este justificată de imperative obiective și verificabile legate de buna administrare a justiției și nu este însoțită de garanții specifice care să permită, pe de o parte, să se înlăture orice risc ca această secție să fie folosită ca instrument de control politic al activității respectivilor judecători și procurori susceptibil să aducă atingere independenței acestora”

Judecătorul a mai dispus ca, „în baza art. 2 și art. 19 alineatul (1) al doilea paragraf TUE, Decizia 2006/928 şi Hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (Marea Cameră) din 18.05.2021 urmează ca procurorul să-şi decline competenţa de soluţionare a cauzei, iar la stabilirea competenţei vor fi excluse dispoziţiile art. 88 1 din Legea 304/2004. În baza art. 275 alin. 3 Cpp, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă”, se mai arată în decizia Curții de Apel Pitești.

Ce a spus Curtea de Justiție a UE

Pe 22 februarie, (CJUE) a decis că un judecător nu poate răspunde disciplinar pe motiv că a aplicat dreptul Uniunii Europene și s-a îndepărtat de o decizie a curții constituționale a statului membru.

Prin decizia recentă, CJUE reiterează că dreptul european are prioritate în fața dreptului național al unui stat membru.

Pe 29 iunie 2021, judecătoarea Sorina Marinaș de la Curtea de Apel Craiova a întrebat CJUE dacă decizia nr. 390/2021 a CCR intră sau nu în contradicție cu dreptul UE. Decizia cu pricina privea, printre altele,  constituționalitatea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ).

Disputa CCR – CJUE

Inițiativa Curții de Apel Craiova a apărut în contextul unei controverse stârnite de hotărârea CCR de a contrazice Curtea Europeană de Justiție în privința activității Secției de investigare a magistraților. În timp ce CJUE susține că aceasta funcționează contrar legislației europene, CCR susține că activitatea SIIJ este constituțională, iar judecătorii români nu pot aplica direct dreptul UE în cazul Secției Speciale. Primul judecător care a decis aplicarea dreptului european este cercetat disciplinar de Inspecția Judiciară pentru exercitarea meseriei cu rea-credință.

Pe 7 iunie 2021, judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești a stabilit, în baza deciziei CJUE din 18 mai 2021, că Secția Specială funcționează contrar legislației europene.

La scurt timp, Inspecția Judiciară (IJ) condusă de controversatul judecător Lucian Netejoru, a început cercetarea disciplinară pentru exercitarea funcției cu rea credință sau gravă neglijență față de judecătorul de la Curtea de Apel Pitești, care a declarat nelegală Secția Specială (SIIJ) din perspectiva dreptului european, după decizia Curții de Justiție a UE din 18 mai 2021.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Adina Florea / Inquam Photos – Octav Ganea

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional pentru analiza legislaţiei privind infracţiunile de ură

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional...