Șeful Secției Istorie din Muzeul Vrancea, Ionuț Iliescu, a declarat într-un interviu pentru G4 Media: “Eu am făcut cercetarea, era SARCINĂ DE SERVICIU de la directorul instituției”
După suspiciunile care au apărut în legătură cu teza de doctorat a ministrului Apărării, Angel Tâlvăr, am mers la Arhivele Naționale, secția Vrancea, și am consultat și obținut documente care arată că, la vremea când s-a făcut cercetarea, începând cu 2011, nu figurează în registrul de cercetare actualul ministru, ci actualul șef al Secției Istorie a Muzeului Vrancea, Ionuț Iliescu.
Acesta recunoaște că a făcut cercetarea pentru teza de doctorat “Relații româno – israeliene în perioada comunistă” și spune că “era sarcină de serviciu trasată de conducerea instituției”, în speță fostul director, Horia Dumitrescu.
„A fost o sarcină de serviciu, trasată de conducerea instituției, nu mi s-a spus că e pentru o persoană anume, trebuia să fac o muncă de documentare, am făcut-o, am predat-o, așa au stat lucrurile, munca mea a fost brută, am luat ce era în dosarele cercetate, dosare referitoare la comunitatea evreilor”, a explicat Ionuț Iliescu.
Angajații și calculatoarele statului, folosite în interesul personal al lui Tîlvăr
Totodată, acesta a precizat că nu a fost niciodată audiat de procurori, vis-a-vis de dosarul penal deschis în urma unei plângeri a fostului contabil al Muzeului, Ionel Marin.
Potrivit declarațiilor Aurorei Apostu, angajata Muzeului, cercetarea adusă de Ionuț Iliescu a fost tehnoredactată de ea, de pe calculatoarele instituției, și în timpul orelor de program, tot ca o sarcină de serviciu trasată de conducere.
Teza conține mai multe trimiteri la fondul Poliției Focșani Dosar 15/1947, Dosar 39/1948, Fondul Prefecturii Județului Putna, Dosar 108/1947, Fond Comitetul Județean Putna al PCR dosar 32/1948, Fondul Comitetului Evreiesc Putna, dosar 10/1950 și fondul Comitetului Raional de Partid Focșani Dosar 19/1952. În toate aceste dosare, numele de Angel Tîlvăr nu figurează la registrul de cercetători de la prima filă din dosar, ci apare, de fiecare dată, numele lui Ionuț Iliescu, angajatul Muzeului.
DNA și Parchetul Vrancea au clasat două dosare în care se cerceta, printre altele, punerea la dispoziție a instituției în scopuri personale.
Dosarele au fost constituite după o plângere depusă de un fost angajat al Muzeului Vrancei, Ionel Marin, care a susținut că timp de aproximativ trei ani Tîlvăr, la data respectivă deputat de Vrancea, ar fi beneficiat de sprijinul logistic și uman al Muzeului Vrancei pentru a-și redacta teza de doctorat.
Funcționara de la muzeu a precizat anchetatorilor că în anul 2008 a urmat un curs pentru perfecționare pe calculator, motiv pentru care ”am fost solicitată de către directorul muzeului Dumitrescu Corneliu Horia pentru tehnoredactarea unei lucrări de doctorat a senatorului Angel Tîlvăr.
Astfel, după lucrarea inițială pusă la dispoziție de către Angel Tîlvăr, împreună cu domnul director Horia Dumitrescu am corectat, modificat și finalizat pe parcursul a trei ani de zile lucrarea respectivă (n. r. – în urmă cu circa 10 ani 2010 – 2012).
Nu-mi amintesc titlul lucrării însă redactarea a avut loc pe calculatorul instituției aflat în biroul domnului director. Rezumatul tezei de doctorat a fost întocmit în aceleași condiții ca și lucrarea, respectiv de către mine împreună cu directorul Horia Dumitrescu, tot pe calculatorul instituției. În urma redactării lucrării nu am obținut niciun beneficiu, fiind o sarcină serviciu dispusă de către directorul Horia Dumitrescu”.
Cum se apăra Tîlvăr
”Sprijinul pe care l-am cerut lui Horia Dumitrescu a constat în corectarea lucrării cu observații, dintre care unele le-am considerat utile, iar altele nu. În vederea redactării lucrării de doctorat am solicitat unui prieten să mă ajute în acest sens, pe baza ciornelor olografe (n.red. ciorne olografe, cel puțin cele de la Arhivele Vrancea, care ar fi trebuit scoase de Angel Tîlvăr, și nu de Ionuț Iliescu, potrivit declarațiilor muzeografului, coroborate cu investigațiile G4 Media în Arhivele Vrancea).
Nu știu în ce măsură a fost utilizată tehnica Muzeului Vrancei la conceperea lucrării”, afirma social-democratul.
Teza de doctorat, intitulată “România – Israel, relații în perioada comunistă” a fost susținută pe 06.05.2012, ora 11.00, în SALA II 7 a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în şedinţă publică, în vederea obţinerii titlului ştiinţific de doctor în domeniul ISTORIE.
Comisia de doctorat a avut următoarea componenţă:
Preşedinte: Prof.univ.dr. PETRONEL ZAHARIUC, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi;
Conducător ştiinţific: Prof.univ.dr. ION AGRIGOROAIEI, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi;
Referenţi:
- Prof.univ.dr. MIHAI RETEGAN, Universitatea din Bucureşti;
- Prof.univ.dr. ŞTEFAN PURICI, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava;
- C.P.I dr. CĂTĂLIN TURLIUC, Institutul de Istorie „A.D.Xenopol” din Iasi;
Ascultați interviul audio, integral, în G4 Media.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!