Drama unei fete de 14 ani vândută de tatăl său pe 50 de lei și o ladă de bere

Data:

În 2018, o fată de 14 ani a fost „transferată” de tatăl său, Victor G., din Târgu Secuiesc, mai multor bărbați, contra unor sticle de alcool și unor sume modice de bani. De fiecare dată când minora fugea din locuințele bărbaților și se întorcea la cei trei frați mai mici, tatăl său o ducea înapoi, fără să o primească în casă. Dormea afară.

După un proces fulger, care a durat mai puțin de 6 luni, Tribunalul Covasna a stabilit condamnări exemplare pentru trei inculpați. Tatăl fetei, pe care o vom numi Erika, și doi dintre „cumpărători” au primit câte 12, respectiv 9 ani închisoare pentru trafic de minori și viol. Decizia nu este definitivă, cei trei fiind arestați preventiv.

Doi polițiști judiciari de la Poliția Târgu Secuiesc au fost și ei trimiși în judecată pentru favorizarea infractorului, după ce, deși sesizați de victimă că este constant bătută și violată, nu au făcut nimic.

Mai mult, procurorii îl acuză pe un polițist că a falsificat acte din dosar pentru a nu continua cercetarea și a încercat să acopere astfel grozăvia.

Citește și: Instructaj despre traficul de persoane. De ce e necesar

Și-a vândut copilul pe alcool

Din motivarea instanței reiese faptul că începând cu 2018, Victor G. (55 de ani) și-a dat consimțământul ca fiica sa minoră să trăiască cu cel puțin trei bărbați, de fiecare dată primind în schimb diverse cantități de alcool. Ancheta s-a axat pe doi dintre ei, la care fata a locuit perioade îndelungate și a fost supusă la multiple abuzuri, în regim de sclavie.

După înțelegerea dintre părinte și „cumpărător”, fata a fost dusă la noua locuință a lui Majlat Lorand (37 de ani). Mințită, lovită și lipsită de libertate, Erika a locuit mai bine de doi ani în noua casă.

„Martora, a declarat că, în urmă cu aproximativ 3 ani jumătate, inculpatul Victor G. a vândut-o pe fiica sa minora, inculpatului Majlat Lorand pentru suma de 50 de lei şi o ladă de bere, aceasta arătând că a asistat la efectuarea înţelegerii, în timp ce se afla în curtea familiei.

Inculpatul Majlat se lăuda că a cumpărat-o pe minoră şi că a dat 50 de lei pentru ea, acest lucru putând fi auzit de orice persoană. Martora mai arată că partea civilă s-a certat cu tatăl ei pentru că nu vroia să meargă la Majlat și a fost pusă în căruță împotriva voinței acesteia.

A stat acolo circa 2 ani și jumătate şi, în această perioadă, aceasta a fugit de mai multe ori deoarece acesta o bătea. Aceasta mai arată că după ce fugea de la noua casă se ducea la domiciliul ei, însă era dusă înapoi la locuința lui Majlat de către acesta din urmă sau de către tatăl ei”, este o declarație din dosar.

În acest interval a fost violată de mai multe ori, fiind amenințată cu un cuțit.

A doua vânzare

Fata a plecat de mai multe ori din locuința în care „trăiau, în mizerie, dezordine, cu animale şi şobolani”, de fiecare dată tatăl ei îl chema pe „ginere” să o ia. În aceste condiții, după o noapte dormită afară, Erika s-a dus la poliție și a depus plângere.

După doi ani de calvar, fata a scăpat de Majlat Lorand, fiind luată acasă de mama ei și de un echipaj de poliție, dar tatăl ei avea să recidiveze.  

În ianuarie 2021 a fost din nou vândută de părinte. Tot pe câteva sticle de băutură și pe 50 de lei. De data asta cumpărătorul a fost Majlat Istvan (23 de ani). Transportată cu o căruță în care a fost urcată cu forța, Erika avea să trăiască cea mai neagră experiență a scurtei sale vieți.

„În perioada ianuarie 2021-mai 2021, când minora s-a aflat sub autoritatea sa, a constrâns-o fizic (a imobilizat-o) și psihic (având în vedere situația de aservire în care se afla) să întrețină raporturi sexuale cu acesta zilnic și chiar de mai multe ori pe zi, împotriva voinței sale, victima, pe fondul vulnerabilității date de vârstă, imaturității caracteristice vârstei si pe fondul nivelului cognitiv slab, neputând să-și exprime un consimțământ valabil la întreținerea actelor sexuale”, se arată în acuzațiile procurorilor DIICOT.

În noua locuință a fost supusă la munci grele, era obligată să facă curat și mâncare, să care apă pentru cai pe distanțe considerabile, a fost lovită cu biciul de mama lui Majlat și cu cureaua de fiul acesteia.

„Victima a declarat că inculpatul a agresat-o fizic de mai multe ori, inclusiv în timpul consumării raporturilor sexuale, acesta a lovit-o cu o coadă de topor, a trântit-o cu capul de ciment și a lovit-o cu o curea”, se mai arată în actele din dosar.

Un martor din dosar a relatat că noul „soț” i-a tăiat părul Erikăi pentru „a o umili şi pentru a-i fi ruşine dacă fuge de la el”.

Citește și: Știm, am putea, dar NU vrem. Guvernul României luptă doar pe hârtie cu traficanții de femei și de copii

Plângeri fără răspuns

La un moment dat, fiind singură la fântână a fugit prin pădure la șosea pentru a cere ajutor. Un șofer căruia i s-a făcut milă a luat-o în mașină, a dus-o până la cel mai apropiat bar și i-a dat 50 de lei pentru a plăti un taxi care să o ducă la o rudă.

În vara lui 2019, Erika a depus o plângere la poliția din Târgu Secuiesc împotriva lui Majlat Lorand, de la casa căruia fugise de mai multe ori după ce fusese vândută de propriul tată.

Ofițerul de poliție Lorincz Istvan nu s-a sesizat din oficiu pentru infracțiunea de act sexual cu un minor când a încheiat procesul verbal și nu a extins cercetările în acest caz, deși Erika a declarat că a întreținut relații sexuale cu cel cu care locuia împotriva voinței sale.

Mai mult, în octombrie 2021, după deschiderea dosarului penal, a consemnat în fals declarația fetei, susținând că acesta își retrage plângerea. L-a pus pe tatăl fetei să semneze în numele victimei, ca parte civilă. Apoi a propus soluție de clasare a dosarului. Pentru aceste fapte a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu și uz de fals.

O altă polițistă, Isabela Loredana Moroianu, a audiat-o pe Erika la 8 luni de la începerea urmăririi penale în acest dosar.

„Ulterior audierii nu a continuat cercetările prin dispunerea extinderii urmăririi penale sau sesizării din oficiu cu privire la faptele noi, sesizate de persoana vătămată respectiv viol, lipsire de libertate sau de a sesiza procurorul în vederea declinării cauzei pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de minori, din declarația persoanei vătămate din data de 15.07.2020, existând suficiente indicii pentru a dispune astfel, cauzând vătămarea drepturilor și a intereselor legitime ale persoanei vătămate minore”, se arată în motivarea instanței.

Pentru aceste fapte, Moroianu a fost trimisă în judecată sub acuzația de neglijență în serviciu.

Nepăsare generalizată

Tribunalul Covasna mai arată că „instanța nu poate să nu observe că în ciuda situației în care se afla minora, aceasta a formulat mai multe plângeri privind săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe, amenințare, iar cu ocazia audierii din data de 15.07.2020, minora a declarat aceleași aspecte privind faptul că tatăl său a dat-o la diferiți bărbați deși aceasta nu-și dorea.

De asemenea se constată că minora a relatat și medicului examinator cu ocazia examinării medico-legale din data de 28.07.2020 că a fost constrânsă la întreținerea raporturilor sexuale și că a stat la locuința concubinului împotriva voinței sale”.

Concluziile expertizei psihologice depuse la dosar sunt devastatoare. „Participarea minorei la practicarea sexului neconsimțit, i-au adus atingere pe plan psiho-emoțional. (…) minora era în prezența unui puternic algoritm criminogen impulsivitate-emotivitate, depresie-epuizare.

Experiența manipulării emoționale, experiența actelor de violență fizică și psihică și de agresiune sexuală, starea de nesiguranță și neajutorare precum și experiența practicării sexului împotriva voinței sale se obiectivează ca fiind realități cu potențial victimogen traumatizant, resimțit la nivelul întregii personalități (trăire, simțire, reflexie, emoție etc).

Victima atribuie comportamentului indivizilor simptome emoționale dureroase, reexperimentare imagistică intruzivă și incontrolabilă (flashback-uri) ale abuzurilor sexuale, care recurent trăite îi întăresc convingerea că faptele petrecute depășesc limite morale și legale”.

Citește și: Profilerul Poliției Române, despre „crime la indigo”, infractori tot mai rafinați și arta de a tăcea când trebuie

Pedepse grele

Tatăl și cei doi Majlat au primit câte 12, respectiv 9 ani și trei luni închisoare. Toți trei ar trebui să-i plătească victimei 50.000 de euro daune morale. Decizia nu este definitivă.

Pe de altă parte, procesul continuă la Tribunalul Covasna față de cei doi polițiști care au anchetat plângerile depuse de victimă. Lorincz Istvan și Isabela Loredana Moroianu sunt cei doi polițiști trimiși în judecată în dosarul disjuns.

Cazul este la faza de audieri de martori. Cei doi polițiști au cerut audierea colegilor de birou, a jandarmului cu care s-a deplasat la locuința victimei și au cerut șefilor Poliției Târgu Secuiesc caracterizări.

Aflat la al patrulea termen, polițiștii au mai cerut statistici privind încărcătura de dosare și volumul de muncă pentru a justifica lipsa de acțiune în acest caz extrem de grav.

Articol publicat în Campania Națională de Conștientizare în privința Traficului de Persoane, derulată de Freedom House România în cadrul proiectului Stop-AT.

STOP AT
spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
10 COMENTARII
  1. […] O fată de 14 ani din Târgu Secuiesc a fost vândută de tatăl ei mai multor bărbați, contra unor sticle de alcool și a unor sume infime de bani. De fiecare dată când reușea să fugă și se întorcea la cei trei frați mai mici, copila dormea afară, apoi tatăl său o ducea înapoi. Mai mult, fata, violată, bătută și amenințată cu cuțitul, a reușit să ajungă de câteva ori la Poliție și să reclame ce i se întâmplă, dar a fost ignorată, scrie PRESShub. […]

  2. […] O fată de 14 ani din Târgu Secuiesc a fost vândută de tatăl ei mai multor bărbați, contra unor sticle de alcool și a unor sume infime de bani. De fiecare dată când reușea să fugă și se întorcea la cei trei frați mai mici, copila dormea afară, apoi tatăl său o ducea înapoi. Mai mult, fata, violată, bătută și amenințată cu cuțitul, a reușit să ajungă de câteva ori la Poliție și să reclame ce i se întâmplă, dar a fost ignorată, scrie PRESShub. […]

  3. […] Fată vândută de tată mai multor bărbați, pentru băutură. O fată de 14 ani din Târgu Secuiesc a fost vândută de tatăl ei mai multor bărbați, contra unor sticle de alcool și a unor sume infime de bani. De fiecare dată când reușea să fugă și se întorcea la cei trei frați mai mici, copila dormea afară, apoi tatăl său o ducea înapoi. Mai mult, fata, violată, bătută și amenințată cu cuțitul, a reușit să ajungă de câteva ori la Poliție și să reclame ce i se întâmplă, dar a fost ignorată, scrie PRESShub. […]

  4. […] O fată de 14 ani din Târgu Secuiesc a fost vândută de tatăl ei mai multor bărbați, contra unor sticle de alcool și a unor sume infime de bani. De fiecare dată când reușea să fugă și se întorcea la cei trei frați mai mici, copila dormea afară, apoi tatăl său o ducea înapoi. Mai mult, fata, violată, bătută și amenințată cu cuțitul, a reușit să ajungă de câteva ori la Poliție și să reclame ce i se întâmplă, dar a fost ignorată, scrie PRESShub. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Hărțuirea jurnaliștilor români, criticată de Departamentul de Stat al SUA. Cazul Boroș-PRESShub

Hărțuirea jurnaliștilor români este criticată de către Departamentul de...

Cât a câștigat la nuntă Mara Mareș, tânăra speranță liberală

Cât a câștigat la nuntă Mara Mareș, consilier de...

Averea impresionantă a lui Gheorghe Piperea, avocatul trimis de AUR în Parlamentul European

Averea impresionantă a lui Gheorghe Piperea, candidatul de pe...